Petržel kadeřavá

Petržel kadeřavá  zdobí pokrmy, je plná vitamínů a navíc ji můžeme pěstovat takřka kdekoli a po celý rok. U nás se pěstuje nejčastěji polovzpřímená odrůda Petržel kadeřavá, Kudrnka, Festival 68 a Marunka.

Petržel kadeřavá (Petroselinum crispum v. vulgare),  je dvouletá zahradní naťová rostlina s poměrně silným kořenovým systémem a nevýrazně bělavými květy, které se objevují v druhém roce. Květenství hned v počátku zalamujeme, neboť se k přípravě pokrmů nehodí. V kuchyni používáme sytě zelenou, hustě olistěnou růžici, která je tvořena složenými, dlouze řapíkatými listy, jež jsou na okrajích zkadeřené.

Stanoviště

Petržel kadeřavou můžeme pěstovat na zahradě na bylinném záhonu nebo na obrubách zeleninových záhonů. Velmi dobře se jí ale daří i v nádobách. Pokud květináč s petrželí umístíme na parapet okna na východní nebo jižní straně, roste při minimálních teplotách 15 °C a výše i v zimě.

Pěstování

Petržel kadeřavou sejeme do středně těžké půdy, kterou udržujeme v průběhu celé vegetace rovnoměrně vlahou. Také ji můžeme vysadit z předpěstovaných sazenic, které jsme vyseli v polovině února do malých nádob. Aby dobře vzešly, držíme je v pokojové teplotě, ale po vzejití je přeneseme do chladné místnosti, jinak se rostliny budou vytahovat a jejich stonky slábnout.

Po přesazení na záhony – hned, jak to počasí dovolí – petržel pravidelně plejeme. Také můžeme záhonek nakrýt netkanou textilií, která zabrání růstu plevelů a udrží půdu vlhkou.

Sklízíme, až když výška rostlin dosáhne asi 20 cm a porost je zahuštěný. Předčasná sklizeň by mohla rostliny oslabit natolik, že by mohly zajít. Dobře vyvinuté rostliny sklízíme až 5x do roka. Po každé sklizni odstraníme poškozené části, záhon dobře zalijeme a za pár dnů přihnojíme. Na podzim po poslední sklizni navíc vápníme. Před zimou již nesklízíme, aby rostliny zesílily a zimu dobře přežily. Můžeme ale vyrýt petrželové drny, nasázet je do květináčů s propustným substrátem a rychlit ji doma za oknem.

Množení

Petržel kadeřavou množíme převážně semeny.

Použití a přínos

Petržel má typickou aromatickou chuť, která je tvořena silicemi, jež obsahuje. Ochucujeme a zdobíme jí polévky, přílohy, chuťovky, pomazánky a saláty a podobně.

Petržel kadeřavá obsahuje velké množství vitaminu C, dále kyselinu listovou, vitaminy ze skupiny B, vitamin E, z minerálních látek je bohatá na vápník a hořčík.

This entry was posted in Ovoce, zelenina a koření and tagged . Bookmark the permalink.