Category Archives: Ovoce, zelenina a koření

Klikva – pěstování a využití k léčbě i v kuchyni

Klikva, které se lidově říká též americká brusinka, patří k drobnému ovoci s léčivými účinky. Je stejně kvalitní jako brusinky, bobule jsou ale větší a poněkud kyselejší. V kuchyni se klikva používá stejně jako brusinky – na svíčkovou, na steaky, … Continue reading

Posted in Léčivé rostliny, Ovoce, zelenina a koření | Tagged , | Comments Off on Klikva – pěstování a využití k léčbě i v kuchyni

Mangold – pěstování a recepty

Mangold je lahodná listová zelenina s širokým využitím v kuchyni. Křehké listy můžeme používat jako špenát a šťavnaté řapíky jako chřest. Mangold je velmi dekorativní – může mít bílé, žluté nebo fialovočervené řapíky a kadeřavé nebo ploché listy. Má velmi … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření | Tagged , , | Comments Off on Mangold – pěstování a recepty

Brambory – pěstování v zemi i v seně

Brambory jsou plodinou, kterou si snadno vypěstuje každý, kdo má kousek volné půdy, tedy pokud není přemokřená. Sázíme je od konce března (po Josefovi), a to nejlépe postupně až do konce dubna, abychom je mohli používat v kuchyni průběžně. Začínáme … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření | Tagged | Comments Off on Brambory – pěstování v zemi i v seně

Kopr vonný na zahradě, v kuchyni a v léčitelství

Výrazně aromatický kopr vonný je známý již odedávna a široce se využívá nejen v kuchyni jako koření, ale i v léčitelství jako léčivá bylina. Rostlina má ve všech částech vysoký obsah vonných silic, listy příjemně voní jako směs anýzu a … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření | Tagged , , , | 1 Comment

Dýně-nedýně Lagenárie – zelenina, nádobí i dekorace

Lagenárie, kalabasa nebo také indická okurka je mimořádně zajímavý rostlina, kterou člověk pěstuje již od pravěku. Zralé a vysušené plody poskytují lehké, dostatečně pevné a trvanlivé nádoby na vodu i na skladování různých potravin, ke kvašení alkoholických nápojů, známé jsou … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření | Tagged , | Comments Off on Dýně-nedýně Lagenárie – zelenina, nádobí i dekorace

Patisony – pěstování a kuchyňské recepty

Patison je zcela zvláštní druh dýně velice dekorativního tvaru. Zralý patison vypadá jako disk s vlnitým okrajem, nebo UFO, jak říkají Němci, v průměru má 10 – 20 cm a výšku 6 – 10 cm. Čím jsou plody mladší, tím … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření | Tagged , , | Comments Off on Patisony – pěstování a kuchyňské recepty

Meduňka lékařská – pěstování a využití

Čerstvá meduňka má příjemnou citronovou vůni. Využijeme ji v kuchyni při přípravě ovocných i zeleninových salátů, k ochucení ryb i některých masitých pokrmů. Že sušené meduňky připravujeme léčivý čaj, tinkturu i léčivé víno. Také je součástí vonných směsí (potpourri) pro … Continue reading

Posted in Léčivé rostliny, Ovoce, zelenina a koření | Tagged , , | Comments Off on Meduňka lékařská – pěstování a využití

Rozmarýn lékařský – pěstování a použití

Rozmarýn je typická středomořská bylina, je také součástí známého provensálského koření. Z rostliny se používají jehličkovité listy, a to čerstvé i sušené. Rozmarýn můžeme pěstovat nejen v zahradě na bylinném záhonu, ale i v květináči na balkoně nebo i v … Continue reading

Posted in Léčivé rostliny, Ovoce, zelenina a koření | Tagged , , | Comments Off on Rozmarýn lékařský – pěstování a použití

Fenykl jako lék, koření i zelenina

Fenykl se už odedávna pěstuje nejen jako léčivá, ale i kořenná zelenina, a to v mnoha vyšlechtěných odrůdách a formách. V naší době je fenykl současně zeleninou, vhodnou do salátů, i kořením, stále je i významnou bylinou pro přípravu léků … Continue reading

Posted in Léčivé rostliny, Ovoce, zelenina a koření | Tagged , , , | Comments Off on Fenykl jako lék, koření i zelenina

Saturejka – pěstování a využití v kuchyni i k léčbě

Saturejka je koření výrazné až ostré chuti, ale i léčivá bylina. V kuchyni ji využíváme jako doplňkové koření, je například součástí provensálského koření. Najdeme ji v balkánské kuchyni, ochucujeme s ní masa, uzeniny a přidáváme při přípravě luštěnin a košťálovin, … Continue reading

Posted in Léčivé rostliny, Ovoce, zelenina a koření | Tagged , , | Comments Off on Saturejka – pěstování a využití v kuchyni i k léčbě