Zkušení zahrádkáři už v září zaštípli vrcholy rajčat za posledním výhonem vyvinutých plodů, aby měly větší šanci dozrát. Někteří z obav před ranními mrazíky kolem nich staví fóliové tunely nebo je balí to netkané textilie. To všechno jsou jen krátkodobá opatření, protože teplota bude neúprosně klesat. Jak tedy uchovat nedozrálá zelená rajčata?
Jestli už ranní mrazíky nastaly, můžeme se s úrodou rozloučit. Proto musíme vychytat moment, když ještě nenastaly. Pevná a zdravá zelená rajčata mohou při správném skladování dozrát a často je můžeme konzumovat ještě o Vánocích. Zelená rajčata bychom jíst neměli, neboť jsou mírně jedovatá, obsahují solanin a tomatin, které se zráním odbourávají (na rozdíl od zelených brambor a bramborových klíčků). Příznaky otravy těmito jedy se projevují palčivou bolestí v krku, žaludečními křeči, průjmy, dušnost, zvýšené pocení, malátnost až bezvědomí. Marmeláda ze zelených rajčat, která se objevuje v receptech na internetu, není příliš zdravá, protože zmíněné jedy v nich obsažené cukr ještě umocňuje. Jinak tomu je v případě různých čalamád, protože v kyselém prostředí se jedy minimalizují.
Rychlení rajčat
Některé odrůdy keříkových rajčat je možné nahrnkovat – tedy přesadit i s balem do květináčů nebo větších pěstebních nádob a dopěstovat je doma v bezmrazé místnosti s oknem. Pečujeme o ně stejně jako na záhonu – zaléváme podle potřeby a postupně sklízíme dozrálé plody.
Dozrávání plodů
Zelená rajčata utrhneme i se stopkou. Uskladníme jen zdravé a nepoškozené kusy. Každé zabalíme do kousku papíru (třeba svačinový papír nebo papír na pečení), k zrání světlo nepotřebují, a naskládáme je do zásuvky, do bedýnky nebo krabice. Uskladníme je v místnosti, kde teplota neklesne pod 10 °C. Takto uskladněná rajčata nemusíme každou chvíli kontrolovat, protože jestli jedno napadne nějaká choroba, je od ostatních izolované papírem, a nenakazí je. Máme-li ale zelených rajských jablek velké množství, můžeme je uložit v jedné vrstvě na lísky a průběžně je kontrolovat, případně špatné vyřazovat. Dozrávání urychlíme, když do blízkosti rajčat umístíme zralé ovoce, z něhož se uvolňuje etylén, který zrání uspíší. (Stejně působí na řezané květiny ve váze – rychle zvadnou, proto chceme-li, aby déle vydržely, nedáváme květiny a ovoce blízko sebe.)
Skladování celých rostlin
Máme-li zateplenou půdu nebo místnost, kde teplota neklesne pod 10 °C a kde nebudou překážet, můžeme celé keříky nebo větší výhony s nedozrálými rajčaty zavěsit na natažené provazy nebo na háky a nechat je dozrát. V místnosti by ale neměly být výpary z ředidel, benzinu, laků apod., které by vůni a chuť rajčat nepříznivě ovlivnily. Více o pěstování a vaření z rajčat ZDE. Jak vypěstovat rajčata ze semínek – ZDE.