Lilek čili baklažán, baklažán, lampion a kdoví, kolik krajových jmen vlastně má, je dužnatá bobule kulovitého, vejčitého nebo válcovitého tvaru. Barva dužniny je smetanově bílá, ovšem pokožka kromě nejrozšířenější tmavě fialové barvy může být zbarvena bíle, zeleně nebo žlutě. Lilek obsahuje množství zdraví prospěšných látek a lze z něj připravit kulinářské pochoutky.
Lilek vejcoplodý (Solanum melongena) je významná zelenina zvláště arabského světa, domovinou je v Indii. Statná, velká rostlina dosahuje i více než metrové výšky. Je také díky svým velkým listům doširoka rozložitá. Lilek má tuhé, kožovité, celokrajné, šedavě zelené listy s silně plstnatým porostem chloupků, jejichž délka přesahuje někdy i třicet centimetrů. Protože patří do čeledi lilkovitých, vytváří typické fialově zbarvené a v detailu velmi dekorativní pětičetné květy.
Pěstování
Mezi nejznámější pěstované odrůdy patří nenáročný Český raný, pozdní odrůda velkými, tmavě fialovými plody Black Beauty, bíle plodící odrůda Snowy, raná bílá Beatrice, zelená odrůda Long Green, menší a růžové plody má raná Serena. Na venkovním záhonu lilek pěstujeme jen v nejteplejších oblastech našich krajin, jinde je skleníku nebo foliovníku. Vyžaduje slunné stanoviště, chráněné před větrem a propustnou humózní půdu. Baklažán je vhodné si předpěstovat ze semen již v únoru, neboť má poměrně dlouhou vegetační dobu. Vysazujeme do prohnojené půdy a během vegetace přihnojujeme, odplevelujeme a mulčujeme. Vydatně zaléváme ke kořenům, listy nepoléváme, neboť by mohly plesnivět. Ponecháme dva, tři výhony, ostatní vyštípneme, počet plodů na jedno rostlině by měl být tak do pěti. Správně zralé plody jsou plně vybarvené, lesklé a pružné.
Výživová hodnota
Baklažány obsahují pektiny, které vážou toxiny a těžké kovy. Jsou významným zdrojem provitaminu A, vitamínů C, B5, B9, B6 pro posílení imunity, vitamínu B3 (PP), který napomáhá tvorbě hormonů estrogenu, progesteronu, testosteronu… To je také důvod, proč je lilek odedávna považován za afrodiziakum. Lilek obsahuje množství draslíku, železo, hořčík, zinek a mangan. Je vhodný pro redukční diety – 100 g má jenom 35 kcal. Lilek snižuje obsah cholesterolu v krvi, má antioxidační účinky, zlepšuje peristaltiku stav střevní mikroflóry, vysoký obsah rutinu zpevňuje cévy.
Lilek čili baklažán v kuchyni
Syrové a nezralé plody obsahují alkaloid solanin, což znamená, že lilek je zasyrova a v nezralém stavu mírně jedovatý, a proto se konzumuje jen tepelně upravený. Abychom odstranili hořkost, lilek nakrájený na plátky nejprve z obou stran osolíme a necháme ho vypotit. Poté opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Lilek můžeme také vcelku upéct v troubě. Lze ho dusit, smažit, zapékat i grilovat. Slupku není třeba odstraňovat, je velmi tenká a těsně pod ní je nejvíce vitamínů.
Menu – lilek čili baklažán
Překrm: Lilky plněné kozím sýrem a šunkou
Ingredience: 2 středně velké lilky, 4 plátky kozího sýra, 4 plátky šunky, olej, zelené olivy
Příprava: Lilky omyjeme, osušíme a nakrájíme na osm plátků o tloušťce asi 3 centimetry. Plátky podélně rozkrojíme co nejhlouběji, aby vytvořily kapsu. Do ní vložíme šunku a sýr. Lilek zvenčí potřeme olejem a grilujeme, dokud se sýr neroztéká. Podáváme s olivami nakrájenými na plátky.
Polévka: Lilková se smetanou
Ingredience: 1 lilek, plátek másla, kelímek smetany, sůl, pepř, petrželka
Příprava: Omytý lilek nakrájíme na kostičky, osolíme a na másle dusíme při nízkém žáru doměkka. Zalijeme vroucí vodou a povaříme deset minut. Polévku rozmixujeme, přidáme smetanu a dochutíme pepřem a nasekanou petrželkou.
Hlavní jídlo: Zapečený lilek s mletým masem
Ingredience: 5 lilků, 2 sklenice uvařené rýže, 400 g mletého masa, 1 cibule, 3 rajčata, 2 vejce, nasekaná zelená petrželka, 250 ml smetany, sůl, pepř, olej
Příprava: Omytý lilky rozkrojíme napůl a vydlabeme dužinu. Osolíme, necháme vypotit, opláchneme a osušíme. Osmahneme cibuli, maso, rýži, vejce, sůl, pepř a petrželku a touto směsí nadíváme půlky lilků. Navrch poklademe plátky rajčat a vložíme je do vymaštěného pekáčku. Zapékáme 40 minut při teplotě 180 °C. Na konci zapékání polijeme lilek smetanou a před podáváním posypeme čerstvou petrželkou.
Příloha ke grilovanému masu: Ratatouille – francouzské lečo
Ingredience: Základní recept obsahuje: 1 lilek, 1 cuketa, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 papriky (červenou a zelenou), 3 rajčata + malý rajský protlak (nebo plechovka rajčat), 100 ml bílého vína, olej (nejlépe olivový), sůl, pepř, čerstvé bylinky: tymián, bazalka, petrželka…
Příprava: Zeleninu a bylinky očistíme. Nakrájený lilek necháme vypotit a otřeme papírovou utěrkou. Kostičky lilku pak vložíme na rozehřátý olej. Přidáme na proužky nakrájenou papriku, na čtvrt kroužky cibuli, nadrobno česnek a restujeme. K poloměkké zelenině přidáme na kousky nakrájená rajčata a cuketu. Opepříme a osolíme. Po chvíli vmícháme rajský protlak a víno. Navrch naklademe snítky čerstvých bylin, přiklopíme pokličkou a dusíme 15 minut. Poté snítky odstraníme a nahradíme několika čerstvými lístky bylinek.
Dezert/salát: Salát z pečeného lilku
Ingredience: 2 lilky, 3 stroužky česneku, šťáva z 1/2 citronu, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, snítka zeleného koření.
Příprava: Lilek upečeme v troubě nebo grilujeme. Měkký oloupeme, necháme vykapat na sítu a pak rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Vmícháme olej, utřený česnek se solí, citrónovou šťávu, pepř a nadrobno nasekané koření. Podáváme vychlazené. Více na Vaření a pečení a Kuchařka-recepty