Kardy, Artyčok kardový – pěstování a recepty

Vzácná lahůdková zelenina Kardy, Artyčok kardový  je u nás poměrně málo známá
Artyčok kardový, foto med

Vzácná lahůdková zelenina Kardy, Artyčok kardový je u nás poměrně málo známá, přestože se pěstovala již ve starověku. Vypadá tak trochu jako velký bodlák, je příbuzný s artyčokem, jen má daleko menší květy. Ke konzumaci se z rostliny používají především vybělené řapíky, které svou chutí připomínají chřest.

Artyčok kardový na záhonu s fenyklem, foto med

Kardy – Artyčok kardový nebo španělský (Cynara cardunculus) má lodyhu vysokou 150-200 centimetrů, dlouhé úzké peřenosečné, stříbřitě plstnaté listy, na špičkách ostnité. Jednotlivý list dosahuje délky přes jeden metr, a právě jeho dužnaté řapíky o šířce 3–6 cm a délce kolem 30-40 cm se používají v kuchyni. Řapíky těchto listů se asi tři týdny před sklizní obalují slámou, vybělují se a pak se olamují jako zelenina. Používat můžeme i dužnatý kořen. Květy Artyčoku jsou fialovo-modré, v průměru měří 5 centimetrů široké. Kardy mohou také vytvořit květní úbory jako artyčok, ale jsou mnohem menší.

Stanoviště

Kardy, Artyčok kardový, foto med

Kardy se pěstují v teplejších oblastech, například ve Středomoří, kde se pěstuje jako vytrvalá rostlina. Ale i u nás můžeme sklízet vyvinuté listy, ovšem zde kardy pěstujeme jako jednoletou rostlinu, neboť naše zimu nepřežijí. Upřednostňují slunné stanoviště.

Pěstování

Mladé Artyčoky, foto med

Na záhon kardy vysazujeme až v druhé polovině května, po ledových mužích, a to do sponu 1×1 m. Zabírají velkou plochu – 1 rostlina asi 1 m2, a tak mezi ně vysazujeme rychle rostoucí zeleninu, jako je salát nebo ředkvičky. Obvykle v druhé půli léta, když jsou řapíky dostatečně vyvinuté, ovazujeme vždy největší listy slámou – bělíme je. Listy svážeme, ale nesmíme jich najednou ovázat příliš mnoho najednou, protože pak hnijí. Ovázané listy zahrneme zeminou nebo je obalíme textilií, která nesmí být mokrá, aby rostliny neuhnívaly. V průběhu tří týdnů jsou řapíky vybělené a můžeme je sklízet ke konzumu. Odhrneme substrát a vylamujeme celé listy. Před příchodem mrazů přemístíme celou rostlinu i s kořeny do sklepa, kde ji založíme do písku. Poskytuje nám pak po celou zimu lahůdkovou zeleninu. Ve sklepě ji však samozřejmě nesvazujeme.

Množení

Kardy, Artyčok kardový, foto med

Kardy rozmnožujeme semeny, a to buď přímým výsevem, nebo výsadbou předpěstované sadby. Semínka vysejeme do pěstebních nádob, např. bedýnky, již v únoru.

Použití a přínos

Kardy – květ, foto med

Artyčok kardový, Kardy můžeme uplatnit ve větších zahradách kromě pěstování zajímavé zeleniny i jako sezonní živý plot nebo zajímavou solitéru. K přínosným obsahovým látkám této lahůdkové zeleniny patří vitamín C, karoteny, vitaminy skupiny B, z minerálů draslík, vápník, fosfor, hořčík, dále hořčiny, třísloviny, flavonoidy, inulin, slizy, enzymy. Nevyhazujeme ani listy – ty, které zbydou po odstranění řapíku, můžeme sušit a použít jako léčivý čaj při problémech žlučníku, slinivky a jaterních nemocí.

Artyčok kardový v kuchyni

Konzumují se dužnaté masité řapíky, někdy i dužnatý kořen. Po vybělení, změknou a poskytují velmi chutnou zeleninu, kterou připravujeme podobně jako artyčoky anebo chřest. Tato zelenina je velmi vhodná pro diabetiky, i pro lidi, kteří mají problémy se žlučníkem, revma a ateroskleróze.

Recepty na přípravu Artyčoků kardových

Artyčok kardový, foto med

Kardy můžeme například povařit, posypat opraženou strouhanou houskou nebo sýrem a polít rozpuštěným máslem.

Kardy dušené

Ingredience: 1 kg řapíků, 50 g másla nebo oleje, 1 cibule, sůl, muškátový oříšek, 1 lžíce mouky, lžička jemně sekané petrželky, 60 ml vody nebo vývaru.
Postup: Očištěné květní úbory zbavíme dužnatých středních listových nervů a ostrých trnů a nakrájíme je na čtyřcentimetrové až pěticentimetrové kousky. Namočíme je do okyselené vody, aby zůstaly bílé. Na tuku osmažíme drobně krájenou cibuli, přidáme zeleninu, trochu podlijeme a dusíme. Když je zelenina poloměkká, zaprášíme ji moukou, podlijeme a dusíme, až změkne. Než ji podáváme, posypeme ji drobně sekanou zelenou petrželkou nebo ji můžeme obložit dušenými rajčaty.

Kardy na cibulce

Ingredience: 1 kg řapíků, 1 cibule, 80 g másla, sůl, šálek hovězího vývaru, 30 g parmazánu, 1/2 citronu.
Postup: Kardy očistíme, oloupeme, nakrájíme na menší kousky, vložíme do vařící osolené vody a krátce povaříme. Jemně nakrájenou cibulku osmažíme na polovině tuku, přidáme ovařenou zeleninu, podlijeme ji vývarem a dusíme. Když zelenina vsákne vývar, přidáme zbytek másla, strouhaný parmazán a zakapeme ji citronovou šťávou.

Kardy s vajíčky

Ingredience: 1/2 kg řapíků, sůl, 50 g másla, lžíce mouky, 4 vejce, sekaná zelená petrželka.
Postup: Očištěné kardy nakrájíme na kousky dlouhé 8—10 cm, které vložíme do osolené vody a krátce povaříme. Odcedíme je, osušíme, obalíme v mouce a opečeme na másle. Když se dozlatova opečou, zalijeme je rozkvedlanými vejci, a nakonec posypeme petrželkou.

Kardy zapékané

Ingredience: 1 kg řapíků, 5 dkg másla, 3 dkg mouky, 1/4 1 vývaru, sůl, 1/2 1 mléka, sekaná zelená petrželka, lžíce strouhaného sýra.
Postup: Zeleninu upravíme k dušeni, mírně podlijeme vodou a dusíme do měkká. Pak ji narovnáme do vymaštěné ohnivzdorné misky a zalijeme bešamelem, který připravíme ze 3 dkg másla a 3 dkg mouky. Jíšku rozředíme vývarem a mlékem, dobře rozšleháme, povaříme a přelijeme na zeleninu. Povrch pokrmu posypeme sýrem a petrželkou. Zeleninu zapékáme 30 minut v troubě.