Smil italský – maggi i kari koření

Smil italský používáme jako maggi s jemnou chutí kari.
Smil úzkolistý, italský, foto med
Pokračovat ve čtení „Smil italský – maggi i kari koření“

Co léčí Libeček lékařský

Libeček lékařský, foto med

Libeček lékařský se používá ke kořenění pokrmů, ale také patří mezi účinné léčivé byliny pro domácí léčbu. Je močopudný, tedy vhodný k pročištění celého organismu, posiluje krevní oběh, prospívá při chorobách srdce i ledvin, dně, revmatismu, zažívání, kolikách malých dětí a dalších. Koření Libeček si snadno vypěstujeme nejen na zahrádce, ale i v nádobě za oknem či na balkoně.

Pokračovat ve čtení „Co léčí Libeček lékařský“

Majoránka – pěstování a léčivé účinky

bylinný záhon s Majoránkou zahradní
Majoránka, foto med

Majoránka zahradní patří mezi koření nepostradatelné pro mnoho jídel české kuchyně. Kromě kulinářského využití má i léčivé účinky – působí dezinfekčně a protizánětlivě. Kdysi se jí přisuzovala i určitá magická síla, neboť prý dokázala vyléčit zlomené srdce. Každopádně tiší podrážděné nervy, uklidňuje, a především dodává pokrmům skvělou chuť. Můžeme ji pěstovat jak na záhonu, tak i v truhlíku za oknem.

Pokračovat ve čtení „Majoránka – pěstování a léčivé účinky“

Hřebíčkovec vonný a co léčí hřebíček

Hřebíčkovec vonný a co léčí hřebíček, foto med

Koření hřebíček se získává z tropických stromů s názvem Hřebíčkovec vonný neboli kořenný. Sbírají se nerozvinuté květy, které se suší. Vůni má silně aromatickou, chuť ostrou s příměsí kafru a nahořkle ovocnou. Hřebíček užíváme v kuchyni a při domácí léčbě, neboť toto koření má vynikající anestetické, antibakteriální, analgetické a antiseptický účinky a pomůže nám s léčbou řady nemocí.

Pokračovat ve čtení „Hřebíčkovec vonný a co léčí hřebíček“

Osázení bylinkové spirály

léčivá bylina Mateřídouška růžově kvetoucí
Mateřídouška, foto med

Bylinky dosáhnou nejvýraznější chuti, aroma i léčivých účinků v optimálním prostředí a v sousedství druhů, s kterými se vzájemně dobře snášejí. Na to bychom měli pamatovat již při zakládání a osázení bylinkové spirály. Její osázení si důkladně promyslíme a pro rostliny vytvoříme v políčkách odpovídajícími podmínkami. Výsledek za to stojí, bylinná zahrádka nás bude těšit dlouhou dobu.

Pokračovat ve čtení „Osázení bylinkové spirály“

Kopr vonný na zahradě, v kuchyni a v léčitelství

záhon žlutě kvetoucího kopru
Kopr vonný, foto med

Výrazně aromatický kopr vonný je známý již odedávna a široce se využívá nejen v kuchyni jako koření, ale i v léčitelství jako léčivá bylina. Rostlina má ve všech částech vysoký obsah vonných silic, listy příjemně voní jako směs anýzu a citronu. Chuť kopru je jemná, trvalá, trochu připomíná anýz s petrželí a dlouho po ní vydrží teplo v ústech, semena voní sladce jako kmín. Pěstování je snadné, kopr se často sám vysemení a roste pak po celé zahrádce.

Pokračovat ve čtení „Kopr vonný na zahradě, v kuchyni a v léčitelství“

Meduňka lékařská – pěstování a využití

svěže zelená Meduňka lékařská na bylinném záhonu
Meduňka lékařská, foto med

Čerstvá Meduňka lékařská má příjemnou citronovou vůni. Využijeme ji v kuchyni při přípravě ovocných i zeleninových salátů, k ochucení ryb i některých masitých pokrmů. Že sušené meduňky připravujeme léčivý čaj, tinkturu i léčivé víno. Také je součástí vonných směsí (potpourri) pro osvěžení vzduchu v bytě se nejčastěji používá k přípravě čaje. Pěstování meduňky na zahradě nebo v přenosné nádobě je poměrně snadné a zvládnou to i úplní začátečníci.

Pokračovat ve čtení „Meduňka lékařská – pěstování a využití“

Rozmarýn lékařský – pěstování a použití

velký keřík Rozmarýnu lékařského na zahradní zídce
Rozmarýn lékařský, foto med

Rozmarýn lékařský je typická středomořská bylina, je také součástí známého provensálského koření. Z rostliny se používají jehličkovité listy, a to čerstvé i sušené. Rozmarýn můžeme pěstovat nejen v zahradě na bylinném záhonu, ale i v květináči na balkoně nebo i v okenním truhlíku. Rostlina příjemně aromaticky voní, dobře vypadá a vyžaduje jen minimální péči.

Pokračovat ve čtení „Rozmarýn lékařský – pěstování a použití“

Fenykl jako lék, koření i zelenina

Rozkvetlý Fenykl obecný - zelené koření podobné kopru
Fenykl jako lék, koření i zelenina, foto med

Fenykl se už odedávna pěstuje nejen jako léčivá, ale i kořenná zelenina, a to v mnoha vyšlechtěných odrůdách a formách. V naší době je fenykl současně zeleninou, vhodnou do salátů, i kořením, stále je i významnou bylinou pro přípravu léků na zažívání. Snadno ho vypěstujeme na zahrádce jako dvouletou rostlinu.

Pokračovat ve čtení „Fenykl jako lék, koření i zelenina“

Saturejka – pěstování a využití v kuchyni i k léčbě

Bohatě kvetoucí koření Saturejka - drobné bílé květy
Saturejka horská, foto med

Saturejka je koření výrazné až ostré chuti, ale i léčivá bylina. V kuchyni ji využíváme jako doplňkové koření, je například součástí provensálského koření. Najdeme ji v balkánské kuchyni, ochucujeme s ní masa, uzeniny a přidáváme při přípravě luštěnin a košťálovin, neboť zmírňuje nadýmání. Jako léčivka nám pomůže s trávicími problémy, snižuje vysoký krevní tlak a má dezinfekční i hojivé účinky. Snadno se pěstuje a samovolně se rozmnožuje.

Pokračovat ve čtení „Saturejka – pěstování a využití v kuchyni i k léčbě“