Pampelišky najdeme snad na každé louce. Do dálky září sytě žlutými květy, které se po odkvětu promění v ochmýřené koule. Na zahradě bývá Pampeliška, Smetánka lékařská považovaná za obtížný plevel a v pěstovaném trávníku takřka za nepřítele, avšak lidé, kteří znají její léčivé účinky, se z ní radují, neboť dobře vědí, jak pomáhá našemu zdraví.
Pampeliška, Smetánka lékařská (Taraxacum officinale Weber) je vytrvalá plevelná bylina dorůstající až 40 cm. Má výrazná žlutá květenství – úbor obsahující okolo dvou set okvětních lístků, které se zpravidla od června mění v ochmýřené nažky. Celá rostlina je prostoupená mléčnicemi, které při utržení roní bílou hořkou šťávu – latex. Květy obsahují množství nektaru, proto jsou hojně navštěvovány včelami.
Výskyt a sběr drogy
Pampeliška, Smetánka lékařská preferuje půdy bohaté na dusík, najdeme ji na mezích a loukách. Roste běžně v trávě, kde je skoro nezničitelná, dokáže totiž i při pravidelném sečení, vykvést těsně nad zemí. Rostlina se vyhýbá zamokřenému prostředí jako například podmáčeným loukám. Pro léčivé účinky sbíráme v březnu až dubnu kořen a nať, a to dříve, než pampeliška rozkvete. V září sbíráme listy. Stvoly a úbory květů sbíráme po dobu květu. Rostlina je léčivá celá. Důležité je kvalitní usušení, musíme dávat pozor, aby kořen neplesnivěl. Ukládáme ho pak do vhodné nádob, kam se nedostane hmyz.
Složení
V mladých listech je obsaženo značné množství vitaminu C, kyselina křemičitá, ve květech jsou přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice aj. Taraxacin mírně nahořklé chuti je nejvyšší v červenci a září. Obsah inulínu je největší na podzim.
Choroby a neduhy, které pampeliška léčí
- chronický zánět jater (hepatitida) (dobré je jíst salát z pampeliškových listů a stvolů
- snižuje hladinu cukru v krvi (žvýkání stvolů)
- odstraňuje vyrážky, lišeje a svědění kůže
- pročišťuje žaludek od usazenin
- regulují činnost jater a žlučníku
- pročišťuje krev
- napomáhá léčbě žloutence a chorobách sleziny
- nálev z kořene a stvolů pampelišky se používá pro zkrášlení pleti.
Příprava léku z pampelišek
- Macerát: 1 čajovou lžičku kořene dáme na noc do hrnečku studené vody, druhý den zahřejeme do varu a scedíme. Pijeme po doušcích během snídaně.
- Salát: 250 g čerstvých listů ještě nerozkvetlých pampelišek opereme a ochutíme zálivkou ze 4 lžic vody, 3 lžic dobrého octa, lžíce oleje, špetky soli a pepře.
- Stonky: Denně pět až deset syrových, umytých stvolů dobře rozžvýkáme a spolkneme.
- Sirup zvaný pampeliškový med: do 1 l studené vody nasypeme 200 květů a přivedeme k varu. Necháme vzkypět, zhasneme oheň a necháme stát přes noc. Druhý den šťávu scedíme a květy důkladně vymačkáme. Do šťávy přidáme 1 kg přírodního cukru, půlku oloupaného citrónu nakrájeného na plátky a pomalu zahříváme tak, aby se tekutina odpařovala bez vaření. Sirup nesmí být moc hustý, aby časem nekrystalizoval, ani příliš řídký, aby nezkvasil.