Fenykl jako lék, koření i zelenina

Fenykl se už odedávna pěstuje nejen jako léčivá, ale i kořenná zelenina, a to v mnoha vyšlechtěných odrůdách a formách. V naší době je fenykl současně zeleninou, vhodnou do salátů, i kořením, stále je i významnou bylinou pro přípravu léků na zažívání. Snadno ho vypěstujeme na zahrádce jako dvouletou rostlinu.

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) je víceletá rostlina s léčivými účinky, kterou můžeme pěstovat na zahradě. Velká rostlina se žlutými květy roste planě ve Středomoří, u nás na jižní Moravě. Fenykl je podobný vzhledem kopru a semeny kmínu. Kvete od července do září, dorůstá až do výše dvou a půl metru. Využít lze celou rostlinu – semena jako zdraví prospěšné koření s charakteristickou vůní a lehce štiplavou, nasládlou chutí, cibule fenyklu mají zelenavou až světlehnědou barvu, používají se v mnoha kuchyních i k léčbě, stejně jako listy a stonky této rostliny.

Obsahové látky

Cibule – obsahuje silici, jež má výrazný dezinfekční účinek, je bohatá na vápník, fosfor, fluor a vitamíny A, B, C, a E.
Semena – jejich hlavní složkou je bezbarvá nebo nažloutlá silice (3–6 %), v níž je 60 % anetholu. Dalšími složkami jsou fenchon, fenikulin, mastné oleje, bílkoviny, cukr a sliz. Fenyklová semena jsou bohatá na draslík a vápník.

Pěstování

Pro dobrý růst vyžaduje fenykl hluboce zpracovanou, nejlépe vápenitou půdu, slunečnou a teplou polohu chráněnou před mrazem. Vydává sladkou, teple lékořicovou vůni. Cibule sklízíme v průběhu srpna a září. Žlutohnědá rýhovaná semena mají zelenkavý nádech a jsou poměrně velká – až jeden centimetr. Abychom zabránili jejich předčasnému vypadávání, seřezáváme nadzemní část rostliny před dozráním plodů (stejně jako cibuli v srpnu či v září). Posečené rostliny vyvážeme do snopů, necháme je dozrát a potom je vyčistíme na sítech. Semena pak skladujeme na stinném, vzdušném a suchém místě.

Využití fenyklu v kuchyni

Staří Řekové používali fenykl jako zeštihlovací prostředek, ve středověku byl oblíbeným prostředkem pro tišení kručení v žaludku, čehož využívali zejména návštěvníci kostela během dlouhých nudných kázání. Jedlá je každá část fenyklu: semena, listy, stonek i cibule. Stonky mají chuť, která připomíná celer s přídavkem anýzu. Můžeme je nakrájet do polévky či do salátu anebo jimi dochutit dušené pokrmy. Vějířovité listy používáme na ochucení zeleninových jídel. Semena můžeme je použít k ochucení jídel – přidávat je do chleba, jablečného koláče, rostlinných jídel a omáček, jejichž základem jsou rajčata. Cibule má v kuchyni bohaté využití, je velmi zdravá, v syrovém stavu působí proti rakovinově. Připravují se z ní osvěžující letní zeleninové saláty, zapéká se s drůbežím masem a rajčaty, připravuje se k rybám, smaží se, peče, griluje…

Využití fenyklu v léčitelství

Semena se používají ve formě nálevu nebo odvaru. Látky v nich obsažené uvolňují hladké svalstvo trávicího traktu, pomáhají uvolňovat křeče v oblasti žaludku a střev a zlepšují odchod zadržovaných plynů z těla. Už odedávna se slabý čaj ze semen podával dětem od nejútlejšího věku při bolestech břicha, střevních kolikách i zácpě. Pijí-li kojící ženy fenyklový čaj, přecházejí tyto látky do mateřského mléka a miminka netrpí kolikami. Odvar ze semen pomáhá dále při křečích, při zadržování tekutin v těle, při překyselení žaludku nebo po požití tučného jídla. Podporují funkci ledvin, jater, sleziny, čistí plíce, usnadňují vykašlávání. Nálev z fenyklových semen je vhodný i k výplachům očí a obkladům při zánětech očí. Pro svěží dech je dobré několik semínek sežvýkat. Léčbu bychom měli po třech týdnech na nějakou dobu přerušit.

Cibule používáme při bodnutí hmyzem tak, že přiložíme na postižené místo odkrojené kolečko. Cibule je ale vynikajícím preventivním prostředkem proti infekčním zánětlivým onemocněním. Podáváme ji ve formě šťávy, která se přidává do čaje. Je rovněž účinným prostředkem proti kašli, zahlenění, chrapotu, zánětu průdušek a angíně.

Příprava léků z fenyklu

– Fenyklový sirup: dvě středně velké cibule pokrájíme nadrobno, zalijeme medem nebo prosypeme cukrem a necháme půl dne stát. Užíváme 3krát denně po lžičce. Tento sirup se používá především při nadýmání, poruchách trávení a chorobách dýchacích cest. Uvolňuje křeče hladkého svalstva a také hleny, podporuje činnost střev. V lidovém léčitelství se používá jako prostředek podporující tvorbu mléka a všeobecně jako přísada upravující vůni a chuť léčivých přípravků.

– Čaj, odvar ze semen: dvě až tři čajové lžičky rozdrcených semen vyluhujeme deset až patnáct minut v šálku horké vody. Užíváme pro střevních kolikách, plynatosti, bolestech břicha, také na osvěžení dechu.

– Výluh ze semen: tři polévkové lžíce semen přelijeme nejlépe večer jedním litrem studené vody a necháme vyluhovat pod pokličkou do rána. Ráno mírně ohřejeme na 40 °C a necháme dalších 8 minut vyluhovat. Pro zvýšení účinku můžeme přidat jednu polévkovou lžíci fenyklové tinktury, ze které vaříme čaj. Ráno vypijeme sklenku tohoto čaje a zbytek popíjíme z termosky, po doušcích během dne (nejlépe 10 minut před jídlem).

– Vinný odvar: tři čajové lžičky drcených semen přelijeme 300 ml červeného vína, vaříme tři minuty a necháme se půl hodiny odstát. Pijeme 3x denně 1 dl vinného odvaru.

– Fenyklová tinktura: tři polévkové lžíce drcených fenyklových semínek zalijeme půl litrem 60% lihu a za občasného protřepání necháme 14 dní vyluhovat na teplém slunném místě. Poté přecedíme, nalijeme do tmavých lahviček a uchováváme v chladnu. Užíváme 3 x denně 10 kapek ve sklenici vody.

This entry was posted in Léčivé rostliny, Ovoce, zelenina a koření and tagged , , , . Bookmark the permalink.