Rajče jedlé je jedním z nejvýznamnějších zelenin v naší stravě a patří i k těm nejoblíbenějším. Téměř každý, kdo má zahrádku, nebo třeba i jen balkon, má s pěstováním rajčat nějaké zkušenosti, a většinou dobré.
Rajče jedlé či Lilek rajče (Solanum lycopersicum), dříve Rajské jablko, je je trvalka, u nás pěstovaná jako jednoletá rostlina. Na rovné nebo popínavé lodyze jsou lichozpeřené, chlupaté listy. Rostlina plodí mnohosemenné bobule nejprve zelené, po dozrání červené, oranžové nebo žluté nebo černé. Plodová zelenina rajče patří do čeledi lilkovitých. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky. V Evropě se rajčata začala pěstovat v 16. století, původně jako okrasné rostliny. Jako potravina jsou známé až od 18. století.
Pěstování
Sazenice rajčat sázíme na zahradu v květnu. Nejlépe se jim daří v dobře propustných hlinitopísčitých půdách s dostatkem humusu a vláhy, na polostinných stanovištích (plné slunce by je mohlo popálit). Dobře prospívají ve skleníku nebo fóliovníku. Do půdy zapracujeme zelený mulč a chlévský hnůj, směs pak zahřívá kořenový systém rostlin, ten se rychleji vyvíjí a podpoří bohatou násadu plodů. Zaléváme velkými dávkami vody pouze ke kořenům, přihnojujeme jednou za měsíc v zálivce rozpuštěným granulovaným hnojivem. Z přelévání mohou uhnít kořeny. Plody praskání při nepravidelné zálivce. Rajčatům nejvíce škodí houbové choroby, četné ve vlhkém a chladném létě. Rajčata dokáže zcela zlikvidovat plíseň bramborová projevující se šedohnědými skvrnami na listech a plodech, které se velmi rychle šíří. Plody s černými fleky jsou nepoživatelné. Napadené plody a listy ihned odstraníme a spálíme. Pro ošetření i prevenci je vhodný Kuprikol 50.
Výživová hodnota
Rajče jedlé – jeho zralý plod obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek: enzymy, aminokyseliny, cukry, bílkoviny, pektiny, vitamíny skupiny B, vitamín E a C, kyselinu listovou a další, saponiny, steroly, antokyany, flavonoidy a silice. Z minerálních látek pak hořčík, draslík, fosfor a soli železa. Čerstvá rajčatová šťáva má antibiotický účinek. Snižuje cholesterol, zlepšuje krvetvorbu, zvláště hemoglobinu, působí močopudně, posiluje srdce a příznivě ovlivňuje funkci jater a celkově zvyšuje odolnost organismu. Nezralé zelené plody jsou jedovaté. Proto je vhodnější je nechat dozrát. V menším množství se zelená rajčata přidávají do čalamády.
Rajčata v kuchyni
Zralé plody jíme syrové v salátech i jako oblohu. Zdravé je i pití čerstvé šťávy. V kuchyni rajčata tepelně upravujeme vařením pečením, dušením nebo grilováním.
Menu
Překrm: Pizza Margarita
Ingredience: 500 g hladké mouky, 42 g droždí, špetka cukru, 1 lžička soli, 5 lžic olivového oleje (těsto); 750 g rajčat, 2 stroužky česneku, 350 g mozzarelly, svazeček bazalky, 1 lžička tymiánu, sůl, pepř (náplň).
Příprava: Droždí rozdrobíme do prosáté mouky v míse, přidáme asi 100 ml vlažné vody, cukr a sůl. Vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme 15 minut kynout. Rajčata spaříme, oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na plátky. Mozzarrelu nakrájíme na plátky, bazalku na proužky, česnek posekáme. Těsto vyválíme, položíme na vymaštěný plech a poklademe příslušnými ingrediencemi. Pizzu pečeme při 180 °C asi 20 minut.
Polévka: Gazpacho
Ingredience: 1 kg rajčat, 500 g okurky, 350 g papriky (žluté a zelené), 4 stroužky česneku, 2 červené cibule, 2 krajíce pšeničného chleba, 2 lžíce vinného octa, 3 lžíce oleje, 700 ml rajčatové šťávy, několik lístků bazalky, sůl, bílý pepř.
Příprava: Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky. Papriky za občasného obracení pečeme čtvrt hodiny, pak je zabalíme do vlhkého papíru, po chvíli oloupeme a nakrájíme. Oloupané okurky nakrájíme na kostky. Pětinu nakrájené zeleniny odložíme. Chléb bez kůrky namočíme ve vodě a vyždímáme. Chléb, cibuli, česnek a zbylou zeleninu umixujeme s octem a olivovým olejem, přidáme rajčatovou šťávu a odloženou zeleninu. Dosolíme, opříme a vychladíme. Podáváme posypané nasekanou bazalkou s topinkami.
Hlavní jídlo: Rajská omáčka
Ingredience: 10 rajčat (nebo malý protlak), cibule, 40 g másla, 40 g mouky, 4 pepře, 2 nová koření, hřebíček, kousek skořice, bobkový list, špetka tymiánu, kousek citronové kůry, 10 g cukru, šťáva z 1/2 citronu, vývar.
Příprava: Na másle usmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme koření, cukr a mouku. Až zezlátne, přidáme oloupaná a nakrájená rajčata nebo rajčatový protlak a podusíme. Pak vše zalijeme zeleninovým nebo masovým vývarem a vaříme 20 minut na mírném plamenu. Hotovou rajskou omáčku okyselíme citronem, dosolíme, dosladíme podle chuti a přecedíme. Omáčka získá na chuti přidáním červeného vína.
Dezert: Grilovaná koktejlová rajčata s kozím sýrem
Ingredience: 1/2 kg cherry rajčat na větvičce, 2 stroužky česneku, 2 větvičky tymiánu, 6 lžic olivového oleje, 4 toasty, 180 g nakrájeného kozího sýra, sůl, pepř.
Příprava: Cherry rajčátka na větvičce vložíme do mělké zapékací misky. Posypeme je posekaným česnekem a tymiánem, postříkáme olivovým olejem, osolíme a opepříme. V předehřáté troubě na 230 °C je pečeme tak, aby byla měkká a zhnědla (asi 15 minut). Pak je lžící klademe na toasty, na ně kozí sýr a přelijeme šťávou ze zapékací misky. Více receptů na Kuchařka-recepty a Vaření a pečení