Domovinou Čínská brokolice (Brassica oleracea var. alboglabra) je jihovýchodní Asie, přesněji Čína a Thajsko. Čínskou brokolici řadíme mezi víceleté byliny. Listy mají podlouhlý tvar a vyrůstají z přízemní růžice, která dosahuje výšky okolo 30 – 40 cm. Zbarvení listů může být světle i tmavě zelené, ale také sytě purpurově fialové. Z růžice vyrůstá lodyha zakončená převážně bílým, výjimečně žlutým řídkým květenstvím. Bíle kvetoucí rostliny mají listy spíše světle zelené, celé rostliny jsou jemnější, drobnějšího vzrůstu. Rostliny se žlutými květy jsou mohutnější a listy mají temně zelenou barvu.
Čínskou brokolici pěstujeme jako jednoletou až dvouletou kulturu. Vyséváme ji na jaře od počátku března nebo konci léta asi v polovině srpna do řádků nebo na široko na upravené záhony. Protrhané rostliny z jednocení můžeme přímo jíst nebo je vysadíme v trsech po pěti rostlinách. Sklízíme mladé listy, výhonky, květní lodyhy s poupaty. Rostliny i po sklizni odnožují a poskytují nám další sklizně. Tuto zajímavou zeleninu můžeme také snadno přirychlovat v pařeništi nebo skleníku.
Konzumní částí jsou dužnaté lodyhy s květenstvím nerozvinutých poupat, dále mladé listy a výhonky, které upravujeme vařením nebo dušením a podáváme jako přílohu k masu nebo k rýži. Dužnatá květenství můžeme konzervovat sušením nebo nasolováním.