Smil italský, správně úzkolistý, je léčivá bylina i koření. Vzhledem připomíná něco mezi rozmarýnem a levandulí, ale jen do doby, než rozkvete jasně žlutými květy. Pochází z Turecka a jako středozemní rostlina nemá v lásce přílišné množství vody. V kuchyni Smil italský používáme jako maggi s jemnou chutí kari. Jeho silice mají uklidňující účinky a zmírňují bolest.
Pokračovat ve čtení „Smil italský – maggi i kari koření“Co léčí Libeček lékařský
Libeček lékařský se používá ke kořenění pokrmů, ale také patří mezi účinné léčivé byliny pro domácí léčbu. Je močopudný, tedy vhodný k pročištění celého organismu, posiluje krevní oběh, prospívá při chorobách srdce i ledvin, dně, revmatismu, zažívání, kolikách malých dětí a dalších. Koření Libeček si snadno vypěstujeme nejen na zahrádce, ale i v nádobě za oknem či na balkoně.
Pokračovat ve čtení „Co léčí Libeček lékařský“Majoránka – pěstování a léčivé účinky
Majoránka zahradní patří mezi koření nepostradatelné pro mnoho jídel české kuchyně. Kromě kulinářského využití má i léčivé účinky – působí dezinfekčně a protizánětlivě. Kdysi se jí přisuzovala i určitá magická síla, neboť prý dokázala vyléčit zlomené srdce. Každopádně tiší podrážděné nervy, uklidňuje, a především dodává pokrmům skvělou chuť. Můžeme ji pěstovat jak na záhonu, tak i v truhlíku za oknem.
Pokračovat ve čtení „Majoránka – pěstování a léčivé účinky“Hřebíčkovec vonný a co léčí hřebíček
Koření hřebíček se získává z tropických stromů s názvem Hřebíčkovec vonný neboli kořenný. Sbírají se nerozvinuté květy, které se suší. Vůni má silně aromatickou, chuť ostrou s příměsí kafru a nahořkle ovocnou. Hřebíček užíváme v kuchyni a při domácí léčbě, neboť toto koření má vynikající anestetické, antibakteriální, analgetické a antiseptický účinky a pomůže nám s léčbou řady nemocí.
Pokračovat ve čtení „Hřebíčkovec vonný a co léčí hřebíček“Osázení bylinkové spirály
Bylinky dosáhnou nejvýraznější chuti, aroma i léčivých účinků v optimálním prostředí a v sousedství druhů, s kterými se vzájemně dobře snášejí. Na to bychom měli pamatovat již při zakládání a osázení bylinkové spirály. Její osázení si důkladně promyslíme a pro rostliny vytvoříme v políčkách odpovídajícími podmínkami. Výsledek za to stojí, bylinná zahrádka nás bude těšit dlouhou dobu.
Pokračovat ve čtení „Osázení bylinkové spirály“Kopr vonný na zahradě, v kuchyni a v léčitelství
Výrazně aromatický kopr vonný je známý již odedávna a široce se využívá nejen v kuchyni jako koření, ale i v léčitelství jako léčivá bylina. Rostlina má ve všech částech vysoký obsah vonných silic, listy příjemně voní jako směs anýzu a citronu. Chuť kopru je jemná, trvalá, trochu připomíná anýz s petrželí a dlouho po ní vydrží teplo v ústech, semena voní sladce jako kmín. Pěstování je snadné, kopr se často sám vysemení a roste pak po celé zahrádce.
Pokračovat ve čtení „Kopr vonný na zahradě, v kuchyni a v léčitelství“Meduňka lékařská – pěstování a využití
Čerstvá Meduňka lékařská má příjemnou citronovou vůni. Využijeme ji v kuchyni při přípravě ovocných i zeleninových salátů, k ochucení ryb i některých masitých pokrmů. Že sušené meduňky připravujeme léčivý čaj, tinkturu i léčivé víno. Také je součástí vonných směsí (potpourri) pro osvěžení vzduchu v bytě se nejčastěji používá k přípravě čaje. Pěstování meduňky na zahradě nebo v přenosné nádobě je poměrně snadné a zvládnou to i úplní začátečníci.
Pokračovat ve čtení „Meduňka lékařská – pěstování a využití“Rozmarýn lékařský – pěstování a použití
Rozmarýn lékařský je typická středomořská bylina, je také součástí známého provensálského koření. Z rostliny se používají jehličkovité listy, a to čerstvé i sušené. Rozmarýn můžeme pěstovat nejen v zahradě na bylinném záhonu, ale i v květináči na balkoně nebo i v okenním truhlíku. Rostlina příjemně aromaticky voní, dobře vypadá a vyžaduje jen minimální péči.
Pokračovat ve čtení „Rozmarýn lékařský – pěstování a použití“Fenykl jako lék, koření i zelenina
Fenykl se už odedávna pěstuje nejen jako léčivá, ale i kořenná zelenina, a to v mnoha vyšlechtěných odrůdách a formách. V naší době je fenykl současně zeleninou, vhodnou do salátů, i kořením, stále je i významnou bylinou pro přípravu léků na zažívání. Snadno ho vypěstujeme na zahrádce jako dvouletou rostlinu.
Pokračovat ve čtení „Fenykl jako lék, koření i zelenina“Saturejka – pěstování a využití v kuchyni i k léčbě
Saturejka je koření výrazné až ostré chuti, ale i léčivá bylina. V kuchyni ji využíváme jako doplňkové koření, je například součástí provensálského koření. Najdeme ji v balkánské kuchyni, ochucujeme s ní masa, uzeniny a přidáváme při přípravě luštěnin a košťálovin, neboť zmírňuje nadýmání. Jako léčivka nám pomůže s trávicími problémy, snižuje vysoký krevní tlak a má dezinfekční i hojivé účinky. Snadno se pěstuje a samovolně se rozmnožuje.
Pokračovat ve čtení „Saturejka – pěstování a využití v kuchyni i k léčbě“