Hlávková kapusta se podobá zelí, její listy jsou ale daleko dekorativnější. Jako zelenina má své vyznavače i odpůrce. Odpůrce odpuzuje nepříjemným pachem při vaření a nahořklo-nasládlou chutí, což je ale k jejich škodě, protože tato listová zelenina je zdraví vysoce prospěšná a zbavuje organismus množství neduhů.
Hlávková kapusta je téměř mrazuvzdorná, takže snadno přetrvává dlouho i v době mrazů. Hlávky mohou mít kulovitý, zploštělý nebo zašpičatělý tvar a především jsou charakteristické volnější strukturou než zelí. Listy kapusty jsou bublinaté, zprohýbané, podle odrůd od světle žlutozelených až po syté modrozelené. Okrasné kapusty jsou také jedlé.
Pěstování
Nároky na pěstování kapusty se výrazně liší u raných a pozdních odrůd. Rané odrůdy se většinou pěstují na poli a vyžadují lehčí, hlinitopísčitou, záhřevnou a dobře vyhnojenou půdu. Vysazujeme je v březnu do skleníku a v dubnu na záhony do sponu 40 x 40 cm. Odrůdám pozdním se nejlépe daří v chladnějších polohách a v půdách středně těžkých. Vyséváme je na záhony v průběhu května na vzdálenost 30 x 40 cm. Kapusta je náročná na hnojení, potřebuje hnůj nebo kvalitní kompost. Rozdělení dávek dusíku je také nutné pro efektivní využití dodaného hnojiva. V neutrálních či dokonce slabě kyselých půdách je nebezpečí boulovitosti, proto v takových místech musíme počítat s vápněním. Hlávky sklízíme postupně podle stupně zralosti. Ve druhém roce kvete, a pokud pěstujeme sazenice za nevhodných nízkých teplot (okolo 4 – 7 °C), může rostlina namísto vytváření hlávky začít nakvétat.
Odrůdy a kultivary
Odrůda Raná žlutá je vhodná pro nejčasnější polní pěstování ze sadby. Vytváří malé, ale dobře uzavřené hlávky, které jsou na řezu světle žluté. Je dostatečně odolná proti vybíhání do květu. Odrůda Verita je hybrid pro letní a podzimní sklizně, která má hlávky velké, odolné vůči předčasnému praskání. Její vegetační doba od výsadby je 95 až 100 dnů. Z dalších zajímavých odrůd můžeme jmenovat Vega, Jizera, Blistra nebo tradiční Langendijská pro dlouhé skladování.
Výživová hodnota
Hlávková kapusta snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá při správném zažívání, posiluje imunitní systém, čistí cévy a dobře pročistí i celý organismus. Pomáhá i hojit kožní problémy, např. různé ekzémy. Je bohatá na vlákninu, která udržuje v dobrém stavu trávicí systém. Obsahuje vitaminy skupiny B, C (více nežli citrusy), E a K. Z minerálů pak draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, selen a kyselinu listovou.
Hlávková kapusta v kuchyni
Kapustu vaříme v osolené vodě či v páře, nebo ji dusíme nakrouhanou na nudličky jako zelí. Při vaření zpočátku hrnec nezakrýváme, aby unikly čpavé látky. Kapustu sice nelze jako zelí nakládat, ale dobře se hodí k mražení, když ji předtím krátce povaříme.
Menu
Překrm: Zapečené těstoviny s kapustou
Ingredience: 1 střední hlávka kapusty, 3 lžíce oleje, 1 cibulka, česnek, sůl, kmín, pepř, vařené těstoviny (nejchutnější jsou domácí nudle).
Příprava: Kapustu očistíme a dobře ji propereme. Ostrým nožem nebo na VS struhadle, kruhadle či v robotu ji nakrouháme na nudličky. Zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kapustu, mírně podlijeme vodou, osolíme, přidáme kmín a pepř a dusíme doměkka. Uvařené těstoviny promícháme s dušenou kapustou, přidáme česnek případně podle chuti dokořeníme. Můžeme také připravit se škvarečky ze slaniny nebo s kousky uzeného, ale není to nutné. Vložíme je do vymaštěného pekáčku a dáme zapéct do trouby na 180 °C tak, aby lehce zrůžověly a trochu křupaly.
Polévka: Kapustová
Ingredience: 400 g kapusty, 2 lžíce oleje, 3 lžíce dětské krupičky, 50 g rýže, párek, sůl, drcený pepř, česnek.
Příprava: Opranou a nakrájenou hlávkovou kapustu vaříme v 1–2 litrech osolené vody. Přidáme houby, v létě čerstvé, v zimě sušené a předem namočené. V polévce vaříme také rýži. Je-li polévka dost hustá, můžeme ji nechat i bez zavářky, jinak přidáme krupičku lehce osmahlou na oleji. Do hotové polévky nakonec přidáme na kolečka nakrájený párek a dochutíme ji rozmačkaným česnekem a pepřem.
Hlavní jídlo: Kapustové karbanátky
Ingredience: menší kapusta, sůl, 2 vejce, 150 g žemle, 100 ml mléka, 250 g mletého masa (lze vynechat), cibule, sůl, pepř, strouhanka, omastek na smažení.
Příprava: Kapustu očistíme a nakrájíme na menší části, které vložíme do vroucí, osolené vody, necháme přejít varem a po několika minutách ji vyjmeme. Na cedníku necháme okapat a pak ji umeleme na masovém mlýnku nebo ji nadrobno posekáme. Přidáme nakrájené a v mléce namočené pečivo, nakrájenou cibuli, utřený česnek, mleté maso, vejce, sůl a pepř. Vypracujeme hmotu, kterou podle potřeby zahustíme strouhankou. Tvoříme karbanátky, obalíme je ve strouhance a smažíme na rozehřátém oleji z obou stran. Tip: karbanátky před smažením můžeme obalit v trojobalu. Podáváme s bramborem nebo pečivem.
Dezert: Sladký kapustový salát
Ingredience: 1/4 hlávky kapusty, 1 plechovka ananasu, 1 větší mrkev, 1 hrst rozinek, 2 lžíce medu.
Příprava: Rozinky namočíme v malém množství vody. Kapustu omyjeme a nasekáme nadrobno. Mrkev oloupeme, omyjeme a nastrouháme na struhadle s většími oky. Plátky ananasu nakrájíme a uložíme na dně misek, přidáme ve vrstvách mrkev, kapustu a posypeme rozinkami. Med promícháme s čtyřmi lžícemi ananasové šťávy a salát zalijeme. Kapustový salát podáváme vychlazený. Další recepty na vareniapeceni.blogspot