Category Archives: Zelenina

Pěstování zeleniny a její využití v kuchyni.

Pěstování rajčat ze semínek

Rajčata, pokud nemáme skleník, vysazujeme na venkovní záhony nebo na balkony a terasy až po „ledových mužích“, což je v druhé polovině května. V tomto období, kdy již nehrozí, že by tyto teplomilné rostliny zmrzly, sázíme vzrostlé silné sazenice, které … Continue reading

Posted in Zelenina | Tagged , | 1 Comment

Dýně muškátová – francouzská, máslová a trumpeta

Muškátová dýně, která má tvar jako tmavě zelený nebo okrový žebrovaný meloun, je francouzská odrůda, ta jako velká béžová je odrůda máslová, a hadovitě protáhlá je trumpeta. Mají sytě žlutou nebo oranžovou barvu dužinu, která má jemně oříškovou chuť,  a silnou … Continue reading

Posted in Zelenina | Tagged , | Comments Off on Dýně muškátová – francouzská, máslová a trumpeta

Dýně – druhy, pěstování, účinky a recepty

Jednou z nejmódnějších zelenin, které je vyhledávaná v obchodech i pěstovaná na zahradách, je dýně. Vyskytuje se v nejroztodivnějších druzích, z nichž je velká část jedlá. Mezi nimi najdeme opravdové zeleninové delikatesy,  jedno z čelních míst zaujímá bezesporu Hokaido. Také … Continue reading

Posted in Zelenina | Tagged , , | 1 Comment

Kardy, artyčok kardový – pěstování a recepty

Vzácná lahůdková zelenina Kardy je u nás poměrně málo známá, přestože se pěstovala již ve starověku. Vypadá tak trochu jako velký bodlák, je příbuzný s artyčokem, jen má daleko menší květy. Ke konzumaci se z rostliny používají především vybělené řapíky, … Continue reading

Posted in Zelenina | Tagged , , | Comments Off on Kardy, artyčok kardový – pěstování a recepty

Mangold – pěstování a recepty

Mangold je lahodná listová zelenina s širokým využitím v kuchyni. Křehké listy můžeme používat jako špenát a šťavnaté řapíky jako chřest. Mangold je velmi dekorativní – může mít bílé, žluté nebo fialovočervené řapíky a kadeřavé nebo ploché listy. Má velmi … Continue reading

Posted in Zelenina | Tagged , , | Comments Off on Mangold – pěstování a recepty

Brambory – pěstování v zemi i v seně

Brambory jsou plodinou, kterou si snadno vypěstuje každý, kdo má kousek volné půdy, tedy pokud není přemokřená. Sázíme je od konce března (po Josefovi), a to nejlépe postupně až do konce dubna, abychom je mohli používat v kuchyni průběžně. Začínáme … Continue reading

Posted in Zelenina | Tagged | Comments Off on Brambory – pěstování v zemi i v seně

Dýně-nedýně Lagenárie – zelenina, nádobí i dekorace

Lagenárie, kalabasa nebo také indická okurka je mimořádně zajímavý rostlina, kterou člověk pěstuje již od pravěku. Zralé a vysušené plody poskytují lehké, dostatečně pevné a trvanlivé nádoby na vodu i na skladování různých potravin, ke kvašení alkoholických nápojů, známé jsou … Continue reading

Posted in Zelenina | Tagged , , | Comments Off on Dýně-nedýně Lagenárie – zelenina, nádobí i dekorace

Patisony – pěstování a kuchyňské recepty

Patison je zcela zvláštní druh dýně velice dekorativního tvaru. Zralý patison vypadá jako disk s vlnitým okrajem, nebo UFO, jak říkají Němci, v průměru má 10 – 20 cm a výšku 6 – 10 cm. Čím jsou plody mladší, tím … Continue reading

Posted in Zelenina | Tagged , , | Comments Off on Patisony – pěstování a kuchyňské recepty

Nedozrálá rajčata a co s nimi

Zkušení zahrádkáři už v září zaštípli vrcholy rajčat za posledním výhonem vyvinutých plodů, aby měly větší šanci dozrát. Někteří z obav před jarními mrazíky kolem nich staví fóliové tunely nebo je balí to netkané textilie. To všechno jsou jen krátkodobá … Continue reading

Posted in Zelenina | Tagged , , | Comments Off on Nedozrálá rajčata a co s nimi

Prospěšná kukuřice a co léčí její vlasy

Kukuřice setá pochází od amerických Indiánů, kde byla známá pod názvem lenochovo obilí, a to již tisíce let před naším letopočtem. Její pěstování je poměrně rozšířené i u nás, i když více se pěstuje krmná kukuřice pro dobytek a pro … Continue reading

Posted in Léčivé rostliny, Zelenina | Tagged , , , | Comments Off on Prospěšná kukuřice a co léčí její vlasy