Exotická zelenina Bazela, jiným názvem cejlonský špenát, se u nás občas pěstuje ve sklenících, zimních zahradách a především v botanických zahradách jako dekorativní popínavá rostlina. Má velké, kožovité listy srdčitého tvaru, v jejichž úžlabí vyrůstají drobné, nevýrazné bílé květy. Ty se mění v asi půlcentimetrové plody, které jsou zpočátku zeleně, později se barví do tmavofialova. Barva lesklých rostlin je buď zelená nebo fialově purpurová. V dobrých podmínkách dorůstá až několika metrů délky, v nepříznivých sotva pár desítek centimetrů. Bazelu rozmnožujeme řízkováním a semeny. Můžeme ji pěstovat i jako hrnkovou pokojovou květinu, poroste nám skvěle při teplotě nad 18 °C. Někteří zahrádkáři zkusili tuto rostlinu pěstovat i v létě na záhonu – u opory a zjistili, že to je možné, neboť bazela krátkodobě vydrží i teplotu do 5 °C (nižší již ne). Jako zeleninu ji sklízíme průběžně tak, aby seřezávání příliš nevysílilo mateřskou rostlinu. Listy a mladé výhonky v kuchyni připravujeme podobně jako špenát, přidáváme je do polévek a zapékaných pokrmů. Chuť není příliš výrazná, zajímavá je purpurová barva, která pokrmy ozdobí. Využitelná jsou i vařená semena, která jsou ale spíše součástí indické kuchyně.