Máte jistě na myslí exotické ovoce čerimoja – Annona cherimola. Roste jako až desetimetrový keř, patří do čeledi láhevníkovitých a pochází z Jižní a Střední Ameriky. Tento keř má oválné listy délky až 15 cm a šířky až 10 cm, nevýrazné květy s nazelenalými okvětními plátky. Plody čerimoja váží 250 až 500 gramů. Mají zeleně zbarvený povrch a krémově zbarvenou dužninu, jejíž struktura je od středu mírně vláknitá. Chuť tohoto ovoce je nasládlá, připomíná smíšenou chuť jahod s hruškami a mangem. Po rozkrojení dužnina postupně slabě hnědne. Toto ovoce jíme čerstvé, děláme z něj ovocné saláty, odšťavňujeme, děláme z něj domácí zmrzlinu nebo džem. Plod Annona cherimola obsahuje kolem 60 – 80 černých, lesklých a tvrdých semen, která jsou jedovatá, ale naštěstí je nelze rozkousnout.
Úspěšné pěstování v našich podmínkách je možné, ale poněkud komplikované tím, že je musíme uměle opylovat. K výsevu můžeme použít semena z plodů, která ale musíme uložit na tři měsíce do ledničky – tento proces se nazývá stratifikace. Semenáčkům pak musíme zajistit podmínky podobné, jaké vyžadují v našem podnebním pásmu citrusy, to znamená, že je pěstujeme v zimní zahradě nebo ve vyhřívaném skleníku. Jen s tím rozdílem, že mladé rostlinky čerimoji nesmí přijít na přímé slunce. Na teploty náročná není, během roku prospívá při 20-25 °C, v zimě pak přezimuje kolem 10 °C. Větší nároky klade na zeminu – vyžaduje humózní půdu s dostatkem živin a pravidelnou závlahou. Pokud jí tyto podmínky poskytneme, odmění se nám bujným růstem a šestým rokem začne pravidelně plodit.
ZAP