Máta – pěstování a nové odrůdy

Zelená bylina používaná na osvěžující nápoje.
Máta peprná, foto med

Máta se dělí na dva základní druhy – peprná a klasnatá. Každá z nich má množství odrůd a kultivarů. Tato výrazně kořeněně vonná bylinka patří mezi velmi oblíbené přísady chlazených osvěžujících nápojů, známého alkoholického nápoje Mojito, čajů, žvýkaček, dezertů, zmrzlin, zeleninových i ovocných salátů a dalších pokrmů. Snadno se pěstuje jak na záhonu, tak i v pěstebních nádobách.

Máta, Mentha, foto med

Máta (Mentha spec.) pochází z jižní Evropy a Středomoří, ale všude v mírném podnebném pásu dávno zdomácněla. Rostlina dorůstá až 75 cm, má lesklé tmavě zelené listy, fialové stonky a květy podle druhu bílé, světle růžové nebo fialové barvy. Obsahuje siličnaté látky, které podmiňují její typické aroma a chuť. Nejdůležitější složkou je menthol, i když mnohé další silice spoluvytváří charakteristickou vůni mátových lístků. Rostlina je také bohatá tříslovinami.

Druhy a odrůdy máty

Máta Polej, foto med

Druhů máty je vícero, ovšem každý druh má svoji typickou vůni, kterou se může značně odlišovat, a proto nemusí být vhodný pro každé uplatnění. Máta vonná (M. suaveolens) má listy svraštělé a jemně chloupkaté. Kvete bledě růžově. Má zvláštní pronikavou vůni máty a jablek. Máta klasnatá (M. spicata ‚Moroccan‘) má jasně zelené listy a bílé květy. Voní jemně kořeněně. Máta klasnatá ‚Tashkent‘ (M. s. ‚Tashkent‘) Tento kultivar má velké listy a temně růžové květy. Intenzivně voní i chutná. Máta klasnatá ‚Variegata‘ (M. s. ‚Variegata‘) má drobnější světle zelené smetanově lemované listy, které v mládí voní po tropickém ovoci. Máta huňatá f. psárkovitá (M x villosa f. alopecuroides) kvete fialovými květy. Má měkké, plstnaté listy a po uříznutí rychle vadne. Využití v kuchyni je široké. 

Máta peprná a další druhy

Máta peprná (M. x piperita) má výraznou mentolovou chuť a po požití zanechává v ústech svěží chladivý pocit. Tato nejběžnější máta je křížencem máty klasnaté a máty vodní. Je hodně pronikavá a ostrá. Přidává se do chladivých nápojů a alkoholického nápoje Mojito. Máta peprná (M. x piperita f. piperita) – tento hybrid má temně purpurové lodyhy, tmavozelené listy s purpurovým žilkováním a jemnou vůni. Máta peprná citrónová (‚Chocolate‘ M. x piperita f. citrata ‚Chocolate‘) má tmavozelené a purpurové listy a voní po čokoládě s mátou. Hodí se k přípravě čokoládových dezertů a zmrzlin. Máta peprná citrónová ‚Basil‘ (M. x piperita f. citaáta Basil‘) má tmavozelené listy s purpurovým nádechem, kořeněnou vůní s náznakem vůně bazalky. Je dobrá na k přípravě zeleniny a zeleninových salátů. Máta rolní (M. arvensis) má jemně ochlupené šedozelené listy a růžově kvete. Má vysoký obsah mentolu.

Stanoviště

Máta vyžaduje půdy hlinitopísčité až hlinité, humózní, s dostatečnou zásobou vody. Na rozdíl od ostatních siličnatých bylinek nemá ráda suchá místa. Stanoviště by mělo být dobře sluněné, aby se plně vyvinulo její aroma.

Pěstování

Máta klasnatá, foto med

Máty jsou trvalky a snadno se pěstují. Protože máta pochází z máty vodní, vyžadují pravidelnou a bohatou zálivku. Kvete v druhé polovině léta. Protože roste delší dobu na jednom místě, příprava záhonu je velmi důležitá. Dobře ho odplevelíme a vyhnojíme. Ale ne hnojem, nýbrž uleželým kompostem. Bylina se hojně šíří podzemními výhonky, pokud ji nechceme nechat volně se rozrůstat, vysadíme ji raději do nádoby. V předjaří mátu seřízneme a odstraníme zaschlé části výhonů. Druhy máty se snadno vzájemně kříží.

Množení

Mátu rozmnožujeme vegetativním způsobem, protože jako hybrid nevytváří semena. Většinou rozdělujeme starší rostliny na více trsů s několika výhony a oddenky, ale je možné také zakořeňovat pouze menší části stonků s oddenkem.

Sklizeň a sušení

Sklizeň máty, foto med

Sbíráme průběžně listy nebo celé mladší výhonky od počátku nakvétání porostu. Nejvhodnější doba sklizně je pozdní dopoledne. Po ukončení sběru odstraňujeme poškozené a napadené části, abychom urychlili další vývoj a růst rostliny. Mátu sušíme v zatemněných a dobře větratelných prostorách při teplotě do 35 °C, které zaručí zachování aromatických složek máty. Správně usušená nať se drolí a při ohybu praská.

Léčebné účinky

Kvetoucí máta, foto med

Máta má dezinfekční účinky, podporuje tvorbu žluči a tím napomáhá trávení. Zmírňuje nadýmání, uvolňuje křeče v trávicím traktu, ale i jinde. Léčí záněty horních cest dýchacích. Léčivý nálev připravujeme jako neslazený čaj. Při rýmě a zánětech průdušek vhodíme několik kousků máty do vařící vody a poté inhalujeme vzniklé siličnaté páry, které mají uvolňující a dezinfekční efekt. Odvar z máty přilitý do koupele pomáhá hojit různé kožní ekzémy.

Využití v kuchyni

Mátový sirup, foto med
  • Mátu v čerstvém stavu použijeme v kuchyni do různých míchaných zeleninových, ale i ovocných salátů. Také ji v menším množství přidáváme do nádivek a různých dalších pokrmů. V letním období je velmi osvěžující jemně nasekaná máta do míchaných nápojů. Čistá mátová silice (olej) se používá v likérnictví, při výrobě cukrovinek, žvýkaček nebo do zmrzliny.
  • Mátový sirup: Přísady: listy máty, 2 l vody, 2 kg cukru, šťáva z pěti citronů nebo 20 g kyseliny citronové. Postup: Třílitrovou skleněnou nebo plastovou nádobu naplníme čerstvou mátou a zalijeme dvěma litry studené vody. Necháme zakryté nejméně 24 hodin louhovat. Poté přecedíme přes hustý plastový cedník (nebo před gázu) do většího hrnce. Přidáme cukr a zahříváme jen do rozpuštění cukru – nevaříme. Nakonec vlijeme scezenou šťávu z citronů. Pokud použijeme kyselinu citronovou, dáváme rovnou s cukrem. Horkou šťávu nalijeme do čistých a vypařených lahví a uzavřeme. Mátový sirup ředíme vodou na osvěžující limonádu, nebo ho přidáváme do mojita.