Kanadské borůvky – pěstování a recepty

Na rozdíl od lesních borůvek tvoří kanadské borůvky rozložité keře dorůstající až dvou a půl metru, které se dožívají desítek let. Plody jsou obzvláště velké a z jednoho vzrostlého keře jich sklízíme až pět kilogramů. Po celou sezónu si můžeme užívat borůvek na koláčích, v dortech, v ovocných knedlíkách, na lívancích, v koktejlech… A co nesníme, zmrazíme nebo zavaříme – kompoty, marmelády, povidla a sirupy. Borůvky, i ty kanadské, nám prodlužují život a chrání nás před stařeckou demencí a taky napomáhají k hubnutí.

Kanadské borůvky (Vaccinium corymbosum) jsou s lesními borůvkami příbuzné. Jejich požadavky na pěstování jsou (na rozdíl od ostatních bobulovin) co se týká pH půdy naprosto odlišné. Vyžadují kyselou půdu, vápno přímo nesnášejí. Můžeme je pěstovat v části zahrady, kde jsme půdu upravili (navezli rašelinu) pro vřesy, rododendrony a další kyselomilné rostliny. Kanadské borůvky jsou samosprašné, pokud však chceme získat velké bobule a bohatou úrodu, vysadíme poblíž i jiné odrůdy (opylení pylem jiné odrůdy podpoří plodnost). Kanadské borůvky začínají plodit čtvrtým rokem a v plné plodnosti jsou většinou od roku pátého.

Druhy a odrůdy

Dobrým kultivarem kanadské borůvky je Bluecrop, které dozrávané uprostřed sezony, kultivar Bluetta je raný, Coville zas pozdní. A co se týká chuti, kultivar Herbert nemá chybu.

Stanoviště

Kanadské borůvky vyžadují vlhko, kyselou půdu a slunné stanoviště i polostín. Pokud je vysázíme u zdi, musíme zajistit, aby se k rostlinám vápno nedostalo ani při dešti. Reakce na vápno v půdě je okamžité žloutnutí listů. Bezpečnější je proto pěstování borůvek ve velkých kontejnerech naplněných odpovídající zeminou.

Pěstování

Kanadské borůvky vyžadují pH půdy mezi 3,5 až 4,5, půda by též měla být propustná, nejlépe písčitá. Při časně jarní nebo podzimní výsadbě, upravíme zeminu do hloubky půl metru a šířku kruhu okolo jeden a půl metru. Takovou vyhloubíme jámu a vykopanou zeminu pak nahradíme buď substrátem pro kyselomilné dřeviny, anebo si směs namícháme ze tří dílů rašeliny, jednoho dílu říčního písku a jednoho dílu lesní hrabanky nebo štěpky. Zasazené rostliny je pak důležité mulčovat, a to buď jen posekanou trávou ze sekačky nebo lépe borkou nebo pilinami. Pravidelně zavlažujeme, ale nepřemokřujeme. Pozor na tvrdou vodu, která obsahuje vápník, nejvhodnější je voda dešťová, tvrdou alespoň necháme odstát. Přihnojujeme hnojivy pro kyselomilné dřeviny, například pro rododendrony a azalky. Protože borůvka koření poměrně mělce, neokopáváme ji, jen vytrháme plevel. Borůvky jsou zralé a optimální pro sklizeň, jestliže je po zbarvení do typické fialové barvy ponecháme na rostlině ještě tak deset dní. Chceme-li si užít úrodu, musíme ji chránit před ptáky, kteří by borůvky rychle ozobali, nejlépe sítí. Zimu většinou kanadské borůvky přečkávají bez úhony, pokud některé výhony omrznou, na jaře je odřežeme a ony znovu obrazí.

Tvarování a řez

Kanadské borůvky v prvních dvou letech po výsadbě netvarujeme. Pro podporu růstu rostlin ale odstraňujeme květní pupeny. Od třetího nebo čtvrtého roku brzy na jaře odřežeme slabé metlovité výhonky, poškozené větve a později staré větve, které málo plodí. Správně udržovaný keř má šest až deset silných, rovných větví, které bohatě plodí a jejich stáří nepřesahuje pět let. Řez borůvky zlepšuje kondici rostliny a zvyšuje úrodu.

Význam borůvek pro zdraví

Borůvky obsahují antioxidanty, třísloviny, bioflavonoidy, karotenoidy, vitamín C, vitamíny skupiny B, provitamín A, ovocné cukry, z minerálů je významný hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chróm.

Borůvky prodlužují život, chrání před stařeckou demencí, zvyšují imunitu zlepšují noční vidění a léčí šeroslepost, pomáhají při střevních onemocněních, zejména průjmech i proti infekcím, mají odvodňující (diuretické) účinky, snižují hladinu cholesterolu a tuků v krvi, chrání tělesné buňky proti volným radikálům, pomáhají pro léčbě obezity a dokonce zvyšují odolnost vůči radiaci.

Recepty s kanadskými borůvkami

* Borůvkový koláč s želatinou

Ingredience: Koláč: 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 150 g hladké mouky, 4 lžíce vařící vody, na špičku nože prášku do pečiva, tuk na vymaštění a hrubá mouka na vysypání formy. 200 g borůvek (lze i hrstka malin nebo rybízu na zdobení), zakysaná smetana, želatina dort–želé v sáčku, vanilkový cukr.

Postup: Žloutky utřeme s cukrem a postupně přidáváme vařící vodu. Ušleháme v lehkou pěnu, do které vmícháme sníh z bílků a prosátou mouku a práškem do pečiva. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané koláčové formy a upe¬čeme při 170 – 180 °C. Necháme vychladnout. Povrch koláče potřeme zakysanou smetanou, do níž lehce vmícháme vanilkový cukr, poklademe borůvkami a zalijeme vlažnou, podle návodu připravenou želatinou. Necháme ztuhnout.

Borůvkový koláč z kynutého těsta

Ingredience: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 1 vejce, 100 g cukru, 100 g margarínu nebo sádla, 20 g droždí (½ kostky), špetka soli. Náplň: 250 g měkkého tvarohu, 100 ml zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, 80 g cukru. ½ litru borůvek.

Postup: Z vlažného mléka, kvasnic a špetky cukru necháme vykynout kvásek. Prosejeme mouku, přidáme cukr, vlažný rozpuštěný tuk, vejce, sůl, vykynutý kvásek a zaděláme hladké těsto, které necháme vykynout. Rozválíme do koláčové formy, zdvihneme okraje a potřeme tvarohem smíchaným se zakysanou smetanou a cukrem. Posypeme borůvkami a pečeme v troubě při 180 °C 40 minut.

Kynuté ovocné knedlíky

Ingredience: 500 g hrubé mouky, 250 ml mléka, lžička cukru,   20 g droždí, 1 žloutek, sůl. Náplň borůvky, na posyp moučkový cukr, strouhaný tvaroh, přepuštěné máslo.

Postup: z mléka, kvasnic, cukru a mouky necháme vykynout kvásek. Poté ho nalijeme do mouku s ostatní přísadami a zaděláme hladké tužší těsto, které necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme lžící namáčenou do mouky na kousky, které prsty roztáhneme, naplníme borůvkami a zakulatíme do tvaru knedlíků, které vaříme v osolené vodě 8 – 10 minut, pak je vyjmeme a každý propícháme vidličkou, aby se nesrazily. Sypeme cukrem a tvarohem, přeléváme máslem.

Borůvkový kompot

Ingredience: 1 kg borůvek, 200 gramů cukru.

Postup: Borůvky v hrnci promícháme s cukrem a zahřejeme tak, aby začaly pouštět šťávu a cukr se rozpustil. Horké nalijeme do sterilizovaných sklenic, zavíčkujeme a dvacet minut pasterizujeme.

This entry was posted in Ovoce, zelenina a koření and tagged . Bookmark the permalink.