Vitamín C

zralé, šťavnaté a sladké jahody
Jahody obsahují vitamín V, foto med

Nejznámějším a pro lidský organismus velmi významným vitamínem rozpustným ve vodě je vitamín C. Podporuje imunitu, patří mezi antioxidanty odbourávající nežádoucí radikály, má regenerační schopnosti, urychluje hojení ran i zlomenin… Naše tělo je schopno ve vypjatých situacích jako při velkém vzteku, proflámované noci (pití alkoholu a kouření), při některých nemocech nebo v dlouhodobém stresu spálit obrovské množství vitamínu C. Tehdy je třeba dávky zvýšit.

oranžové bobule rakytníku
Rakytník řešetlákový, foto med

Doporučená denní dávka pro dospělého je 90 mg (malé děti okolo 50 mg, kuřáci 120 mg), ale v případě některého z výše jmenovaného onemocnění a v době rekonvalescence se uvádí až desetinásobné množství, které se však smí podávat jen po krátké období. Při dlouhodobě užívaných vysokých dávkách hrozí vznik ledvinových kamenů.

K čemu vitamín C potřebujeme

zralé bobule černého rybízu
Černý rybíz, foto med
  • působí jako antioxidant, který neutralizuje destruktivní volné radikály
  • pomáhá snížit cholesterol, vysoký krevní tlak a snížit hladinu krevních tuků
  • snižuje hrozbu poškození cukrem a chrání tak cévy a játra diabetiků a především i jejich zrak
  • podporuje imunitu, chrání buňky
  • zklidňuje alergie (ekzémy, astma, senná rýma, kopřivka,…)
  • zkracuje chřipku a mírní její symptomy
  • detoxikuje a neutralizuje některé škodlivé látky, a to i ty, co jsou obsažené v cigaretovém kouři a znečištěném ovzduší
  • chrání oči před šedým zákalem
  • při poranění a po operacích urychluje hojení ran, regeneraci organismu a snižuje hrozbu pooperačních zánětů
  • snižuje hladinu histaminu a je důležitý pro prevenci a léčbě alergií typu senné rýmy, ekzémů, kopřivky
  • v kombinaci s vitamínem K má vitamín C zamezuje ranním nevolnostem v těhotenství
  • pomáhá snižovat krevní tlak
  • chrání poškození spermií volnými radikály a zvyšuje jejich kvalitu.

Kdy a komu se podávají větší dávky vitamínu C

různé druhy a barvy paprik
Papriky obsahují hodně vitamínu C, foto med
  • při onemocnění srdce a cév
  • při ateroskleróze, vysokém krevním tlaku
  • při virové, bakteriální a plísňové infekce (běžná nachlazení, chřipka, oparech…)
  • diabetikům proti degenerativnímu očnímu onemocnění a snížení ohrožení orgánů a cév vysokou hladinou cukru v krevním řečišti
  • při artritidách a zlomeninách kostí
  • po operacích pro rychlé hojení ran
  • pacientům s kožními chorobami a alergikům, při onemocnění dásní
  • při otravách, ale i lidem pohybujícím se ve významně znečištěním ovzduší, také kuřákům – detoxikace organismu
  • při vysokém psychickém vypětí a stressu
  • v některých případech mužské neplodnosti

Následky nedostatku vitamínu C

dozrávající šípky
Šípky, foto med
  • krvácení z dásní, kurděje, zarudlé žilky na jazyku, sklon k zánětům sliznic
  • časté nachlazení
  • křečové žíly, hemeroidy
  • vrásky, rozšířené žilky na obličeji
  • nadváha, nedostatek půvabu a charismatu
  • únavnost, ztráta koncentrace
  • depresivní nálady, slabé nervy, poruchy spánku
  • vypadávání vlasů
  • poruchy zraku

Zdroje vitamínu C

Mezi nejbohatší zdroje vitaminu C řadíme podle vysokého obsahu:

rostoucí popínavka akindie neboli kiwi
Kiwi je bohaté na vitamín C, foto med
na vitamíny bohatí kapusza
Hlávková kapusta, foto med

Obsah vitamínu C v některém ovoci a zelenině * (mikrogramy ve 100 gramech)

  • Terminalia ferdinandiana * (tropické ovoce) 2300-3000
  • šípky * 2000-2500
  • Malpighia glabra (Acerola, Barbadoská třešeň) * 1660
  • rakytník řešetlákový * 220 – 250
  • černý rybíz, nať petržele * 160-215
  • paprika, křen * 120-150
  • brokolice, kapusta růžičková * 90-115
  • jahody, kiwi, kapusta, celerová nať * 60-90
  • papáya, kaki * 60-66
  • kadeřávek, pažitka, petrželová nať * 55-70
  • pomeranč, grep * 50-52
  • bílý a červený rybíz * 45-80
  • citron, jarní cibule, mandarinky, zelí * 40-49
  • květák, čínské zelí * 36-39
  • angrešt, mrkev * 30-35
  • pórek, rajčata, maliny, meloun * 24-25
  • naklíčená čočka, česnek, borůvky, ředkvičky, rané brambory, ananas, kdoule * 15-17
  • jablka, banány, meruňky, třešně, hroznové víno * 9-11
  • celer, cibule, avokádo * 8
  • višně, broskev * 6-7
  • švestky, hrušky, okurky * 4-5

Teplem se ničí

Vitamín C je poměrně choulostivý na světlo a teplo, při dlouhém vaření se jeho obsah v potravinách rychle snižuje. Nejlepší je tedy co nejkratší var – zeleninu vaříme ponořením již do vroucí vody. Ideálně to platí i o bramborách, které přesto, že obsahují jen několik desítek miligramů, patří mezi důležitý zdroj vitaminu C.