Dýně muškátová

oranžové, hruškovité plody dýně muškátové
Dýně muškátová, foto med

Dýně muškátová, která má tvar jako tmavě zelený nebo okrový žebrovaný meloun, je francouzská odrůda, ta jako velká béžová je odrůda máslová, a hadovitě protáhlá je trumpeta. Mají sytě žlutou nebo oranžovou barvu dužinu, která má jemně oříškovou chuť,  a silnou slupku, díky níž je lze skladovat od podzimu do jara. Pěstování muškátové dýně je snadné, jen potřebuje dostatek tepla, slunce a na živiny bohatou půdu. Daří se jí skvěle i na kompostu. Je skvělá na hubnutí a má i ozdravné účinky na organismus.

Dýně muškátová, foto med

Jednoletá Dýně muškátová (Cucurbita moschata) je plazivá nebo popínavá rostlina keříčkového vzrůstu. Patří do čeledi tykvovitých a je to zelenina. Listy má velké, dlanitě laločnaté, kvete velkými, jednodomými, sytě žlutými květy a plodem jsou bobule. Dužina tykví je relativně měkká a obsahuje hodně vody a málo škrobu. Vyzrálá dýně má jemné bílé ojínění. Tykev muškátová má ze všech dýní nejvýraznější chuť, ale také vydrží nejdelší skladování. Dýně je velmi úrodná, pro rodinu stačí 3-5 rostlin. Dýně

Odrůdy Dýně muškátové

Varianty Muškátové dýně, foto med
  • Dýně muškátová (C. moschata)francouzská odrůda s výrazným žebrováním, jejíž plody jsou podle zralosti od sytě zelené až po krémově nahnědlou, pochází z teplých krajin jižního Mexika a úspěšně ji lze pěstovat na jihu Evropy. U nás na teplém stanovišti, lépe v pařeništi nebo skleníku. Váží 4-40 kilogramů
  • Dýně muškátová máslová (C. moschata Butternut) hruškovitého tvaru, jejíž plody jsou podle zralosti od světle zelené po okrovou s voskovým povlakem, lze úspěšně pěstovat i u nás. Tato odrůda je
  • velmi raná, má světle žlutou dužinu až jasně oranžovou, která má velmi jemnou oříškovou chuť. Semena jdou jen v kyjovitě rozšířené části, dlouhý krk je bez semen. Plody jsou velké 15×30-50 cm.
  • Dýně muškátová trumpeta (C. moschata Tromba d´Albenga) bývá řazena mezi cukety. Je to hadovitě protáhlá a zkroucená tykev v přední části kyjovitě rozšířená a zde je i semeník. Barva je obdobná jato u máslové dýně a využití podobné.

Obsahové látky a léčivé účinky

Dýně muškátová trumpeta, foto med

Dýně muškátová obsahuje velké množství betakarotenu, nutného pro obranyschopnost organismu, dále vitaminy A, B1, B2, B3, B5, B6 a B12, C, D, E, K, minerální látky jako vápník, hořčík, měď, zinek (hlavně semena), železo, vlákninu i bílkoviny a až 90 % vody a jen 20 kcal na 100 gramů. Lipolytický enzym v dýni štěpí a odbourávat tuky, vyšší množství vlákniny navozuje pocit plnosti, uplatníme ji při redukční dietě. Dýně má močopudné a detoxikační účinky, proto pozitivně působí na imunitní a trávicí systém, snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu i tuku v krvi, očisťuje ledviny. Má ochranný vliv na sliznici žaludku i sleziny, působí protizánětlivě. Dýňový olej je výbornou prevencí proti infarktu a arteriosklerózy.

Stanoviště

Dýně muškátová, francouzská, foto med

Tykev muškátová patří k teplomilným druhům a je ze všech tykví nejnáročnější na teplo. Potřebuje slunné a teplé stanoviště chráněné před větrem a středně těžkou humózní půdu s dostatečnou zásobou živin. Vhodný je i kompost. Stanoviště každý rok měníme, stejně jako v případě Patisonů.

Pěstování Dýně muškátové

Pěstování Dýně muškátové, foto med

Muškátovou dýni sázíme po ledových mužích (jsou velmi citlivé na mrazíky) buď z předem vypěstovaných sazenic, nebo z přímého výsevu začátkem května do hloubky 2 cm a sponu 100 x 150 cm. Dýně mají ale také tu vlastnost, že jsou samosprašné a spráší se ochotně s jakoukoli jinou dýní, cuketou i okurkou, která se nachází v její blízkosti do 150 metrů. Mohly by vyrůst překvapivě odlišné plody, než které jsme zasadili. Určitě ale budou dobré. Během růstu dýně důkladně zaléváme, okopáváme a odstraňujeme plevel, přihnojujeme. Na zálivce závisí množství a velikost plodů.

Sklizeň s skladování

Sklizené dýně, foto med

Sklizeň zralých plodů probíhá od srpna až do října, poznáme je podle toho, že mají tvrdou matnou slupku s drobnými suchými prasklinkami. Tykve se sklízejí i se stopkou, ty bez stopky musíme sníst co nejdříve. Předčasně sklizené dýně nemají takovou trvanlivost jako dýně vyzrálé. Ty v chladné a suché místnosti 10–15 °C vydrží i půl roku. Sklizené muškátové dýně rozložit venku na slunci na slámě nebo v místnosti na kartony, nebo je zavěsíme do sítě, a necháme je takzvaně dojít i několik týdnů. Stopky musí velmi dobře zaschnout, od nezaschlých může začít plod hnít.

Množení

Muškátovou dýni množíme semeny, které si koupíme v originálním balení. Semena vydlabaná z dýně dobře usušíme a z nich, vypěstujeme dýni také. Ale nikdy nebudeme mít jistotu, že bude mít vzešlá rostlina stejné plody, jako měla mateřská. To kvůli samosprašnosti.

Použití a přínos

Dýně muškátová, máslová, foto med

Dýni muškátovou využijeme v kuchyni – můžeme ji jíst syrovou v zeleninových salátech, vařit z ní oblíbenou krémovou polévku, dýňové kari v kokosovém mléce, upečenou, jako součást asijských jídel, můžeme ji plnit a zapékat, dusit, vyrábět z ní marmeládu, péct dýňové koláče, smažit hranolky a mnohé další. Má příznivé účinky na náš organismus.