Cibule šalotka – pěstování a využití v kuchyni

Cibule šalotka má oproti běžné kuchyňské cibuli výhodu tu, že je jako rostlina vytrvalá a mrazuvzdorná.
Cibule šalotka , foto med

Cibule šalotka má oproti běžné kuchyňské cibuli výhodu tu, že je jako rostlina vytrvalá a mrazuvzdorná. Můžeme ji tedy pěstovat na záhonu, kde se průběžně rozrůstá, a mít i v zimě k dispozici čerstvou cibuli i zelenou nať, která se také konzumuje. Chuť má jemnější než cibule kuchyňská, chybí jí typicky palčivá chuť.

Cibule a šalotka, foto med

Cibule šalotka (Allium ascalonicum) botanicky patří do rodu Allium, tedy česneků. Lidově se šalotka nazývá také množilka nebo ošlejch. Jedná se o štíhlou vejčitou cibulku, která roste v trsech a její slupky mají žluto-hnědočervenou barvu, dužina uvnitř je bílofialová. Sklízí se o měsíc až dva dříve než kuchyňská cibule, ale ne celoročně jako tomu je u cibule zimní.

Stanoviště

Šalotka nemá tak vysoké nároky pro výběr vhodného pěstebního místa jako cibule kuchyňská. Můžeme ji s úspěchem pěstovat i v méně příznivých lokalitách ve vyšších polohách, na písčitých půdách. Nehodí se ale do zamokřených a jílovitých půd, kde, jako všechny cibulnaté rostliny, může zahnívat.

Pěstování

Cibule na záhonu, foto med

Šalotku sázíme v březnu do nepřemokřené půdy, raději sušší a v žádném případě nehnojené chlévským hnojem, který nesnáší. Vysazujeme cibulky o velikosti kolem dvou centimetrů do sponu 30–40 x 15 cm. Také můžeme šalotku vysadit na podzim podobně jako česnek. Během růstu přihnojujeme hnojivy s obsahem síry. Pro jarní přirychlování můžeme nakrývat textilií nebo nízkými fóliovými tunely. Šalotku můžeme vypěstovat i ze semen, stejně jako kuchyňskou cibuli. Zpočátku je choulostivá na zaplevelení, další ošetření většinou nevyžaduje. Z jedné cibule vyroste postupně trs několika dalších cibulí.

Sklizeň šalotky

Sklízíme na počátku léta, když nať začíná poléhat a žloutne. Se sklizní nelze otálet, pokud nať zcela zaschla, trsy cibulek by se rozpadly a jednotlivé cibulky by se pak špatně vybíraly. Než listy odstraníme, necháme je i s cibulí důkladně proschnout, poté ji můžeme ji v chladu skladovat až dva roky. Protože jde o plně mrazuvzdornou rostlinu, lze šalotku pěstovat na záhonech, které založíme právě pro tento účel na několik let. Pouze obměňujeme po vyrytí sklizni část rostlin – využíváme pacibulky nebo menší cibule, které sázíme v březnu nebo i na podzim v říjnu. Hloubka výsadby musí být na podzim větší (až 10 cm), aby rostliny během zimy nevytáhl a nepoškodil mráz. Nemusíme mít obavy z napadení rostlin škůdci, a ani plísně, typické pro cibuli kuchyňskou, na šalotce nebývají.

Výživová hodnota a léčivé účinky šalotky

Druhy cibule, foto med

Cibule šalotka obsahuje množství vitamínu C, přesto asi o polovinu méně než cibule kuchyňská. Na rozdíl od ní však nevyvolává plynatost. Šalotka má vyšší obsah vitaminu B6, A, E a PP. Z minerálů je významný draslík, železo, zinek, mangan, fosfor, hořčík, vápník, sodík, síra, křemík, jód a selen. Dále obsahuje aromatické silice s protibakteriálním účinkem a organické kyseliny. V šalotce jsou významné také pektiny a slizy, které napomáhají léčbě při nachlazení a onemocnění průdušek. Tato cibule dokáže vyrovnávat krevní tlak i hladinu cukru v krvi. Zlepšuje trávení a má antikarcinogenní účinky. Z šalotky se vyrábí kašička, která se vtírá do pokožky hlavy pro posílení a zhoustnutí řídkých a slabých vlasů. Vlasy zplihlé a lámavé je zas dobré oplachovat vývarem z cibulových slupek.

Využití v kuchyni

Jarní cibule, foto archiv

Pevná a přitom křehká cibule šalotka je díky jemné a mírně nasládlé chuti žádanou zeleninou pro kuchyňskou přípravu jídel. Konzumovat lze i nať, která chutí připomíná pažitku. Šalotku využijeme jak při přípravě grilovaného a pečeného masa, tak i zvěřiny nebo ryb. Můžeme ji použít do omáček, polévek, salátů – prostě všude, kde se používá i cibule. Lahůdkou je nakládaná šalotka v sladkokyselém nálevu.

Tip na recept: Cibulky v bílém víně

Šalotka, foto med

Ingredience: 400 g cibulek, 30 g másla, 20 g hladké mouky, 125 ml bílého vína, 250 ml vody, sůl, pepř, nať petrželky nebo jiné zelené koření podle chuti. Postup: Cibulky oloupeme a vcelku osmahneme na rozpáleném másle dozlatova. Poté je zaprášíme moukou, podlijeme vínem a vodou a dusíme pod pokličkou doměkka. Dochutíme solí, pepřem a zeleným kořením. Podáváme k masu.