
Špenát setý je listová zelenina, která pochází z jihozápadní Asie a v Evropě se ve větší pěstuje asi od 14. století. Jeho obliba zejména u dětí nastala začátkem 20. století, o což se zasloužila ve velké míře kreslená postava s plechovkou špenátu nepřemožitelného Pepka námořníka.
Špenát setý (Spinacia oleracea) řadíme mezi listové zeleniny. Vytváří přízemní volné listové růžice, které jsou složeny z listů trojúhelníkovitého nebo vejčitého tvaru sytě zelené barvy. Zelenožluté květy se objevují v létě, ale jsou nežádoucí, protože snižují kvalitu špenátu.
Druhy špenátu

Klasický Špenát setý (Spinacia oleracea) rozlišujeme podle doby výsadby na jarní, letní, podzimní a zimní. Baby špenát (S. baby) má křehké jemné lístky velikosti 5 až 10 cm. Špenát anglický vypadá jako šťovík, je vytrvalý a sklízí se po dva i více roků. Kavkazský špenát (Hablitzia tamnoides), jehož mladé listy a křupavé výhonky se konzumují syrové jako náhražka salátu. Novozélandský špenát – Čtyřboč – (Tetragonia Tetragonioides) je zeleninou podobného typu a obsahem látek a vitamínů je s klasickým špenátem srovnatelný, stejně jako Mangold (Beta vulgaris convar), Portulák, Šrucha (Portulaca oleracea), Lebeda zahradní a Šťovík zahradní.
Pěstování

Špenát setý sejeme brzy na jaře nebo naopak po druhé polovině léta. Špenát vyžaduje výživnou, mírně zásaditou půdu a přiměřenou zálivku, nesnáší suché a kyselé půdy, ani větrné polohy. Nesmíme přehnojovat dusíkem, ani hnojit hnojem. Na lepší půdě budou i listy špenátu větší, dužnatější, jemnější a chutnější. Sejeme ho do řádků nebo na široko po celý rok: brzy zjara (vegetační doba je 52 dní), koncem léta pro podzimní sklizeň (65 dní), anebo na podzim pro jarní sklizeň (240 dní). Ze 100 m2 sklízíme z jarní sklizně 200 kg, z podzimní 180 kg, a ze zimního pěstování asi 240 kg listové hmoty.
Výživová hodnota
V roce 1870 vědec E. von Wolf analyzoval Špenát setý jako největší zdroj železa. Šlo ovšem o špatně umístěnou desetinnou čárku. Na omyl se přišlo sice již roku 1937, ale v povědomí přetrvával až do 80. let. Špenát neobsahuje 30 mg železa, ale jen 3 mg. Dále je v něm jód, arzen, vápník a kyselina fosforečná. Z vitaminů betakaroten, provitamin A, C (stejně jako citrony), B1, B2, B6, PPE, K a kyselina listová. Také je bohatým zdrojem lecitinu, zvláštní špenátové bílkoviny spinacin a saponinů, které příznivě ovlivňují činnost pobřišnice, žaludeční sliznice a zvyšují činnost některých žláz. Příznivě ovlivňuje činnost srdce, napomáhá při tvorbě krve, odvodňuje organismus, zpevňuje kosti a zuby, posiluje vlasy a nehty. A prý zlepšuje náladu, zahání stres a únavu, a vůbec příznivě působí na imunitní systém.
Špenát v kuchyni
Spařením zbavíme špenát až 70 % dusičnanů. Při kuchyňské přípravě bychom měli přidávat mléko nebo smetanu, abychom neutralizovali velké množství kyseliny šťavelové. Špenát je hořký, pokud již začíná tvořit květní stonek. V kuchyni nachází široké uplatnění, většinou se vaří nebo dusí, nejlépe je ale připravovat ho v páře. Používat se může celý v listech, nebo ho sekáme či meleme. Čerstvé listy musíme zpracovat brzy, protože rychle vadnou a ztrácí vitamíny. Nejčastěji se špenát používá dušený na cibulce jako příloha.
Menu
Překrm: Špenátové omelety
Ingredience: 300 g špenátu, 50 g slaniny, ½ cibule, vejce, sůl, pepř. Na omelety 8 vajec, 2 lžíce másla nebo oleje.

Příprava: Očištěný špenát uvaříme, nebo lépe spaříme v páře, poté ho umeleme. Na slanině osmahneme cibulku, kterou vmícháme do špenátu. Zahustíme vejcem. Osm vajec dobře rozšleháme, osolíme, okořeníme a upečeme z nich na vymazané pánvi čtyři omelety, které naplníme připraveným špenátem a přeložíme. Podáváme s pečivem.
Polévka: Rychlá špenátová polévka
Ingredience: 750 ml vody, balíček mrazeného špenátu, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 vejce, jíška, sůl.
Příprava: Do vody vložíme balíček mrazeného špenátu. Osolíme, přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Mezitím dozlatova osmahneme cibuli. Špenátovou polévku zahustíme jíškou (buď instantní, nebo si ji připravíme ze dvou lžic mouky a hrudky másla). Přidáme cibulku, prolisovaný česnek a rozkloktáme vejce. Necháme krátce přejít varem a podáváme.
Hlavní jídlo: Zapečené špagety se špenátem
Ingredience: balíček špaget, 500 g čerstvého špenátu, 100 g másla, 2 – 3 stroužky česneku, cibule, 200 ml smetany na vaření, 2 vejce, sůl.
Příprava: Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na másle, přidáme spařený a nadrobno nasekaný špenát, sůl, pepř podle chuti a podusíme. Uvaříme špagety v osolené vodě. Scezené pak vložíme do vymaštěného pekáčku, kde je promícháme se špenátem, případně i s utřeným česnekem a zalijeme vše vejci rozmíchanými ve smetaně. Zapečeme dozlatova.
Dezert: Špenátový štrúdl
Ingredience: balíček listového těsta, trochu hladké mouky na vyválení, 2 vejce, špenát, cibule, česnek, olej, sůl, sezamová semínka.

Příprava: Zpěníme cibulku, přidáme špenát, osolíme, podusíme, vmícháme vejce a česnek. Podle potřeby zahustíme špetkou mouky. Necháme vychladnout. Listové těsto rozdělíme na dva díly, rozválíme na tenké placky, na středy narovnáme špenát a zabalíme jako štrúdl. Potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára, a posypeme sezamovými semínky. Upečeme dozlatova. Dobrý je teplý i nastudeno. Další recepty na Kuchařka-recepty a Vaření a pečení
Dobry den chtel bych se zeptat kdy ho mam zasadit ven,protoze jsem ho zasadil do skleniku a uz je docela veliky …..Prosim odpoved zaslete na email bursa.vojta @seznam.cz predem dekuji a naschledanou
Dobrý den
Špenát se vysévá rovnou na záhon, a to již v březnu až dubnu, nebo na podzim. S přesazováním špenátu nemáme zkušenosti, ale asi byste ho měl dopěstovat již ve skleníku, kam jste ho zasel.