Exotická rostlinka bazela

Úvodní stránka Fóra Jedlé rostliny Exotická rostlinka bazela

  • Toto téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel med a poslední změna proběhla před 11 roky a 11 měsíci.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 příspěvky - 1. až 2. (celkem z 2)
  • Autor
    Příspěvky
  • #1741
    Lukáš Majer
    Host

    Rád bych se dozvěděl něco víc o nepříliš známé zelenině, která se jmenuje Bazela a má vínově červenou barvu. Jak se upravuje? Dá se taky pěstovat v našem podnebním pásmu?

    #1756
    med
    Správce

    Exotická zelenina Bazela, jiným názvem cejlonský špenát, se u nás občas pěstuje ve sklenících, zimních zahradách a především v botanických zahradách jako dekorativní popínavá rostlina. Má velké, kožovité listy srdčitého tvaru, v jejichž úžlabí vyrůstají drobné, nevýrazné bílé květy. Ty se mění v asi půlcentimetrové plody, které jsou zpočátku zeleně, později se barví do tmavofialova. Barva lesklých rostlin je buď zelená nebo fialově purpurová. V dobrých podmínkách dorůstá až několika metrů délky, v nepříznivých sotva pár desítek centimetrů. Bazelu rozmnožujeme řízkováním a semeny. Můžeme ji pěstovat i jako hrnkovou pokojovou květinu, poroste nám skvěle při teplotě nad 18 °C. Někteří zahrádkáři zkusili tuto rostlinu pěstovat i v létě na záhonu – u opory a zjistili, že to je možné, neboť bazela krátkodobě vydrží i teplotu do 5 °C (nižší již ne). Jako zeleninu ji sklízíme průběžně tak, aby seřezávání příliš nevysílilo mateřskou rostlinu. Listy a mladé výhonky v kuchyni připravujeme podobně jako špenát, přidáváme je do polévek a zapékaných pokrmů. Chuť není příliš výrazná, zajímavá je purpurová barva, která pokrmy ozdobí. Využitelná jsou i vařená semena, která jsou ale spíše součástí indické kuchyně.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 příspěvky - 1. až 2. (celkem z 2)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.