Category Archives: Ovoce, zelenina a koření

Kardy, artyčok kardový – pěstování a recepty

Vzácná lahůdková zelenina Kardy je u nás poměrně málo známá, přestože se pěstovala již ve starověku. Vypadá tak trochu jako velký bodlák, je příbuzný s artyčokem, jen má daleko menší květy. Ke konzumaci se z rostliny používají především vybělené řapíky, … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření | Tagged , , | Leave a comment

Jak pěstovat kiwi neboli aktinidii

Exotické plody kiwi rodí popínavá rostlina Aktinidie, kterou můžeme poměrně snadno pěstovat v českých zahradách, a to i bez skleníku. Skvěle vypadá, když jí necháme porůst pergolu nebo i dům. V teplém vlhkém létě je aktinidie schopna vyrůst denně o … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření | Tagged , | Leave a comment

Osázení bylinkové spirály

  Bylinky dosáhnou nejvýraznější chuti, aroma i léčivých účinků v optimálním prostředí a v sousedství druhů, s kterými se vzájemně dobře snášejí. Na to bychom měli pamatovat již při zakládání bylinkové spirály. Její osázení si důkladně promyslíme a pro rostliny … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření, Tvorba zahrady | Tagged , | Leave a comment

Klikva – pěstování a využití k léčbě i v kuchyni

Klikva, které se lidově říká též americká brusinka, patří k drobnému ovoci s léčivými účinky. Je stejně kvalitní jako brusinky, bobule jsou ale větší a poněkud kyselejší. V kuchyni se klikva používá stejně jako brusinky – na svíčkovou, na steaky, … Continue reading

Posted in Léčivé rostliny, Ovoce, zelenina a koření | Tagged , | Leave a comment

Mangold – pěstování a recepty

Mangold je lahodná listová zelenina s širokým využitím v kuchyni. Křehké listy můžeme používat jako špenát a šťavnaté řapíky jako chřest. Mangold je velmi dekorativní – může mít bílé, žluté nebo fialovočervené řapíky a kadeřavé nebo ploché listy. Má velmi … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření | Tagged , , | Leave a comment

Brambory – pěstování v zemi i v seně

Brambory jsou plodinou, kterou si snadno vypěstuje každý, kdo má kousek volné půdy, tedy pokud není přemokřená. Sázíme je od konce března (po Josefovi), a to nejlépe postupně až do konce dubna, abychom je mohli používat v kuchyni průběžně. Začínáme … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření | Tagged | Leave a comment

Kopr vonný na zahradě, v kuchyni a v léčitelství

Výrazně aromatický kopr vonný je známý již odedávna a široce se využívá nejen v kuchyni jako koření, ale i v léčitelství jako léčivá bylina. Rostlina má ve všech částech vysoký obsah vonných silic, listy příjemně voní jako směs anýzu a … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření | Tagged , , , | 1 Comment

Dýně-nedýně Lagenárie – zelenina, nádobí i dekorace

Lagenárie, kalabasa nebo také indická okurka je mimořádně zajímavý rostlina, kterou člověk pěstuje již od pravěku. Zralé a vysušené plody poskytují lehké, dostatečně pevné a trvanlivé nádoby na vodu i na skladování různých potravin, ke kvašení alkoholických nápojů, známé jsou … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření | Tagged , | Leave a comment

Patisony – pěstování a kuchyňské recepty

Patison je zcela zvláštní druh dýně velice dekorativního tvaru. Zralý patison vypadá jako disk s vlnitým okrajem, nebo UFO, jak říkají Němci, v průměru má 10 – 20 cm a výšku 6 – 10 cm. Čím jsou plody mladší, tím … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření | Tagged , , | Leave a comment

Meduňka lékařská – pěstování a využití

Čerstvá meduňka má příjemnou citronovou vůni. Využijeme ji v kuchyni při přípravě ovocných i zeleninových salátů, k ochucení ryb i některých masitých pokrmů. Že sušené meduňky připravujeme léčivý čaj, tinkturu i léčivé víno. Také je součástí vonných směsí (potpourri) pro … Continue reading

Posted in Léčivé rostliny, Ovoce, zelenina a koření | Tagged , , | Leave a comment