Tymián – pěstování

tymián

Tymián pochází ze Středomoří. Ve své domovině roste planě na rozpálených suchých svazích. Zdejší rostliny v sobě soustřeďují mnohem více vůní a chutí než jinde v chladnějších oblastech. Vůně a chuť tymiánu jsou typické pro Provance, toto oblíbené koření se ale využívá v kuchyních celé Evropy. Tymián je ceněný i pro své antiseptické účinky a podporu trávení těžkých masových jídel, kde by rozhodně neměl chybět. V truhlíku i na zahrádce pak oceníme i jeho silnou, příjemnou vůni.

Tymián (Thymus vulgaris) je malý zimovzdorný stálezelený keř se čtyřhrannými stonky, které na bázi postupně dřevnatí. V optimálních podmínkách je stálezelený. Eliptické až čárkovité, vonící listy jsou na rubu plstnaté. Kvete od května nachově vybarvenými květy. Aromatické vlastnosti různých odrůd tymiánu se liší obsahem thymolu v silicích. Planý tymián dřevnatí a vytváří vytáhlé řídké a neupravené větve. Vyšlechtěné kultivary mají jemnější měkčí stonky a jsou hustěji větvené. Jsou jich stovky, nepatrně se liší vůní a mohou se vzájemně křížit.

Druhy a odrůdy

Existuje mnoho odrůd tymiánu, pro pěstování vybíráme ty, které voní. Tymián obecný (Thymus vulgaris) je základním druhem této byliny pro většinu kuchyňského využití, nejvíce odpovídá planému tymiánu ze Středomoří. Je to houževnatý vzpřímený keřík s šedozelenými listy a bílými nebo světle fialovými květy. Pěstuje se v mnoha zahradních formách, například anglický širokolistý a francouzský úzkolistý. Tymián citrónový (T. citriodorus) bývá nazývaný též mateřídouška citrónová má úzké listy a kopečkovitý způsob růstu. Ochucují se jím saláty i čaje. Tymián herba-barona je plazivá rostlina, která pochází z Korsiky a Sardinie. Má červený stonek, úzké lesklé listy a růžové květy. Hodí se k ochucení kořenové zeleniny, sýrových pokrmům a smetanových omáček. Mateřídouška úzkolistá (T. serpyllum) roste v celé oblasti Středomoří i ve střední a severní Evropě. Na rozdíl od tymiánu obecného je jemnější a dobře ochutí grilovanou zeleninu a saláty, a to nejlépe čerstvá. Můžeme ji kombinovat s yzopem a s česnekem. Pestrý je panašovaný kultivar – Tymián hlavatý (Tragrantissimus capitatus ‘Golden Queen’). Má jemnou chuť a vhodně pokrm dekoruje.

Stanoviště

Má-li být pěstovaný tymián dostatečně aromatický, měli bychom ho zasadit na teplé a slunné stanoviště. Vhodné jsou i svahy a terasovité záhony, kde dlouhodobě pěstovaný tymián navíc působí jako zábrana eroze (odplavování půdy). Takový porost udržíme až deset let.

Pěstování

Tymián má rád propustnou písčitou půdu s dostatečnou zásobu vápníku. Prospívá jim horko sálající z dlažby na vnitřním dvorku a z kamenů ve skalkách. Nebude se mu dařit na místech, kde je půda zamokřená a kyselá. Také nesnáší přímé hnojení chlévským hnojem ani jiným silnějším organickým hnojivem. Ovšem každoroční přihnojení některým plným hnojivem (NPK, Cererit, Kristalon) je velmi přínosné. Ne však dusíkatá hnojiva, který by podpořila růst na úkor obsahu aromatických látek. Semínka tymiánu vyséváme od poloviny února do pěstebních nádob na parapetu okna nebo ve vyhřívaném skleníku, v polovině května pak vysadíme sazeničky na záhony. Listy otrháváme podle potřeby – čím častěji, tím lépe, protože jinak se mohou větvičky vytahovat a dřevnatět. Tymián na sušení sklízíme těsně před rozkvětem. Sušíme ve stínu a teplotách nepřesahujících 40 °C. Poslední sklizeň možná do poloviny září, později musíme nechat rostliny připravit a vyzrát na zimní období. Rostliny u nás venku nepřezimují, můžeme je ale hrnkovat a přezimovat ve světlé místnosti s teplotou 12 – 16 °C (např. v zimní zahradě, ve skleníku…). Sklízet v tomto období ale musíme s mírou, abychom rostliny příliš neoslabovali.

Množení

Tymián se nejsnáze množí dělením z nařezaných řízků o délce 5 až 7 cm. Optimální spon na záhonech je 30 x 20 cm. Před výsadbou důkladně odplevelíme pozemek především od vytrvalých plevelů (pcháč, pýr). Můžeme též vysévat semínka přímo na záhon začátkem dubna, ale vzchází pomalu, a silně se zapleveluje. Chceme-li tymián pěstovat v truhlíku, musíme mu zajistit dostatek slunce.

Použití a přínos

Významné obsahové látky tymiánu jsou silice, třísloviny a hořčiny. Tymián je vynikající koření na masa a do omáček, také se dobře uplatní jako přísada do různých zeleninových salátů, na pizzu, k pečeným bramborám, smaženým houbám i do hustých polévek. Tymián má i léčivé účinky: Upravuje trávení, podporuje tvorbu žluči, uvolňuje silný kašel, působí jako antiseptikum, bývá významnou složkou ústních vod, zubních past nebo koupelových směsí.

This entry was posted in Ovoce, zelenina a koření and tagged . Bookmark the permalink.