Category Archives: Ovoce, zelenina a koření

Dýně muškátová – francouzská, máslová a trumpeta

Muškátová dýně, která má tvar jako tmavě zelený nebo okrový žebrovaný meloun, je francouzská odrůda, ta jako velká béžová je odrůda máslová, a hadovitě protáhlá je trumpeta. Mají sytě žlutou nebo oranžovou barvu dužinu, která má jemně oříškovou chuť,  a silnou … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření | Tagged , | Leave a comment

Dýně – druhy, pěstování, účinky a recepty

Jednou z nejmódnějších zelenin, které je vyhledávaná v obchodech i pěstovaná na zahradách, je dýně. Vyskytuje se v nejroztodivnějších druzích, z nichž je velká část jedlá. Mezi nimi najdeme opravdové zeleninové delikatesy,  jedno z čelních míst zaujímá bezesporu Hokaido. Také … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření | Tagged , | 1 Comment

Kardy, artyčok kardový – pěstování a recepty

Vzácná lahůdková zelenina Kardy je u nás poměrně málo známá, přestože se pěstovala již ve starověku. Vypadá tak trochu jako velký bodlák, je příbuzný s artyčokem, jen má daleko menší květy. Ke konzumaci se z rostliny používají především vybělené řapíky, … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření | Tagged , , | Comments Off on Kardy, artyčok kardový – pěstování a recepty

Jak pěstovat kiwi neboli aktinidii

Exotické plody kiwi rodí popínavá rostlina Aktinidie, kterou můžeme poměrně snadno pěstovat v českých zahradách, a to i bez skleníku. Skvěle vypadá, když jí necháme porůst pergolu nebo i dům. V teplém vlhkém létě je aktinidie schopna vyrůst denně o … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření | Tagged , | Comments Off on Jak pěstovat kiwi neboli aktinidii

Osázení bylinkové spirály

  Bylinky dosáhnou nejvýraznější chuti, aroma i léčivých účinků v optimálním prostředí a v sousedství druhů, s kterými se vzájemně dobře snášejí. Na to bychom měli pamatovat již při zakládání bylinkové spirály. Její osázení si důkladně promyslíme a pro rostliny … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření, Tvorba zahrady | Tagged , | Comments Off on Osázení bylinkové spirály

Klikva – pěstování a využití k léčbě i v kuchyni

Klikva, které se lidově říká též americká brusinka, patří k drobnému ovoci s léčivými účinky. Je stejně kvalitní jako brusinky, bobule jsou ale větší a poněkud kyselejší. V kuchyni se klikva používá stejně jako brusinky – na svíčkovou, na steaky, … Continue reading

Posted in Léčivé rostliny, Ovoce, zelenina a koření | Tagged , | Comments Off on Klikva – pěstování a využití k léčbě i v kuchyni

Mangold – pěstování a recepty

Mangold je lahodná listová zelenina s širokým využitím v kuchyni. Křehké listy můžeme používat jako špenát a šťavnaté řapíky jako chřest. Mangold je velmi dekorativní – může mít bílé, žluté nebo fialovočervené řapíky a kadeřavé nebo ploché listy. Má velmi … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření | Tagged , , | Comments Off on Mangold – pěstování a recepty

Brambory – pěstování v zemi i v seně

Brambory jsou plodinou, kterou si snadno vypěstuje každý, kdo má kousek volné půdy, tedy pokud není přemokřená. Sázíme je od konce března (po Josefovi), a to nejlépe postupně až do konce dubna, abychom je mohli používat v kuchyni průběžně. Začínáme … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření | Tagged | Comments Off on Brambory – pěstování v zemi i v seně

Kopr vonný na zahradě, v kuchyni a v léčitelství

Výrazně aromatický kopr vonný je známý již odedávna a široce se využívá nejen v kuchyni jako koření, ale i v léčitelství jako léčivá bylina. Rostlina má ve všech částech vysoký obsah vonných silic, listy příjemně voní jako směs anýzu a … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření | Tagged , , , | 1 Comment

Dýně-nedýně Lagenárie – zelenina, nádobí i dekorace

Lagenárie, kalabasa nebo také indická okurka je mimořádně zajímavý rostlina, kterou člověk pěstuje již od pravěku. Zralé a vysušené plody poskytují lehké, dostatečně pevné a trvanlivé nádoby na vodu i na skladování různých potravin, ke kvašení alkoholických nápojů, známé jsou … Continue reading

Posted in Ovoce, zelenina a koření | Tagged , | Comments Off on Dýně-nedýně Lagenárie – zelenina, nádobí i dekorace