Dobromysl, Oregano

dobromysl-oregano je koření známé zejména z pizzy
Dobromysl, Oregano, foto med

Oregano (Dobromysl obecná) je jedním z běžně využívaných koření v kuchyni. Svým způsobem připomíná majoránku. V kuchyni se používá jak čerstvá, tak i sušená. Dobromysl, Oregano je zajímavá dekorativní rostlina, která najde využití nejen jako koření a léčivka, ale i jako květina pro atraktivní aranže. Usušené svazečky můžeme umístit v místnostech, kde budou pěknou a voňavou ozdobou.

Dobromysl obecná (Origanum vulgare) vytváří až půl metru vysoký keřík s červenavě zabarvenými a chlupatými stonky a nachovými květy. Pěstujeme ji jako koření i jako léčivou bylinu. Snítky pro okamžitou spotřebu sbíráme kdykoli. Má ráda místo spíše sušší, s dostatkem slunce a tepla. Nepatří mezi rostliny náročné na péči.

Pěstování

Dobromysl v přenosné nádobě, foto med

Dobromysl hustě vyséváme přímo na připravený záhon nebo by bylinnou spirálu v polovině dubna až začátkem května nebo z předpěstovaných sazenic po „ledových mužích“. V bytech můžeme dobromysl pěstovat celoročně, a to na okenních truhlících nebo na balkoně. Přes zimu jí musíme zajistit co nejvíce světla, omezenou zálivku a teplotu 10 až 12 °C. V teplých bytech se jí nebude dařit. Na zálivku není náročná, na výživu také ne, čerstvě vyhnojený záhon ji spíše ublíží. V době květu můžeme hnojit hnojivy s obsahem fosforu. Dostane-li na podzim velkou dávku dusíkatých hnojiv, nejspíš nepřežije zimu. Oregano většinou netrpí chorobami a ani ho nenapadají škůdci. Kdyby se přesto nějaké problémy objevily, tak chemicky neošetřujeme, ale seřízneme a vyhodíme napadenou část. Po sklizni podle potřeby trsy prosvětlíme, na zimu výrazněji seřízneme zbylé výhony.

Sušení

Dobromysl sklízíme v době nakvétání výhonků. Sušíme ve svazečcích nebo slabých vrstvách do teploty nepřesahující 25 °C. Pro kuchyňské použití ji usušenou sdrhneme ze stopek a používáme drcené kvítky a listy.

Použití v kuchyni

Kvetoucí oregano, foto med

Dobromysl používáme sušenou, nebo můžeme kdykoliv odříznout část rostliny a používat ji v čerstvém stavu. Musíme ale spočítat s větší spotřebou oproti sušenému koření. Oregano je složkou mnoha kořenících směsí ve španělské, italské a mexické kuchyni. Je zcela nepostradatelná při ochucování pizzy, skvěle okoření těstoviny i čerstvé zeleninové saláty, omáčky, bylinná másla i vaječné pokrmy. Zvýrazňuje chuť gulášů, telecího i jehněčího masa a také ryb. Chceme-li získat jemnější chuť, smícháme oregano s majoránkou a společně používáme do zálivek, salátů a dalších jídel.