Čekanka je podle legendy začarovaná modrooká dívka, která tak dlouho čekala na milého, až byla proměněna v modrokvětou rostlinu u cesty. Jestliže ji utrhneme do vázy, rychle zvadne. V dávných časech se věřilo v kouzelnou moc čekankové šťávy, kterou když se natřeme, získáme krásu a štěstí. Co léčí Čekanka obecná? Je to především léčivá bylina, která pomáhá s léčbou cukrovky, nemocemi jater, žlučníku, ledvin, močového ústrojí i žaludku. Z kořene čekanky se vyrábí melta.
Čekanka obecná (Cichorium intybus) je vytrvalá rostlina z čeledi hvězdnicovité (Asteraceae). Dorůstá výšky asi jednoho metru. Větvený tenký stonek je tuhý, roste z přízemních listů, horní lodyžní listy jsou kopinaté. Na každém stonku kvetou současně dva až tři květy a po odkvětu rozkvétají další a další, což trvá zpravidla od července do října. Květy jsou jasně modré, o průměru asi čtyři centimetry. Vyskytují se i anomálie – květ může být růžový nebo bílý.
Výskyt a význam Čekanky obecné
Čekanku najdeme podél cest, na železničních náspech, na sušších pastvinách a mezích, na loukách, v příkopech, na pasekách na rumištích… Většinou je čekanka vnímána jako hezky kvetoucí plevel. Jedná se však o poměrně účinnou léčivou rostlinu, která nemá vedlejší účinky, jako užitkovou rostlinu pro výrobu melty, přísady do piva a čekankového sirupu, i jako koření k ochucení jarních salátů.
Sběr a sušení
Léčivé účinky má celá rostlina, nejvíce jich obsahuje kořen. Sbíráme pouze v přírodě volně rostoucí čekanku, šlechtěná v zahradě není vhodná.
- Kořen: sbíráme na podzim nebo zjara. Poměrně obtížně se vykopává, měří okolo 30 cm a v průměru nanejvýš 2 cm. Po vykopání kořen čekanky omyjeme a nakrájíme na menší kusy, které pak sušíme ve stínu nebo uměle při teplotě do 50 °C. Suchý se nadrtí nebo namele na prášek. Skladujeme v uzavřené nádobě.
- Nať: nejlépe ještě před rozkvětem rostliny. Sušíme do 50 °C, skladujeme v uzavřené nádobě.
- Květ: sbíráme v rozkvětu, a to v odpoledních hodinách na slunci. Květ sušením velmi bledne, snažíme se ho proto sušit rychle a nejlépe ve tmě. Skladujeme ho v temných a uzavřených nádobách maximálně rok, poté je již neúčinný.
Účinné látky
Čekanková droga obsahuje hořčiny, které regulují trávení, zlepšují činnost jater, slinivky a čistí krev, dále velké množství inulinu (vhodný pro diabetiky i při redukci váhy), silice, cholin, sliz, třísloviny, manit, arginin, flavonoidy a minerální látky.
Co léčí Čekanka obecná
Čekanka obecná podporuje trávení, zlepšuje látkovou výměnu, působí mírně projímavě, močopudně a protizánětlivě. Je vhodná ke snižování cukru v krvi při cukrovce i pro redukční diety. Podporuje vylučování škodlivin z organismu, urychluje látkovou výměnu a hodí se k detoxikačním kúrám i k čištění krve. Působí jako mírné projímadlo a močopudný, žlučopudný prostředek a zlepšuje činnost celé trávicí soustavy. Pomáhá při léčbě žaludečních vředů, nemocí jater, žlučníku, ledvin a močového systému nechutenství a anorexie. Čistí slezinu, čímž v ní snižuje městnání krve. Odvar z čekanky se používá zevně při kožních vyrážkách a ekzémech, vředech a akné. Květ čekanky je účinný při zánětu spojivek, řezání v očích, na ječné zrno.
Recepty na léky z čekanky
- Nálev z natě: polévkovou lžíci sušené čekankové natě zalijeme čtvrt litrem vroucí vody. Necháme 10 minut vyluhovat, poté přecedíme. Popíjíme třikrát denně při potížích s játry, žlučníkem, ledvinami, na zlepšení metabolismu, na podporu trávení.
- Čekankový čaj z květů: polévkovou lžíci sušených čekankových květů zalijeme čtvrt litrem vroucí vody. Necháme 10 minut vyluhovat, poté přecedíme. Pijeme 2-3 šálky v průběhu dne při cukrovce pro zlepšení slinivky břišní, při redukci váhy, detoxikaci organismu a při problémech s vnitřními orgány.
- Odvar z kořene čekanky: polévkovou lžíci drcených, sušených čekankových kořenů zalijeme čtvrt litrem studené vody a zvolna vaříme pod pokličkou asi sedm minut. Necháme luhovat dalších sedm minut a přecedíme. Pijeme tři šálky v průběhu dne pro detoxikaci organismu, čistění krve, sleziny, k zrychlení látkové výměny a léčbě výše zmíněných neduhů.
- Čekankový sirup: po 150 g květů, natě i kořene (případně 450 g jen jedné složky), 1,5 l vody, 800 g cukru, 2 citrony s chemicky neošetřenou kůrou. Čekanku zalijeme v hrnci vodou a přidáme citrony nakrájené na kousky. Přivedeme k varu a krátce povaříme. Poté odstavíme na slunné místo a necháme luhovat dva dny. Přecedíme přes pláténko a lehce vymačkáme. Vzniklé tekutiny by měl být něco málo přes litr. Pomalu zahříváme v širokém kastrolu a postupně přisypáváme cukr. Necháme zvolna (aby cukr nezkaramelizoval) probublávat, dokud tekutina nezhoustne. Horké nalijeme do sterilovaných lahviček a uzavřeme.
- Ozdravný jarní salát: v asi podobném množství nasbíráme v čisté přírodě mladé lístky čekanky, kopřivy a pampelišky. Nasekáme je nadrobno, přidáme stejné množství sezonního ovoce, které rozmačkáme nebo nakrájíme nadrobno, zakapeme citronovou šťávou, olivovým olejem a přidáme lžíci medu.
- O dalších způsobech přípravy léků ZDE.
Použití a přínos čekanky
Kromě domácí léčby se čekanka odedávna využívá i v kuchyni. Sušený nebo pražený mletý kořen sloužil jako tzv. cikorka k přípravě „kávy“. Mladé nahořklé lístky se přidávaly do polévek, omáček, salátů a špenátů z divokých bylin, sirup nahrazoval cukr, květy lze zdobit dorty a různé pokrmy. Průmyslově se z čekanky vyrábí sladidlo a přídavek vylepšující chuť piva.