Domácí barbecue ze zahradního grilu

Grilování a barbecue patří k nejoblíbenějším letním přípravám masa, ryb i zeleniny.
Grilování, foto archiv

Grilování a barbecue patří k nejoblíbenějším letním přípravám masa, ryb i zeleniny. Bývá součástí rodinného, přátelského anebo společenského setkání a často je spojené s dobrým pitím a různými hrami a zábavou. Chceme-li takovou párty uspořádat na své zahradě, budeme kromě kuchařských znalostí a patřičných surovin potřebovat především dobrý zahradní gril.

Zvolit kvalitní zahradní gril nemusí být složité. Před nákupem bychom měli vědět, jak budeme gril využívat, kolik jídla jednorázově připravovat, jakému zdroji tepla dáváme přednost, a chceme-li občas také udit…

Plynové a lávové grily

Zahradní gril, foto archiv

Plynový gril se nabízí v několika verzích, a to od těch jednodušších a levnějších, jakým je například lávový gril Campingaz EXPERT BASIC se dvěma plochými hořáky z aluminizované oceli, které umožňují nezávislé grilování pouze na polovině nebo na celé ploše grilu. V této řadě lze považovat za luxusní kontaktní plynový gril Campingaz 3 Series Woody LX, který má tři trubkové hořáky z nerezu a konstrukci z akátového dřeva. Grilovací plocha je rozdělená na litinový tál a rošt Culinary Modular pro snadnou přípravu pizzy, marinované drůbeže, paelly apod. Jednotlivé díly grilovací vany lze vyjmout a umýt v myčce. K přípravě barbacue je ideální gril BBQ-Bull® „Bern“.  Má víko z nerezu a lakované kovové odkládací plochy a nohy. Výhodou je jeho snadná mobilita, protože má zabudovaná kolečka.

Grily na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí patří k nejvyužívanějším, a není to pouze díky jejich nižší ceně. Dřevěné uhlí dodává pokrmům nádech ohně a kouře, což leckdo považuje za velmi žádoucí. Grily Campingaz dodají jídlu tu správnou chuť. Nadstandardním grilem na dřevěné uhlí je nepochybně Lokomotiva BBQ-Bull® s udírnou, která umožňuje přímé a nepřímé grilování i uzení.

Grilování a barbecue

Barbecue , foto archiv

Grilování je rychlá příprava nad rozžhavenými uhlíky za vysoké teploty okolo 200 °C. Maso necháme odležet ve vybrané marinádě nejméně tři hodiny před grilováním, ale nejlépe přes noc. Barbecue je naopak dlouhá a pomalá příprava masa v kouři za nízké teploty do 150 °C. Maso neleží nad žhavými uhlíky, ale mimo ně. V podstatě jde o jakési uzení horkým kouřem. Takto se připravují zejména velké kusy masa, například celé sele. Grilování ani barbecue není pro netrpělivé lidi. Aby výsledkem našeho snažení nebyly vysušené kousky, ale dobře propečené maso plné šťávy, záleží na správném grilu a našich kuchařských schopnostech.