Kmín kořenný jako protijed

Kmín kořenný je koření, které přiidáváme při vaření na brambory a na maso, ale také do chleba a pečiva
Kmín, foto med

Kmín kořenný známe především jako koření, které přidáváme k vařeným bramborům, na maso i do chleba. Odedávna sloužil jako koření, ale hlavně jako protijed. Běžná potrava může totiž obsahovat i látky, které jsou pro náš organismus přinejmenším nevhodné a právě kmín dokáže většinu z nich zneškodnit. Baktericidního účinku kmínu se využívá i v kosmetice, mydlářství a parfumerii. Kmínu se připisovala i magická moc – přidával se holubům do krmení a manželům do kapsy, aby trefili domů.

Pokračovat ve čtení „Kmín kořenný jako protijed“

Tymián – pěstování

středozemní zelené koření tymián v květu
Tymián obecný, foto med

Tymián pochází ze Středomoří. Ve své domovině roste planě na rozpálených suchých svazích. Zdejší rostliny v sobě soustřeďují mnohem více vůní a chutí než jinde v chladnějších oblastech. Vůně a chuť tymiánu jsou typické pro Provence, toto oblíbené koření se ale využívá v kuchyních celé Evropy. Tymián je ceněný i pro své antiseptické účinky a podporu trávení těžkých masových jídel, kde by rozhodně neměl chybět. V truhlíku i na zahrádce pak oceníme i jeho silnou, příjemnou vůni.

Pokračovat ve čtení „Tymián – pěstování“

Bazalka – pěstování za oknem i na zahradě

záhon plný zeleného koření - Bazalky pravé
Bazalka pravá, foto med

Bazalka je jednoletá rostlina, která u nás nepřezimuje. Pěstujeme ji tedy jako letničku milující slunce. Bazalku snadno vypěstujeme jak na zahradě, tak i v truhlíku za oknem nebo v květináči. V kuchyni využíváme silně aromatické snítky a listy. Nikdy ale neseřezáváme rostlinu celou a těsně nad zemí. Květenství zaštipujeme, aby se rostlina rozkošatila.

Pokračovat ve čtení „Bazalka – pěstování za oknem i na zahradě“

Máta – pěstování a nové odrůdy

Zelená bylina používaná na osvěžující nápoje.
Máta peprná, foto med

Máta se dělí na dva základní druhy – peprná a klasnatá. Každá z nich má množství odrůd a kultivarů. Tato výrazně kořeněně vonná bylinka patří mezi velmi oblíbené přísady chlazených osvěžujících nápojů, známého alkoholického nápoje Mojito, čajů, žvýkaček, dezertů, zmrzlin, zeleninových i ovocných salátů a dalších pokrmů. Snadno se pěstuje jak na záhonu, tak i v pěstebních nádobách.

Pokračovat ve čtení „Máta – pěstování a nové odrůdy“

Šalvěj – pěstování a léčivé účinky

šalvěj lékařská - zelené koření a léčivá bylina
Šalvěj lékařská Tricolor, foto med

Šalvěj je jako kuchyňské koření i jako velmi cenná léčivá bylina již od starověkého Řecka. V kuchyni i v léčitelství nachází široké možnosti uplatnění. Šalvěj lékařská má dezinfekční a stahující léčivé účinky, usnadňuje hojení a účinně působí proti krvácení z dásní. Jako koření se šalvěj hodí pro zvýraznění chuti masa a tučnějších jídel – usnadňuje jejich trávení. Šalvěj – pěstování a léčivé účinkyŠalvěj byla vyšlechtěna v mnoha druzích, které mají nejen odlišný vzhled, ale i chuť  a její pěstování je snadné.

Pokračovat ve čtení „Šalvěj – pěstování a léčivé účinky“

Česnek medvědí a recept na tinkturu

kvetoucí česnek medvědí u potoka
Česnek medvědí, foto med

Česnek medvědí je planá forma česneku a objevuje se ve na vlhkých loukách, smíšených lesích, hájích i podél vodních toků brzy z jara. Oválné listy vyrůstají již koncem března a v květnu česnek medvědí rozkvete drobnými bílými kvítky. Kromě dalších léčebných účinků je zvláště vhodný pro jarní omlazovací kúry, pročištění krve i detoxikaci po zimě. Jak tedy najít česnek medvědí a jaký je recept na tinkturu.

Pokračovat ve čtení „Česnek medvědí a recept na tinkturu“

Dobromysl, Oregano

dobromysl-oregano je koření známé zejména z pizzy
Dobromysl, Oregano, foto med

Oregano (Dobromysl obecná) je jedním z běžně využívaných koření v kuchyni. Svým způsobem připomíná majoránku. V kuchyni se používá jak čerstvá, tak i sušená. Dobromysl, Oregano je zajímavá dekorativní rostlina, která najde využití nejen jako koření a léčivka, ale i jako květina pro atraktivní aranže. Usušené svazečky můžeme umístit v místnostech, kde budou pěknou a voňavou ozdobou.

Pokračovat ve čtení „Dobromysl, Oregano“

Dobromysl jako lék

Fialově kvetoucí koření Dobromysle obecné
Dobromysl obecná neboli oregano, foto med

Dobromysl obecná neboli oregano je víceletá rostlina, který se vyskytuje v Evropě i v Asii. V našich zemích se nachází na stráních a světlých okrajích osluněných lesů, kde vytváří přes půl metru vysoký keřík s chlupatými, dočervena zabarvenými stonky. Listy vejčitého tvaru mají krátké řapíky, nachové a bělavé květy vyrůstají na koncích jednotlivých výhonů a kvetou v průběhu léta. Použijeme dobromysl jako lék, nejen jako koření při přípravě jídla.

Pokračovat ve čtení „Dobromysl jako lék“