Šípky léčí i chutnají

zralé plody planých růží - červené šípky
Šípky léčí i chutnají, foto med

Plané růže vytvářejí nádherné jednoduché květy, ze kterých se na podzim vyvíjejí červené šípky. Bohatě kvetoucí keře dokáží i na zahradě vytvořit romantická voňavá zákoutí. Kytice se zralými šípky rozjasní náš byt. Šípky poskytují potravu ptákům a nám lidem potřebné vitamíny. Navíc si z nich můžeme připravit ovocné víno, báječnou marmeládu a z ní pak vařit vynikající šípkovou omáčku, z květů růží uděláme lahodný sirup.

Planá růže, foto med

Divoké šípkové, neboli plané růže (Rosa canina) jsou keře, dosahující dvou až tří metrů. Větve mají trnité, obloukovitě převislé, květy vonné, v barevné škále od bílé po tmavě růžovou. Jejich plody – červené šípky – bývají 2 – 3 cm dlouhé a obsahují množství chlupatých nažek, které při zpracování šípků nepříjemně píchají.

Druhy planých růží

Růže Hugova , foto med

Plané růže jsou vhodné i pro pěstování v zahradě. Patří sem druhy a odrůdy: Růže polní (Rosa arvensis); Růže šípková (R. canina); Růže sivá (R. glauca) je méně trnitá, kvete karmínově červeně; Růže páchnoucí (R. foetida); Růže galská (R. gallica) má vonné růžové a červené květy; růže Moyesova (R. moyesii) má sametově temně červené květy a nažloutlé trny; růže vinná (R. rubiginosa), Růže svraskalá (R. rugosa), Růže Hugova (R. hugonis) má světle žluté květy a nejčasněji rozkvétá. Většina těchto růží má šípky oranžové a červené, ale najdou se i růže, které mají šípky žluté, hnědé a nebo černofialové.

Sběr a sušení

Šípky, foto med

Výhodou šípkových růží je, že ke sběru se hodí všechny druhy, a to i včetně Růže svraskalé (Rosy rugosy). Vyzrálé, jasně červené a tvrdé šípky sbíráme v září a v říjnu. Takové se hodí na sušení, a z těch si pak připravujeme čaj. Šípky, které přejdou prvními mrazíky, jsou zas ideální k výrobě marmelád a omáček, nebo jsou velmi sladké. Šípky sušíme v tenkých vrstvách na dobře větraném místě, případně je dosoušíme v sušičce nebo v troubě do 50 °C. Při vyšší teplotě mohou zčernat a ty je třeba vyřadit. Sušení urychlíme namáčknutím plodu. Dobře usušené plody mají červenou barvu a při zmáčknutí praskají.

Obsahové látky

Šípky Růže svraskalé, foto med

Šípky obsahují vysoké množství vitaminu C (100 g šípkové dužniny ho obsahuje 500 až 1500 mg). Dále obsahují vitamíny A, K, beta karoten, PP, niacin, B1 a B2, třísloviny (taniny), pektin, sacharidy, sorbitol, kyseliny jablečnou a citronovou, éterické oleje, cukry. Také důležité minerální látky jako je draslík, vápník, sodík, hořčík, železo a fosfor.

Co pomáhá šípek léčit

Příprava šípků na marmeládu, foto med

Šípky zná lidové léčitelství již od raného středověku. Šípkový čaj pozitivně působí při jarních únavách či chřipce. Šípky jsou pro vysoký obsah vitaminu C, rutinu a vápníku nejlepším přírodním lékem proti paradentóze a onemocnění dásní. Kyselina nikotinová obsažená v šípku pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje tvorbě lipoproteidů, které cholesterol nesou. Ve velkých dávkách rozšiřuje niacin cévy, čímž snižuje vysoký krevní tlak. Sirup z korunních plátků růží pomáhá při horečkách a ledvinových chorobách.

Recepty se šípky

Nejznámější je patrně šípkový čaj. Jednoduše zalijeme čerstvé nebo sušené šípky vroucí vodou a necháme je vyluhovat. Sušené šípky je dobré trochu podrtit.

Šípkové víno

Ingredience: 1,5 l čerstvých šípků, 1,5 kg cukru, 3 l vody.

Šípkové víno, foto med

Postup: omyté zralé šípky zbavíme okvětí a stopek. Potom je na obou koncích nařízneme ostrým nožem. Svaříme vodu s cukrem. Šípky vložíme do velké skleněné lahve od okurek a zalijeme je vychladlým cukrovým nálevem. Láhev uzavřeme kvasnou zátkou s bublátorem a na teplém místě necháme kvasit, dokud všechny šípky nepadnou na dno. Tento proces trvá asi dva měsíce. Poté již jen stačí, abychom vzniklou kapalinu – tedy víno – stočili hadičkou do lahví s pevným uzávěrem, které nejlépe položené uložíme do chladna. Šípkové víno zraje ještě 4 – 6 měsíců.

Sirup z růžových květů

Ingredience: 1  l vonných růžových květů (z různých druhů růží), 2 l vody, 2,5 kg cukru, šťáva ze 4 citronů.

Postup: Čisté korunní plátky spaříme a přikryté necháme 12 hodin vyluhovat. Poté přecedíme, vymačkáme, zahříváme a přisypáváme cukr. Mícháme, dokud se všechen nerozpustí, ale nevaříme. Přilijeme scezenou citronovou šťávu a horký sirup nalijeme do vypařených lahví.

Šípková marmeláda

Nejobtížnější je odstranit z šípků semínka, foto med

Asi nejobtížnější je odstranit z šípků semínka. Nejsnáze to jde, když šípky rozpůlíme a pod vodou, obrácenou stranou lžičky semínka vydloubeme.

Ingredience: Na každých 100 g šípkové kašoviny dáváme 50 g cukru, můžeme přidat hřebíček a citrónovou kůru.

Postup: Zralé, ale pevné šípky opláchneme, odřízneme stopku a bubáka, rozpůlíme je a odstraníme semínka. Co nejdříve je vhodíme do vařící vody, aby zbytečnou oxidací neztrácely vitamín C. Vody dáme jen tolik, aby šípky byly potopené. Přidáme hřebíček a kůru z citronu. Vaříme asi 10 minut. Když změknou, rozmixujeme je i s vodou, ve které se vařily, a poté je ještě prolisujeme jemným sítem. Anebo prolisujeme odšťavňovačem. Získáme kašovinu, kterou si zvážíme. Přidáme odpovídající množství cukru a povaříme dalších asi deset minut. Marmeládu nalijeme do čistých a vypařených skleniček (raději malých), zavíčkujeme a obrátíme vzhůru nohama. Necháme tak do vychladnutí. Případně je můžeme i sterilizovat, ale jen krátce, asi 10 minut. Domácí šípková marmeláda se používá především pro přípravu šípkové omáčky, ale lze s ní zacházet i s jako každou jinou marmeládou.

Šípková omáčka

Odšťavnění šípků v odšťavňovači, foto med

Igredience: 70 g másla, 70 g hladké mouky, vývar nebo horká voda s masoxem, 3 hřebíčky, bobkový list, kůra a šťáva z 1 citronu, sůl, 150 g šípkové zavařeniny, 100 ml bílého vína.

Postup: Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku. Podlijeme vývarem, přidáme koření, nastrouhanou citrónovou kůru, sůl a krátce povaříme. Přidáme šípkovou marmeládu, citrónovou šťávou, víno a ještě asi 10 minut povaříme. Plátky masa nebo kuřecí závitky vložíme do omáčky a necháme je prohřát. Šípkovou omáčku podáváme s bramborovými kroketami nebo houskovým knedlíkem.

3 odpovědi na “Šípky léčí i chutnají”

  1. tohle je spíš dotaz, jak je to se šípky ze šlechtěných růží, jsou škodlivé, neutrální a nebo léčivé. Dík za odpověď Jan Marek

  2. Marně hledám odpověď na otázku zda jsou šípky ze šlechtěných růží taky léčivé….
    Nepodařilo se vám to už zjistit? Mějte se krásně a díky , jestli odpovíte Anna

    1. Dobrý den, šípky růže svraskalé (Rosa rugosa) mají velmi podobné složení vitamínů jako šípky planých růží a stejně tak z nich můžeme připravovat marmelády apod. S jinými šlechtěnými růžemi zkušenost nemáme, většinou se květy seřezávají dřív než k vytvoření šípků dojde.

Komentáře jsou uzavřeny.