Jak posílit imunitu

Imunita je schopnost organismu bránit se proti patogenům (virům a bakteriím) z vnějšího i z vnitřního prostředí.
Rakytník řešetlákový, Hippophae rhamnoides, foto med

Imunita je schopnost organismu bránit se proti patogenům (virům a bakteriím) z vnějšího i z vnitřního prostředí. Dobře pracující obranný systém nás může ochránit před všemi možnými druhy zdravotních potíží a nemocí. Jak posílit imunitu? Ideálně bychom měli udržovat rovnováhu mezi aktivitou a odpočinkem, jíst a pít zdravě, hýbat se a co nejméně se stresovat. Imunitu významně posílíme některými přírodními prostředky.

Mezi přírodní prostředky posilující imunitu patří některé plody a byliny. Zpravidla obsahují velké množství vitamínů, především vitamínu C, který je nezbytný jako prevence i k léčbě infekčních onemocnění.

Ovoce, zelenina a houby posilující imunitu

Uvedené plody obsahují velké množství vitamínů a ochranných látek, a nejsou zde uvedeny zdaleka všechny. Jen pro příklad:

Rakytník řešetlákový

Bobule Rakytníku obsahují velké množství vitamínu C. Zvyšují odolnost proti infekcím, stresu i arterioskleróze; pomáhají léčit záněty sliznic dýchacího i trávicího ústrojí, žaludeční vředy, nemoci jater, hemoroidy, Crohnovu chorobu, podrážděné žlučovody; příznivě ovlivňují krevní oběh; snižují únavu, zlepšují stav po mrtvici a infarktu.

Citrony a další citrusy

Citrusy, foto med

Při ohrožení infekcí zvýšíme příjem konzumace citronů, grepů, pomerančů, mandarinek apod. Z citronů si můžeme připravit teplou citronádu – citronovou šťávu zalijeme teplou vodou a případně osladíme medem nebo jiným sladidlem. Pro větší efekt přidáme několik plátků čerstvého zázvoru. Pijeme jako prevenci každé ráno před snídaní. Zdravé mlsání si zas vyrobíme tak, že rozinky zalijeme citronovou (grepovou, pomerančovou) šťávou a necháme je nabobtnat. Vitamin C se naváže na hroznový cukr a má pak větší účinek v našem organismu.

Černý rybíz a josta

Černý rybíz i josta obsahují velké množství vitamínu C, vitamínu A, skupiny B a vitamín P, který je důležitý pro pružnost cév, chrání buňky i orgány a zvyšuje hladinu antioxidantů. Bobule léčí kašel, nachlazení, artritidu i průjem. Působí močopudně, vyvolávají pocení, snižují horečku a odbourávají jedy v organismu.

Červená řepa, mrkev a jablko

Červená řepa, foto med

Nápoj z červené řepy, mrkve a jablka v poměru 1:1:1 významně posiluje obranyschopnost organismu. Očištěné plody odšťavníme v odšťavňovači, případně je rozmixujeme do hladka. Nápoj lze ochutit citronem. Pijeme nejlépe před snídaní. Kromě celkového zlepšení kondice posiluje plíce, chrání před civilizačními chorobami a zlepšuje zrak a kůži. Pijeme minimálně 14 dní.

Kustovnice čínská – goji

Kustovnice čínská, Lycium chinense, plody goji, foto med

Plody goji podporují krvetvorbu, snižují krevní tlak, hladinu tuku i cukru v krvi, posilují ledviny a játra a omezují vznik bolestí zad, kolenou a hlavy; zpevňují šlachy a nehty; podporují trávení a zlepšují činnost střev.

Černá řepa

Černá řepa rozpouští hleny, léčí záněty ledvin a močového měchýře, podporuje trávení a látkovou výměnu, urychluje průchod potravy střevy a odstraňuje zácpu. Z černé řepy si připravíme léčivý sirup tak, že seřízneme špičku a vydlabeme vnitřek plodu. Asi do poloviny vydlabané řepy nalijeme med a necháme stát přes noc. Užíváme tak, že lžíci vzniklého sirupu smícháme s teplým mlékem nebo čajem a pijeme 2-3x denně.

Černý kořen

Černý kořen, Hadí mord španělský, Scorzonera hispanica, foto med

Vysoký obsah draslíku v Černém kořenu posiluje srdeční činnost. Je vhodný i při dně a revmatických chorobách, podmíněných kyselinou močovou. Celkově posiluje imunitu.

Hlíva ústřičná a shi-také

Hlíva a shi-také patří mezi léčivé houby, pomáhají v boji s civilizačními chorobami, jakými je cukrovka, hypertenze, některé druhy rakoviny, vysoká hladina cholesterolu nebo i stařecká skleróza, posiluje obranyschopnost organismu.

Bylinné čaje posilující imunitu

Do všech bylinných nápojů můžeme přidat několik plátků čerstvého zázvoru, který sám o sobě posiluje imunitu, a pro chuť citronovou šťávu a případně i trochu medu.

Šípky

Šípky, foto med

Plody růže – šípky vzhledem k vysokému obsahu vitaminu C blahodárně působí protizánětlivě a antibioticky při chřipce, virózách i jarní únavě. Pitím šípkového čaje zvyšujeme odolnost proti virovým onemocněním.

Šalvěj a tymián

Šalvějový nebo tymiánový čaj zahání infekce a má antioxidační vlastnosti, čímž chrání před civilizačními nemocemi. Připravujeme ho ze dvou lžiček čerstvé nebo jedné lžičky sušené natě na 250 ml horké vody.

Lapacho

Sušené lapacho koupíme v lékárně a čaj připravíme podle návodu. Významně stimuluje aktivitu imunitního systému a mobilizuje vlastní obranné síly organismu.

Andělika lékařská

Andělika lékařská, Archangelica officinalis, foto med

Bylina Andělika odstraňuje z organismu jed a toxiny. Pozitivně působí na sekreci žaludečních šťáv, na nervovou soustavu i při nechutenství a při žaludeční neuróze. Tlumí zvýšenou střevní peristaltiku (nadýmání) a má protikřečový účinek. Snižuje zahlenění dýchacích cest a zevně působí jako antirevmatikum, a to v podobě teplé koupele, která je vhodná i při celkové únavě a oslabení organismu.

Třapatka nachová

Třapatka nachová, Echinacea purpurea, foto med

Echinacea purpurea je považována za přírodní antibiotikum, které likviduje bakterie a viry, posiluje významně náš imunitní systém a redukuje alergie. Třapatka léčí nachlazení, infekce horních cest dýchacích, angíny, zánětu močových cest, hojí rány, popáleniny a některých kožní problémy.

Ženšen pětilistý, Jiaogulan, Gynostema

Jiaogulan patří mezi významné antioxidanty a příznivě ovlivňuje fungování celého organismu. Působí jako inhibitor nádorů, posiluje imunitu a nervový systém, aktivizuje metabolismus, léčí nespavost. Podporuje růst životní energie, stimuluje funkci jater, ledvin, zlepšuje cirkulaci krve. Má protizánětlivé účinky, používá se při nachlazení, pomáhá při infekčních chorobách, snižuje horečku, podporuje chuť k jídlu, svou roli sehrává v prevenci infarktu, mrtvice a rakoviny.

Maralový kořen

Parcha saflorovitá, Leuzea carthamoides, maralí kořen, foto med

Parcha saflorovitá (Leuzea carthamoides) aneb maralí kořen je vhodný při stavech vyčerpání a depresích, při rekonvalescenci po operacích, při poruchách spánku. Snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, brání vzniku hypoglykémie. Regeneruje jaterní buňky, snižuje únavu a zvyšuje fyzickou i duševní odolnost organismu.

Pupečník asijský

Pupečník asijský (Centella asiatica), Gotukola působí protinádorově a pomáhá při léčbě diabetu, revmatu, křečových žil, hojí vnitřní rány a vředy, cirhózu, astma, zlepšuje krevní oběh, zabraňuje usazování cholesterolu a významně přispívá k posílení paměti a zlepšení koncentrace.