Dýně muškátová – francouzská, máslová a trumpeta

Muškátová dýně, která má tvar jako tmavě zelený nebo okrový žebrovaný meloun, je francouzská odrůda, ta jako velká béžová je odrůda máslová, a hadovitě protáhlá je trumpeta. Mají sytě žlutou nebo oranžovou barvu dužinu, která má jemně oříškovou chuť,  a silnou slupku, díky níž je lze skladovat od podzimu do jara. Pěstování muškátové dýně je snadné, jen potřebuje dostatek tepla, slunce a na živiny bohatou půdu. Daří se jí skvěle i na kompostu. Dýně muškátová je skvělá na hubnutí a má i ozdravné účinky na organismus.

Dýně muškátová (Cucurbita moschata) je jednoletá plazivá nebo popínavá rostlina keříčkového vzrůstu. Patří do čeledi tykvovitých a je to zelenina. Listy má velké, dlanitě laločnaté, kvete velkými, jednodomými, sytě žlutými květy a plodem jsou bobule. Dužina tykví je relativně měkká a obsahuje hodně vody a málo škrobu. Vyzrálá dýně má jemné bílé ojínění. Tykev muškátová má ze všech dýní nejvýraznější chuť, ale také vydrží nejdelší skladování. Dýně je velmi úrodná, pro rodinu stačí 3-5 rostlin. Dýně

Odrůdy

Dýně muškátová (C. moschata)francouzská odrůda s výrazným žebrováním, jejíž plody jsou podle zralosti od sytě zelené až po krémově nahnědlou, pochází z teplých krajin jižního Mexika a úspěšně ji lze pěstovat na jihu Evropy. U nás na teplém stanovišti, lépe v pařeništi nebo skleníku. Váží 4-40 kilogramů

Dýně muškátová máslová (C. moschata Butternut) hruškovitého tvaru, jejíž plody jsou podle zralosti od světle zelené po okrovou s voskovým povlakem, lze úspěšně pěstovat i u nás. Tato odrůda je velmi raná, má světle žlutou dužinu až jasně oranžovou, která má velmi jemnou oříškovou chuť. Semena jdou jen v kyjovitě rozšířené části, dlouhý krk je bez semen. Plody jsou velké 15×30-50 cm.

Dýně muškátová trumpeta (C. moschata Tromba d´Albenga) bývá řazena mezi cukety. Je to hadovitě protáhlá a zkroucená tykev v přední části kyjovitě rozšířená a zde je i semeník. Barva je obdobná jato u máslové dýně a využití podobné.

Obsahové látky a léčivé účinky

Dýně muškátová obsahuje velké množství betakarotenu, nutného pro obranyschopnost organismu, dále vitaminy A, B1, B2, B3, B5, B6 a B12, C, D, E, K, minerální látky jako vápník, hořčík, měď, zinek (hlavně semena), železo, vlákninu i bílkoviny a až 90 % vody a jen 20 kcal na 100 gramů. Lipolytický enzym v dýni pomáhá štěpit a odbourávat tuky, vyšší množství vlákniny navozuje pocit plnosti, proto je dýně vhodná pro redukční diety. Dýně má močopudné a detoxikační účinky, proto pozitivně působí na imunitní a trávicí systém, snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu i tuku v krvi, očisťuje ledviny. Má ochranný vliv na sliznici žaludku i sleziny, působí protizánětlivě. Dýňový olej je výbornou prevencí proti infarktu a arteriosklerózy.

Stanoviště

Tykev muškátová patří k teplomilným druhům a je ze všech tykví nejnáročnější na teplo. Potřebuje slunné a teplé stanoviště chráněné před větrem a středně těžkou humózní půdu s dostatečnou zásobou živin. Vhodný je i kompost. Stanoviště každý rok měníme.

Pěstování

Muškátovou dýni sázíme po ledových mužích (jsou velmi citlivé na mrazíky) buď z předem vypěstovaných sazenic, nebo z přímého výsevu začátkem května do hloubky 2 cm a sponu 100 x 150 cm. Dýně mají ale také tu vlastnost, že jsou samosprašné a spráší se ochotně s jakoukoli jinou dýní, cuketou i okurkou, která se nachází v její blízkosti do 150 metrů. Mohly by vyrůst překvapivě odlišné plody, než které jsme zasadili. Určitě ale budou dobré. Během růstu dýně důkladně zaléváme, okopáváme a odstraňujeme plevel, přihnojujeme. Na zálivce závisí množství a velikost plodů. Sklizeň zralých plodů probíhá od srpna až do října, poznáme je podle toho, že mají tvrdou matnou slupku s drobnými suchými prasklinkami. Tykve se sklízejí i se stopkou, ty bez stopky musíme sníst co nejdříve. Předčasně sklizené dýně nemají takovou trvanlivost jako dýně vyzrálé. Ty v chladné a suché místnosti 10–15 °C vydrží i půl roku. Sklizené muškátové dýně rozložit venku na slunci na slámě nebo v místnosti na kartony, nebo je zavěsíme do sítě, a necháme je takzvaně dojít i několik týdnů. Stopky musí velmi dobře zaschnout, od nezaschlých může začít plod hnít.

Množení

Muškátovou dýni množíme semeny, které si koupíme v originálním balení. Pokud použijeme semena vydlabaná z dýně a dobře usušená, vypěstujeme dýni také, ale nikdy nebudeme mít jistotu, že bude mít vzešlá rostlina stejné plody, jako měla mateřská. To kvůli samosprašnosti.

Použití a přínos

Dýně muškátová je ideální pro nejrůznější použití v kuchyni – můžeme ji jíst syrovou v zeleninových salátech, vařit z ní oblíbenou krémovou polévku, dýňové kari v kokosovém mléce, upečenou, jako součást asijských jídel, můžeme ji plnit a zapékat, dusit, vyrábět z ní marmeládu, péct dýňové koláče, smažit hranolky a mnohé další. Má příznivé účinky na náš organismus.

This entry was posted in Ovoce, zelenina a koření and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ochrana proti robotům Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.