Klikva – pěstování a využití k léčbě i v kuchyni

mokřady s kklikvou

Klikva, které se lidově říká též americká brusinka, patří k drobnému ovoci s léčivými účinky. Je stejně kvalitní jako brusinky, bobule jsou ale větší a poněkud kyselejší. V kuchyni se klikva používá stejně jako brusinky – na svíčkovou, na steaky, k přípravě marmelád, džusů aj. Máme-li dostatečně kyselou půdu, nebo dodatečně upravíme její pH, můžeme klikvu pěstovat poměrně snadno i na zahradě. U nás je klikva rostoucí v přírodě chráněná a její výskyt je řídký.

klikvaKlikva bahenní (Vaccinium oxycoccos L.) je drobný plazivý a půdopokryvný keřík, dorůstající asi maximálně čtvrt metru, ale spíš jen 10 cm, a délky i více než metrové. Na hnědočerveném stonku roste necelý centimetr dlouhé oválné neopadavé lístky. Narůžovělé květy tvoří hrozny na dlouhých stopkách a objevují se od května do června. Plodem jsou červené soudkovité nebo kulovité bobule o průměru 8–15 mm. Dokud nepřejdou mrazem, což je žádoucí kvůli chuti, jsou trpké a kyselé. Klikvy patří do rodu brusnice a čeledi vřesovcovitých, kam se řadí i borůvky a brusinky. Rostou na rašeliništích v mírném pásu severní polokoule, v kyselých a chudých půdách. Velký výskyt klikvy bahenní je například v Polsku pod názvem Żurawina a v Bělorusku, klikva velkoplodá se pěstuje v Severní Americe.

Druhy a odrůdy

Vaccinium oxycoccos L.Kromě Klikvy bahenní známe ještě Klikvu maloplodou a Klikvu velkoplodou, jejíž sazenice se často prodávají pod názvem americká brusinka. K pěstovaným odrůdám patří např. Early Black, raná odrůda Howes, McFarlin, Pilgrim s asi 2cm plody, Searles, remontující Stankavich apod. Pro pěstování u nás jsou vhodné rané odrůdy.

Stanoviště

Klikva upřednostňuje polostinné, trvale podmáčené stanoviště. Vyžaduje kyselou půdu s nízkým pH a nejlépe mokré vřesoviště či rašelinové mokřady, kde vytváří kobercově hustý porost. Klikva bahenní má velké nároky na vodu.

Pěstování

rašeliniště na zahraděPěstovat můžeme samosprašné i cizosprašné rostliny klikvy. Sazenicím sázíme nejlépe do vřesoviště nebo části zahrady s upravenou kyselou půdou, anebo do pěstebních nádob s mokrým substrátem. Z vybrané plochy odstraníme asi 25 cm půdy, vyložíme ji geotextilií a navezeme kyselý substrát např. pro rododendrony nebo rašelinu smíchanou s ornicí a dobře prolijeme. Sazenice vysadíme ve sponu 25 x 25 cm, tak, aby část balu vyčnívala. Rostliny mulčujeme nejlépe mechem nebo borkou a udržujeme je stále vlhké. Přihnojujeme hnojivem pro kyselomilné rostliny. Aby klikva dobře plodila, seřízneme na jaře vzpřímené výhonky asi o třetinu. Červeně vybarvené plody sklízíme ručně podle odrůd od září do zámrazu. První sklizně se dočkáme nejdříve za dva, častěji ale až za tři roky od výsadby.

Použití a přínos

klikvová zavařeninaTato vcelku u nás neznámá užitková plodina spadá do kategorie drobného ovoce. Na zahradě skvěle doplňuje vřesoviště. Klikva se používá v kuchyní i jako lék.

– Zdraví prospěšné a léčivé účinky klikvy 

Klikva je velmi bohatá na vitamíny C, A, B1, B2, B6 a množství minerálních látek. Působí i jako antipyretikum, neboť obsahuje i látky snižující horečku. Odedávna se na rány nejrůznějšího charakteru přikládaly drcené bobule klikvy, užívaly se při kurdějích a velkou roli hrály při léčbě zánětů a infekcí močového měchýře a močových cest. Častá konzumace klikvy je významnou prevencí těchto potíží. K léčbě infekce pijeme až půl litru klikvové šťávy (400 g čerstvých bobulí), pro prevenci stačí sklenička.

– Klikva v kuchyni

Klikva se připravuje podobně jako brusinky. Plody se zpracovávají do šťáv, kompotů, marmelád a džemů, suší se, mrazí a kandují. Kompoty nebo marmeláda jsou skvělé na svíčkovou omáčku, snadno vyrobíme „brusinkovou“ omáčku na steaky, sušené a proslazené používáme do různých dezertů a moučníků i k přípravě čajů.

This entry was posted in Léčivé rostliny, Ovoce, zelenina a koření and tagged , . Bookmark the permalink.