Bazalka – pěstování za oknem i na zahradě

Bazalka je jednoletá rostlina, která u nás nepřezimuje. Pěstujeme ji tedy jako letničku milující slunce. Bazalku snadno vypěstujeme jak na zahradě, tak i v truhlíku za oknem nebo v květináči. V kuchyni využíváme silně aromatické snítky a listy. Nikdy ale neseřezáváme rostlinu celou a těsně nad zemí. Květenství zaštipujeme, aby se rostlina rozkošatila.

Bazalka (Ocimum spec.) dorůstá výšky kolem 30 až 50 centimetrů. Tento drobný keřík má listy lesklé, celokrajné nebo částečně zubaté. Rostlina může být zabarvená zeleně nebo purpurově. V létě kvete světle žlutými nebo růžovými květy. Vůně závisí na pěstované odrůdě, některé mají vyloženě citrónové aroma. Některé odrůdy bazalky svým názvem naznačují vůni nebo vzhled. Základem všech je sladké teplé hřebíčkově anýzové aroma bazalky pravé.

Druhy a odrůdy

Bazalka má řadu odrůd. Do truhlíků nebo květináčů je ideální kulatá keříčková forma Compact s drobnými zelenými lístky nebo odrůda Siam Queen, která má listy tužší a květy tmavě fialové.  Bazalka pravá (Ocimum basilicum) má velké jasně zelené listy a kvete bílými nebo růžovými květy. Bazalka pravá nachová (O. basilicum var. Purpurascens) má purpurové nebo až téměř černé listy a růžové květy. Je vysoce aromatická, se zřetelnou příměsí mentolové a hřebíčkové vůně. Kultivar Purple Ruffles je okrasná rostlina s velkými tmavě purpurovými listy s třepeným okrajem a růžovými květy. Voní teple lékořicově. Kultivar Green Ruffles má citronově zelené listy a bílé květy. Bazalka pravá nejmenší (O. b. var. Minimum) drobnolistý hustý keř bíle kvete a peprně voní. Je vhodný pro nádobové pěstování. Kultivar O. b. African Blue má nápadné zeleně a purpurově kropenaté listy a nachové květy. Pokud ho pěstujeme na nemrznoucím místě, přetrvává jako trvalka. Bazalka pravá křehká (O. b. var.crispum) má velké volně visící svraštělé listy. Asijské bazalky jsou stejně početné jako evropské. Chuťově se však liší, protože mají jiné chemické složení silic, také odlišně voní. Patří sem Bazalka pravá horapa (O. b. var. Horapa) z Thajska, jejíž vůně připomíná anýz a lékořici, stejně jako Bazalka pravá anýzová (O. b. var. Anisum) s purpurově žilkovanými listy, červenými stonky a růžovými květy. Bazalka posvátná (O. sanctum) voní sladce mentolově s kafrem.

Stanoviště

Bazalka potřebuje chráněné a slunné stanoviště s dobře propustnou půdou bohatou na živiny. Vhodný je i svah, kde vláha rychleji mizí.

Pěstování

Bazalku vyséváme v polovině dubna do pěstebních misek nebo do skleníku při teplotě okolo 16 ºC. Semena sejeme na povrch půdy a jemně přitlačíme. Na zahradu nebo do venkovních truhlíků sazenice bazalky dáváme po „ledových mužích“, kdy nehrozí přízemní mrazíky.Sázíme je asi 25 až 35 cm od sebe. Během vegetace vyštipujeme vršky, čímž se podporuje větvení a oddaluje se kvetení. Podle potřeby zaléváme, ale nepřemokřujeme. Listy a výhony bazalky sklízíme až do zámrazu. Pokud ji včas umístíme do místnosti, můžeme ji při dostatku světla a teplotě, která neklesne pod 10 °C, udržet po celou zimu. Bazalku můžeme i přirychlovat. Rostliny na konci léta vyryjeme a nasázíme do menších nádob. Postavíme je na světlý parapet a pěstujeme dál.

Použití a přínos

Sklízíme jednotlivé, větší a vyvinuté lístky nebo celé mladé výhonky. Pravidelným seřezáváním získáváme jemné stonky, vhodné ke kuchyňskému využití. Podobné využití má i bazalka sušená, která ovšem ztrácí podstatnou část charakteristické vůně. To proto, že obsahuje vonné silice a třísloviny. Bazalku sušíme ve stínu při teplotách do 35 °C. Vhodnější je ale čerstvě sklizenou bazalku najemno nasekat a zmrazit.

This entry was posted in Ovoce, zelenina a koření and tagged . Bookmark the permalink.