Brokolice – pěstování a recepty

zelenina brokolice, zelená na černém pozadí
Brokolice, foto med

Brokolice je přechodná forma mezi květákem a ostatními košťálovinami. Dělíme ji na dva typy – stonkovou a květákovou. Stonkové brokolici se říká i chřestová, na jejím stonku vyrůstá množství dužnatých větviček s mohutnými listy, avšak poupat má jen málo. Květáková brokolice naopak vytváří otevřenou růžici květenství s množstvím malých růžiček okolo, z nichž poté, co sklidíme hlavní růžici, vyrůstají další růžice k pozdější sklizni.

Brokolice stonková, foto med

Brokolice (Brassica oleracea var. italica) pochází z východního Středomoří a odtud se rozšířila do Itálie, severní části Evropy a také do USA, odkud se do naší kuchyně vrátila. U nás se pěstuje Brokolice stonková, chřestová (Calabrese) , která má menší, postupně dorůstající růžice, a Brokolice květáková s velkou kompaktní růžicí. Konzumní částí této zeleniny jsou dužnaté výhonky s květenstvím nerozvinutých poupat, mladé listy a mladé výhonky.

Pěstování

Brokolice květáková, foto med

Brokolice podobně jako květák vytváří velké množství hmoty, a proto vyžaduje hlubokou, vlhkou a dobře propustnou půdu bohatou na živiny. Dobře roste na teplých a slunných stanovištích, ty ale každý rok měníme. Pěstuje se jako jednoletá kultura. Je vhodná i do vyšších poloh, jen nemá ráda vysoké teploty, které způsobuje vykvétání růžic. Brokolici vyséváme přímo na záhon na jaře od počátku března nebo na konci léta, asi v polovině srpna, do řádků nebo na široko na upravené záhony. Rostlinky si můžeme předpěstovat ve skleníku – sazenice vyžadují teploty okolo 18 °C, ale hned po vzejití semen teplotu snížíme na 12 až 14 °C. Předejdeme tím nežádoucímu vytahování sazeniček do doby, než začnou tvořit první pravé lístky, poté opět teplotu opět zvýšíme. Sazenice na venkovní záhon sázíme 4-6 týdnů po výsevu. Hybridy mají kratší vegetační dobu a větší růžice a jsou proti výkyvům počasí odolnější. Růžice sklízíme odřezáváním v době, kdy ještě není ani patrný náznak rozvíjejících se žlutých květů. Odnožující rostliny nám poskytnou po hlavní sklizni ještě další úrodu.

Výživová hodnota

Stonková brokolice, foto med

Brokolice květáková i Brokolice stonková patří mezi nutričně cenné druhy. Obsahuje podstatně více vitamínů než květák, a to okolo 1000 mg vitaminu C, vysoký podíl karotenu, provitamínu A, niacinu a vitamínu E. Dále asi 3 % vlákniny, 5000 mg draslíku, 1000 mg vápníku, velké množství síry a hořčíku.

Brokolice v kuchyni

Brokolice patří k nejzdravějším zeleninám. Konzumuje se většinou tepelně upravená podobně jako květák nebo chřest, ale chutná je i v syrovém stavu. Její listy můžeme upravovat podobně jako kapustu. Při tepelné přípravě ji vaříme krátce ve vroucí vodě nebo v páře, a chceme-li, aby zůstala zelená, prudce ji ochladíme ledovou vodou.

Menu

Překrm: Krevety s hráškem a brokolicí

Ingredience: 400 g mražených krevet, 200 g brokolice, 200 g hrášku, 1 žlutá paprika, šalotka, 1 menší chilli paprička, 1/2 sklenky suchého vína, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíce nasekaných bylinek podle chuti, sůl, pepř.

Růžice brokolice, foto med

Příprava: Krevety hodíme na tři minuty na pánev s rozpáleným olejem. Pak je vyndáme a na stejný tuk dáme nasekanou šalotku, papriku, česnek, hrášek a chilli. Vše promícháme a smažíme asi pět minut. Přidáme brokolici rozebranou na růžičky, promícháme a smažíme tři minuty. Jídlo podlijeme vínem, přidáme bylinky, osolíme, opepříme, vrátíme krevety a chvíli podusíme.

Polévka: Brokolicová krémová polévka

Ingredience: 1,5 l vývaru nebo vody, 1 kg brokolice, 2–4 žloutky, 1/2 skleničky smetany, 1 lžíce bramborové moučky, 1 lžička cukru, sůl, bílý a černý pepř, špetka muškátového oříšku, případně čerstvé bylinky podle chuti.

Brokolicová polévka, foto med

Příprava: Do vroucího vývaru nebo vody vložíme brokolici rozebranou na malé růžičky a přidáme lžičku cukru. Vaříme 5–10 minut. Scedíme. Brokolici rozmixujeme nebo umeleme spolu s bramborovou moučkou. Všechny suroviny sloučíme, uvedeme do varu a okořeníme podle chuti. Sundáme z ohně a promícháme se žloutky rozmíchanými ve smetaně. Ozdobíme čerstvými bylinkami, například petrželkou a případně osmaženou houstičkou.

Hlavní jídlo: Brokolice s těstovinami a kousky masa

Ingredience: jedna brokolice, asi čtvrt kila masa nebo šunky, olej nebo máslo, vařené těstoviny, pepř, sůl, tvrdý strouhaný sýr.

Brokolice s těstovinami , foto med

Příprava: Uvaříme těstoviny např. Farfalle nebo Fulsilli v osolené vodě a podle návodu na obalu. Plátek libové vepřové kýty nebo prso kuřecího masa nakrájíme na kostičky, osmahneme na másle či oleji, osolíme a opepříme. Brokolici rozdělíme na růžičky uvaříme v páře. Poté ochladíme, aby si zachovala zelenou barvu. Do zapékací misky přendáme brokolici promíchanou se masem a těstovinami a zasypeme nastrouhaným sýrem. Krátce zapečeme nebo grilujeme při teplotě 200 °C.

Dezert/salát: Brokolicovocibulový salát

Ingredience: 3 střední brokolice, trocha nasekané pažitky, 1 cibule, 3 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř.

Salát ze syrové brokolice, foto med

Příprava: Brokolice omyjeme, krátce povaříme v osolené vodě, prudce ji ochladíme v ledové vodě a rozebereme na růžičky. Košťál nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli nakrájíme na půlkolečka. V misce promícháme zeleninu s jogurtem a majonézou. Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a po vrchu posypeme nasekanou pažitkou. Další recepty Vaření a pečeníKuchařka-recepty