Dýně – druhy, pěstování, účinky a recepty

tři oranžové velké dýně
Dýně, foto med

Jednou z nejmódnějších zelenin, které je vyhledávaná v obchodech i pěstovaná na zahradách, je dýně. Vyskytuje se v nejroztodivnějších druzích, z nichž je velká část jedlá. Mezi nimi najdeme opravdové zeleninové delikatesy,  jedno z čelních míst zaujímá bezesporu Hokkaidó. Také nepotřebujeme žádné speciální znalosti k tomu, abychom si dýně vypěstovali na zahradě.

Obří dýně, foto med

 Dýně dělíme podle užití do dvou skupin – na zeleninové a okrasné. Plody obou druhů dýní jsou tvarově i barevně velmi rozmanité. Jasně oranžové zabarvení dužniny je častější u zeleninových druhů a vzniká díky luteinu. Klasické gigantické dýně dorůstají až osmimetrové délky, ale zeleninová lahůdka dýně Hokaido měří jen 10–30 cm. Pochází z Japonska, ale své místo našla už i na našich zahradách.

Druhy a odrůdy

Tři u nás nejoblíbenější dýně:

Tykev muškátová, foto med
  • Hokaido je nejžádanější dýní pro kuchyňskou úpravu. Nejznámější je oranžová (Uchiki Kuri), ale vynikající chuť má i zelená (Kuri-Kabocha), která má stejně intenzivně oranžovou dužinu.
  • Špagetová dýně (Vegetable Spaghetti) i hybrid (Stripetti F1) mají chutnou dužinou, její zvláštností je, že se po tepelném zpracování rozpadá na jemná vlákna, které vypadají jako špagety. Tento druh se obecně považuje za jednu z nejchutnějších dýní.
  • Tykev muškátová (Waltham Butternut) má je poměrně vodnatou dužinu. Zato má jádřinec jen v rozšířené koncové části a ne v celém středu, jak je to obvyklé o jiných druhů.

Dýně k jídlu i dekoraci:

Lagenaria siceraria Verruqueuse de Maurice, foto med
  • Bílá dýně Lumina má oranžovou a také poměrně vodnatou dužinu. Využívá se pro dekorativní vyřezávání (carving), kde úžasně vyzní kontrast oranžové dužiny vzoru v jasně bílé slupce, přičemž řezy zaschnou a dýně se nekazí.
  • Kalabasa je dýně, u níž se různí názory na její chuť. Je ale třeba sklízet ji v momentě, kdy plod snadno rukama ohneme do oblouku, aniž bychom ho zlomili. Jestliže již ohnout nejde, ke konzumaci se nehodí a raději tuto dýni usušíme a využijeme jako okrasnou.
  • Německá centýřová tykev (Deutcher Gelber Zentner) je další obří tykev vhodná k vydlabávání i do kuchyně.

Další chuťově skvělé dýně:

Tykev Gigant, foto med
  • Chuťově i vzhledově vynikající dýní je v Americe nejrozšířenější Lakota. Její oranžová dužina je nasládlá a chutná po oříšcích.
  • Sweet Dumpling je také okrasně vypadající a přitom jedná tykev, kterou lze velmi dlouho skladovat.
  • Gigant je ta pravá dýně pro dlabání strašidelných obličejů na Halloween. Skvělá je ale i v koláči nebo zavařená. Má pevnou oranžovou dužinu.
  • Sweet Potatoes v překladu znamená sladké brambory a tuto dekorativní dýni je možné jíst i syrovou.

Pěstování

Dýně na záhonu, foto med

Dýně na zahradě vypěstujeme velmi snadno, vyžadují pouze velké množství vody. Mají rády slunce, ale vyrostou i v polostínu. Zralost poznáme podle malých suchých prasklin, které se tvoří na stonku a podle tvrdosti slupky, která je oproti nezralým plodům navíc matná. Rostliny si lze předpěstovat, sazenice pak umisťujeme na záhon v druhé polovině května. Vysazujeme-li semena tykve přímo na záhon, mají častěji tendenci uschnout. Vzdálenost mezi rostlinami by měla být asi 100×200 cm. Během, vegetace odstraňujeme plevel, zavlažujeme, můžeme i přihnojovat.

Výživová hodnota

Dýně Hokaido, foto med

Dýně obsahují provitamin A a vitamíny B a C, dále pak sacharidy, bílkoviny, vlákninu, hořčík, železo a vápník. Semena obsahují i zinek, mají projímavé účinky a napomáhají léčbě chorob močového měchýře a močovodů. Hokkaido se používá v tradiční asijské medicíně pro léčení problémů se slezinou, slinivkou břišní a žaludku. Navíc odstraňuje škodliviny ze střev, podporuje trávení, posiluje imunitní systém, působí protizánětlivě, uklidňuje nervy, usnadňuje činnost srdce, snižuje hladinu tuků v krvi, pomáhá při ateroskleróze, revmatismu a dně.

Dýně v kuchyni

Máslová dýně, foto med

Zeleninové dýně jsou vhodné pro přímou konzumaci, ale spíš je budeme tepelně upravovat. Při tepelném zpracování je vhodná jak k přípravě krémové polévky, tak ji lze i dusit, smažit, grilovat, zapékat i kompotovat. Vynikající a zdravá jsou sušená nebo pražená dýňová semínka. Z tykve Hokkaidó není třeba před vařením odstraňovat slupku, zcela změkne. Dýně uskladněná na suchém a chladném místě vydrží velmi dlouho.

Menu

Překrm: Fazolové lusky s dýňovou omáčkou

Ingredience: 350 g fazolových lusků (čerstvých nebo mrazených), cibule, 500 g dýně, olej, sůl, smetana a podle chuti drcené pepře, bobkový list, špetka cukru, lžička octa. Příprava: Fazolky uvaříme doměkka. Osmahneme cibuli, přidáme dýni, koření a dusíme doměkka. Vyjmeme koření, rozmixujeme, dochutíme, přidáme smetanu a vložíme fazolky. Podáváme s vařeným vejcem a opečeným toastem.

Polévka: Dýňová

Dýňová polévka, foto med

Ingredience: 1 menší dýně máslová, 1l vývaru (vody), nasekaná pálivá paprička nebo špetka chilli, sůl, mohou být, ale nemusí pražená semínka tykve nebo pražené mandle či ořechy a smetana. Příprava: Máslovou dýni rozřízneme, vyndáme semínka a obě půlky položíme na plech řezem vzhůru a pečeme asi 30 minut na 200 °C, až se na slupce začnou dělat puchýřky. Necháme zchladnout a snadno oloupeme, kusy dužiny rozmixujeme, dáme do hrnce, přilijeme vývar, přidáme papričku, krátce povaříme. Na talíři posypeme praženými semínky a lžící sladké nebo zakysané smetany.

Hlavní jídlo: Zapečená dýně

Zapečená dýně, foto med

Ingredience: dýně Hokkaido (asi 500 g), 4 brambory, 4 mrkve, 500 g masa (vepřové, kuřecí), olej, sůl, hrst nasekaných čerstvých bylin, smetana, 2 vejce, strouhaný sýr. Příprava: Dýni omyjeme, rozpůlíme, odstraníme semínka a nakrájíme na podkovy asi 1 cm vysoké. Hokkaido neloupeme, ostatní druhy ano. Brambory a mrkev očistíme a také nakrájíme na plátky. Maso nakrájíme na větší kousky. Vše promícháme s bylinkami a solí a kořením. Směs rozložíme na vymaštěný pekáč, zalijeme smetanou, zakryjeme alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 50 minut na 170 °C. Odstraníme alobal, na povrch rozprostřeme nastrouhaný sýr s vejci a zapečeme dozlatova.

Dezert: Dýňový koláč

Dýně Hokkaidó v kuchyni, foto med

Ingredience: 250 g polohrubé mouky, 125 g másla, 1 vejce, 2 lžíce cukru, špetka soli, strouhaná citronová kůra.  Náplň: asi 300 g dýně, 2 vejce, 4 lžíce medu, 2 lžíce zakysané smetany, citronová šťáva, špetka skořice, asi 100 g ořechů (směs) a 100 g sušených meruněk.  Příprava: Z uvedených přísad uhněteme těsto a v chladnu ho necháme odpočinout. Připravíme si náplň – odstraníme semínka, nakrájíme ji na kostky, podlijeme vodou a dusíme 20 minut. Poté vodu slijeme, dýní rozmačkáme na kaši a necháme vychladnout. Přidáme med, skořici, citronovou šťávu, smetanu a dvě vejce a směs vyšleháme do hladkého krému. Vymazanou koláčovou formu vyložíme těstem, vytvarujeme vyšší okraje a dno propícháme vidličkou. Posypeme nakrájenými meruňkami a ořechy a přelijeme dýňovou náplní. Pečeme při 180 °C 40 minut. Podávat můžeme i ozdobené šlehačkou.

Další recepty na špagetovou dýni, semínka,   smažené květy, dýňovou česnečku a jiné  pochoutky z dýní 

Jedna odpověď na “Dýně – druhy, pěstování, účinky a recepty”

Komentáře jsou uzavřeny.