Kmín kořenný známe především jako koření, které přidáváme k vařeným bramborům, na maso i do chleba. Odedávna sloužil jako koření, ale hlavně jako protijed. Běžná potrava může totiž obsahovat i látky, které jsou pro náš organismus přinejmenším nevhodné a právě kmín dokáže většinu z nich zneškodnit. Baktericidního účinku kmínu se využívá i v kosmetice, mydlářství a parfumerii. Kmínu se připisovala i magická moc – přidával se holubům do krmení a manželům do kapsy, aby trefili domů.
Pokračovat ve čtení „Kmín kořenný jako protijed“Tymián – pěstování
Tymián pochází ze Středomoří. Ve své domovině roste planě na rozpálených suchých svazích. Zdejší rostliny v sobě soustřeďují mnohem více vůní a chutí než jinde v chladnějších oblastech. Vůně a chuť tymiánu jsou typické pro Provence, toto oblíbené koření se ale využívá v kuchyních celé Evropy. Tymián je ceněný i pro své antiseptické účinky a podporu trávení těžkých masových jídel, kde by rozhodně neměl chybět. V truhlíku i na zahrádce pak oceníme i jeho silnou, příjemnou vůni.
Pokračovat ve čtení „Tymián – pěstování“Bazalka – pěstování za oknem i na zahradě
Bazalka je jednoletá rostlina, která u nás nepřezimuje. Pěstujeme ji tedy jako letničku milující slunce. Bazalku snadno vypěstujeme jak na zahradě, tak i v truhlíku za oknem nebo v květináči. V kuchyni využíváme silně aromatické snítky a listy. Nikdy ale neseřezáváme rostlinu celou a těsně nad zemí. Květenství zaštipujeme, aby se rostlina rozkošatila.
Pokračovat ve čtení „Bazalka – pěstování za oknem i na zahradě“Máta – pěstování a nové odrůdy
Máta se dělí na dva základní druhy – peprná a klasnatá. Každá z nich má množství odrůd a kultivarů. Tato výrazně kořeněně vonná bylinka patří mezi velmi oblíbené přísady chlazených osvěžujících nápojů, známého alkoholického nápoje Mojito, čajů, žvýkaček, dezertů, zmrzlin, zeleninových i ovocných salátů a dalších pokrmů. Snadno se pěstuje jak na záhonu, tak i v pěstebních nádobách.
Pokračovat ve čtení „Máta – pěstování a nové odrůdy“Šalvěj – pěstování a léčivé účinky
Šalvěj je jako kuchyňské koření i jako velmi cenná léčivá bylina již od starověkého Řecka. V kuchyni i v léčitelství nachází široké možnosti uplatnění. Šalvěj lékařská má dezinfekční a stahující léčivé účinky, usnadňuje hojení a účinně působí proti krvácení z dásní. Jako koření se šalvěj hodí pro zvýraznění chuti masa a tučnějších jídel – usnadňuje jejich trávení. Šalvěj – pěstování a léčivé účinky –Šalvěj byla vyšlechtěna v mnoha druzích, které mají nejen odlišný vzhled, ale i chuť a její pěstování je snadné.
Pokračovat ve čtení „Šalvěj – pěstování a léčivé účinky“Česnek medvědí a recept na tinkturu
Česnek medvědí je planá forma česneku a objevuje se ve na vlhkých loukách, smíšených lesích, hájích i podél vodních toků brzy z jara. Oválné listy vyrůstají již koncem března a v květnu česnek medvědí rozkvete drobnými bílými kvítky. Kromě dalších léčebných účinků je zvláště vhodný pro jarní omlazovací kúry, pročištění krve i detoxikaci po zimě. Jak tedy najít česnek medvědí a jaký je recept na tinkturu.
Pokračovat ve čtení „Česnek medvědí a recept na tinkturu“Dobromysl, Oregano
Oregano (Dobromysl obecná) je jedním z běžně využívaných koření v kuchyni. Svým způsobem připomíná majoránku. V kuchyni se používá jak čerstvá, tak i sušená. Dobromysl, Oregano je zajímavá dekorativní rostlina, která najde využití nejen jako koření a léčivka, ale i jako květina pro atraktivní aranže. Usušené svazečky můžeme umístit v místnostech, kde budou pěknou a voňavou ozdobou.
Pokračovat ve čtení „Dobromysl, Oregano“Dobromysl jako lék
Dobromysl obecná neboli oregano je víceletá rostlina, který se vyskytuje v Evropě i v Asii. V našich zemích se nachází na stráních a světlých okrajích osluněných lesů, kde vytváří přes půl metru vysoký keřík s chlupatými, dočervena zabarvenými stonky. Listy vejčitého tvaru mají krátké řapíky, nachové a bělavé květy vyrůstají na koncích jednotlivých výhonů a kvetou v průběhu léta. Použijeme dobromysl jako lék, nejen jako koření při přípravě jídla.
Pokračovat ve čtení „Dobromysl jako lék“Petržel kadeřavá
Petržel kadeřavá zdobí pokrmy, je plná vitamínů a navíc ji můžeme pěstovat takřka kdekoli a po celý rok. U nás se pěstuje nejčastěji polovzpřímená odrůda Petržel kadeřavá, Kudrnka, Festival 68 a Marunka.
Pokračovat ve čtení „Petržel kadeřavá“