Nedozrálá rajčata a co s nimi

Jak uchovat nedozrálá zelená rajčata?
Zelená rajčata, foto med
Nedozrálá rajčata, foto med

Jestli už ranní mrazíky nastaly, můžeme se s úrodou rozloučit. Proto musíme vychytat moment, když ještě nenastaly. Pevná a zdravá zelená rajčata při správném skladování dozrají. Často je konzumujeme ještě o Vánocích. Zelená rajčata bychom jíst neměli, neboť jsou mírně jedovatá, obsahují solanin a tomatin, které se zráním odbourávají (na rozdíl od zelených brambor a bramborových klíčků). Příznaky otravy těmito jedy se projevují palčivou bolestí v krku, žaludečními křeči, průjmy, dušnost, zvýšené pocení, malátnost až bezvědomí. Marmeláda ze zelených rajčat, která se objevuje v receptech na internetu, není příliš zdravá, protože zmíněné jedy v nich obsažené cukr ještě umocňuje. Jinak tomu je v případě různých čalamád, protože v kyselém prostředí se jedy minimalizují.

Rychlení rajčat

Rychlení rajčat, foto med

Některé odrůdy keříkových rajčat hrnkujeme. Přesadíme je i s balem do květináčů nebo větších pěstebních nádob. A dopěstujeme doma v bezmrazé místnosti s oknem. Pečujeme o ně stejně jako na záhonu – zaléváme podle potřeby a postupně sklízíme dozrálé plody.

Dozrávání plodů

Dozrávající rajčata, foto med

Zelená rajčata utrhneme i se stopkou. Uskladníme jen zdravé a nepoškozené kusy. Každé zabalíme do kousku papíru (třeba svačinový papír nebo papír na pečení), k zrání světlo nepotřebují, a naskládáme je do zásuvky, do bedýnky nebo krabice. Uskladníme je v místnosti, kde teplota neklesne pod 10 °C. Takto uskladněná rajčata nemusíme každou chvíli kontrolovat, protože jestli jedno napadne nějaká choroba, je od ostatních izolované papírem, a nenakazí je. Máme-li ale zelených rajských jablek velké množství, uložíme je v jedné vrstvě na lísky a průběžně kontrolujeme, případně špatné vyřazujeme. Dozrávání urychlíme, když do blízkosti rajčat umístíme zralé ovoce, z něhož se uvolňuje etylén, který zrání uspíší. (Stejně působí na řezané květiny ve váze – rychle zvadnou, proto chceme-li, aby déle vydržely, nedáváme květiny a ovoce blízko sebe.)

Skladování celých rostlin

Zelená rajská jablka, foto med

Máme-li zateplenou půdu nebo místnost, kde teplota neklesne pod 10 °C a kde nepřekáží, zavěsíme celé keříky nebo větší výhony s nedozrálými rajčaty na natažené provazy nebo na háky a necháme je dozrát. V místnosti by ale neměly být výpary z ředidel, benzinu, laků apod., které by vůni a chuť rajčat nepříznivě ovlivnily. Více o pěstování a vaření z rajčat ZDE. Jak vypěstovat rajčata ze semínek – ZDE.