Nejznámějším a pro lidský organismus velmi významným vitamínem rozpustným ve vodě je vitamín C. Podporuje imunitu, patří mezi antioxidanty odbourávající nežádoucí radikály, má regenerační schopnosti, urychluje hojení ran i zlomenin… Naše tělo je schopno ve vypjatých situacích jako při velkém vzteku, proflámované noci (pití alkoholu a kouření), při některých nemocech nebo v dlouhodobém stresu spálit obrovské množství vitamínu C. Tehdy je třeba dávky zvýšit.
Doporučená denní dávka pro dospělého je 90 mg (malé děti okolo 50 mg, kuřáci 120 mg), ale v případě některého z výše jmenovaného onemocnění a v době rekonvalescence se uvádí až desetinásobné množství, které se však smí podávat jen po krátké období. Při dlouhodobě užívaných vysokých dávkách hrozí vznik ledvinových kamenů.
K čemu vitamín C potřebujeme
- působí jako antioxidant, který neutralizuje destruktivní volné radikály
- pomáhá snížit cholesterol, vysoký krevní tlak a snížit hladinu krevních tuků
- snižuje hrozbu poškození cukrem a chrání tak cévy a játra diabetiků a především i jejich zrak
- podporuje imunitu, chrání buňky
- zklidňuje alergie (ekzémy, astma, senná rýma, kopřivka,…)
- zkracuje chřipku a mírní její symptomy
- detoxikuje a neutralizuje některé škodlivé látky, a to i ty, co jsou obsažené v cigaretovém kouři a znečištěném ovzduší
- chrání oči před šedým zákalem
- při poranění a po operacích urychluje hojení ran, regeneraci organismu a snižuje hrozbu pooperačních zánětů
- snižuje hladinu histaminu a je důležitý pro prevenci a léčbě alergií typu senné rýmy, ekzémů, kopřivky
- v kombinaci s vitamínem K má vitamín C zamezuje ranním nevolnostem v těhotenství
- pomáhá snižovat krevní tlak
- chrání poškození spermií volnými radikály a zvyšuje jejich kvalitu.
Kdy a komu se podávají větší dávky vitamínu C
- při onemocnění srdce a cév
- při ateroskleróze, vysokém krevním tlaku
- při virové, bakteriální a plísňové infekce (běžná nachlazení, chřipka, oparech…)
- diabetikům proti degenerativnímu očnímu onemocnění a snížení ohrožení orgánů a cév vysokou hladinou cukru v krevním řečišti
- při artritidách a zlomeninách kostí
- po operacích pro rychlé hojení ran
- pacientům s kožními chorobami a alergikům, při onemocnění dásní
- při otravách, ale i lidem pohybujícím se ve významně znečištěním ovzduší, také kuřákům – detoxikace organismu
- při vysokém psychickém vypětí a stressu
- v některých případech mužské neplodnosti
Následky nedostatku vitamínu C
- krvácení z dásní, kurděje, zarudlé žilky na jazyku, sklon k zánětům sliznic
- časté nachlazení
- křečové žíly, hemeroidy
- vrásky, rozšířené žilky na obličeji
- nadváha, nedostatek půvabu a charismatu
- únavnost, ztráta koncentrace
- depresivní nálady, slabé nervy, poruchy spánku
- vypadávání vlasů
- poruchy zraku
Zdroje vitamínu C
Mezi nejbohatší zdroje vitaminu C řadíme podle vysokého obsahu:
- šípek
- černý, červený i bílý rybíz
- zelená petrželka
- rakytník řešetlákový
- klanopraška čínská
- paprika
- citrusy
- kiwi
- papája
- květák a brokolice
- kapusta
- jahody
- kaki
- zelí
Obsah vitamínu C v některém ovoci a zelenině * (mikrogramy ve 100 gramech)
- Terminalia ferdinandiana * (tropické ovoce) 2300-3000
- šípky * 2000-2500
- Malpighia glabra (Acerola, Barbadoská třešeň) * 1660
- rakytník řešetlákový * 220 – 250
- černý rybíz, nať petržele * 160-215
- paprika, křen * 120-150
- brokolice, kapusta růžičková * 90-115
- jahody, kiwi, kapusta, celerová nať * 60-90
- papáya, kaki * 60-66
- kadeřávek, pažitka, petrželová nať * 55-70
- pomeranč, grep * 50-52
- bílý a červený rybíz * 45-80
- citron, jarní cibule, mandarinky, zelí * 40-49
- květák, čínské zelí * 36-39
- angrešt, mrkev * 30-35
- pórek, rajčata, maliny, meloun * 24-25
- naklíčená čočka, česnek, borůvky, ředkvičky, rané brambory, ananas, kdoule * 15-17
- jablka, banány, meruňky, třešně, hroznové víno * 9-11
- celer, cibule, avokádo * 8
- višně, broskev * 6-7
- švestky, hrušky, okurky * 4-5
Teplem se ničí
Vitamín C je poměrně choulostivý na světlo a teplo, při dlouhém vaření se jeho obsah v potravinách rychle snižuje. Nejlepší je tedy co nejkratší var – zeleninu vaříme ponořením již do vroucí vody. Ideálně to platí i o bramborách, které přesto, že obsahují jen několik desítek miligramů, patří mezi důležitý zdroj vitaminu C.