Špenát setý – pěstování a recepty

světle zelené listy špenátu, listové zeleniny
Špenát klasik, foto med

Špenát setý je listová zelenina, která pochází z jihozápadní Asie a v Evropě se ve větší pěstuje asi od 14. století. Jeho obliba zejména u dětí nastala začátkem 20. století, o což se zasloužila ve velké míře kreslená postava s plechovkou špenátu nepřemožitelného Pepka námořníka.

Špenát setý (Spinacia oleracea) řadíme mezi listové zeleniny. Vytváří přízemní volné listové růžice, které jsou složeny z listů trojúhelníkovitého nebo vejčitého tvaru sytě zelené barvy. Zelenožluté květy se objevují v létě, ale jsou nežádoucí, protože snižují kvalitu špenátu.

Druhy špenátu

lístky baby špenátu
Baby špenát, foto archiv

Klasický Špenát setý (Spinacia oleracea) rozlišujeme podle doby výsadby na jarní, letní, podzimní a zimní. Baby špenát (S. baby) má křehké jemné lístky velikosti 5 až 10 cm. Špenát anglický vypadá jako šťovík, je vytrvalý a sklízí se po dva i více roků. Kavkazský špenát (Hablitzia tamnoides), jehož mladé listy a křupavé výhonky se konzumují syrové jako náhražka salátu.  Novozélandský špenát – Čtyřboč – (Tetragonia Tetragonioides) je zeleninou podobného typu a obsahem látek a vitamínů je s klasickým špenátem srovnatelný, stejně jako Mangold (Beta vulgaris convar), Portulák, Šrucha (Portulaca oleracea), Lebeda zahradní a Šťovík zahradní.

Pěstování

pěstování špenátu na záhonu
Novozélandský špenát setý na záhonu, foto med

Špenát setý sejeme brzy na jaře nebo naopak po druhé polovině léta. Špenát vyžaduje výživnou, mírně zásaditou půdu a přiměřenou zálivku, nesnáší suché a kyselé půdy, ani větrné polohy. Nesmíme přehnojovat dusíkem, ani hnojit hnojem. Na lepší půdě budou i listy špenátu větší, dužnatější, jemnější a chutnější. Sejeme ho do řádků nebo na široko po celý rok: brzy zjara (vegetační doba je 52 dní), koncem léta pro podzimní sklizeň (65 dní), anebo na podzim pro jarní sklizeň (240 dní). Ze 100 m2 sklízíme z jarní sklizně 200 kg, z podzimní 180 kg, a ze zimního pěstování asi 240 kg listové hmoty.

Výživová hodnota

Výživová hodnota špenátu, foto med

V roce 1870 vědec E. von Wolf analyzoval Špenát setý jako největší zdroj železa. Šlo ovšem o špatně umístěnou desetinnou čárku. Na omyl se přišlo sice již roku 1937, ale v povědomí přetrvával až do 80. let. Špenát neobsahuje 30 mg železa, ale jen 3 mg. Dále je v něm jód, arzen, vápník a kyselina fosforečná. Z vitaminů betakaroten, provitamin A, C (stejně jako citrony), B1, B2, B6, PPE, K a kyselina listová. Také je bohatým zdrojem lecitinu, zvláštní špenátové bílkoviny spinacin a saponinů, které příznivě ovlivňují činnost pobřišnice, žaludeční sliznice a zvyšují činnost některých žláz. Příznivě ovlivňuje činnost srdce, napomáhá při tvorbě krve, odvodňuje organismus, zpevňuje kosti a zuby, posiluje vlasy a nehty. A prý zlepšuje náladu, zahání stres a únavu, a vůbec příznivě působí na imunitní systém.

Špenát v kuchyni

Dušený špenát, foto med

Spařením zbavíme špenát až 70 % dusičnanů. Při kuchyňské přípravě bychom měli přidávat mléko nebo smetanu, abychom neutralizovali velké množství kyseliny šťavelové. Špenát je hořký, pokud již začíná tvořit květní stonek. V kuchyni nachází široké uplatnění, většinou se vaří nebo dusí, nejlépe je ale připravovat ho v páře. Používat se může celý v listech, nebo ho sekáme či meleme. Čerstvé listy musíme zpracovat brzy, protože rychle vadnou a ztrácí vitamíny. Nejčastěji se špenát používá dušený na cibulce jako příloha.

Menu

Překrm: Špenátové omelety

Ingredience: 300 g špenátu, 50 g slaniny, ½ cibule, vejce, sůl, pepř. Na omelety 8 vajec, 2 lžíce másla nebo oleje.

Špenátové omelety, foto med

Příprava: Očištěný špenát uvaříme, nebo lépe spaříme v páře, poté ho umeleme. Na slanině osmahneme cibulku, kterou vmícháme do špenátu. Zahustíme vejcem. Osm vajec dobře rozšleháme, osolíme, okořeníme a upečeme z nich na vymazané pánvi čtyři omelety, které naplníme připraveným špenátem a přeložíme. Podáváme s pečivem.

Polévka: Rychlá špenátová polévka

Ingredience: 750 ml vody, balíček mrazeného špenátu, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 vejce, jíška, sůl.

Příprava: Do vody vložíme balíček mrazeného špenátu. Osolíme, přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Mezitím dozlatova osmahneme cibuli. Špenátovou polévku zahustíme jíškou (buď instantní, nebo si ji připravíme ze dvou lžic mouky a hrudky másla). Přidáme cibulku, prolisovaný česnek a rozkloktáme vejce. Necháme krátce přejít varem a podáváme.

Hlavní jídlo: Zapečené špagety se špenátem

Ingredience: balíček špaget, 500 g čerstvého špenátu, 100 g másla, 2 – 3 stroužky česneku, cibule, 200 ml smetany na vaření, 2 vejce, sůl.

Zapečené špagety se špenátem, foto med

Příprava: Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na másle, přidáme spařený a nadrobno nasekaný špenát, sůl, pepř podle chuti a podusíme. Uvaříme špagety v osolené vodě. Scezené pak vložíme do vymaštěného pekáčku, kde je promícháme se špenátem, případně i s utřeným česnekem a zalijeme vše vejci rozmíchanými ve smetaně. Zapečeme dozlatova.

Dezert: Špenátový štrúdl

Ingredience: balíček listového těsta, trochu hladké mouky na vyválení, 2 vejce, špenát, cibule, česnek, olej, sůl, sezamová semínka.

Špenátový štrúdl, foto med

Příprava: Zpěníme cibulku, přidáme špenát, osolíme, podusíme, vmícháme vejce a česnek. Podle potřeby zahustíme špetkou mouky. Necháme vychladnout. Listové těsto rozdělíme na dva díly, rozválíme na tenké placky, na středy narovnáme špenát a zabalíme jako štrúdl. Potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára, a posypeme sezamovými semínky. Upečeme dozlatova. Dobrý je teplý i nastudeno. Další recepty na Kuchařka-recepty a Vaření a pečení

2 odpovědi na “Špenát setý – pěstování a recepty”

  1. Dobry den chtel bych se zeptat kdy ho mam zasadit ven,protoze jsem ho zasadil do skleniku a uz je docela veliky …..Prosim odpoved zaslete na email bursa.vojta @seznam.cz predem dekuji a naschledanou

    1. Dobrý den
      Špenát se vysévá rovnou na záhon, a to již v březnu až dubnu, nebo na podzim. S přesazováním špenátu nemáme zkušenosti, ale asi byste ho měl dopěstovat již ve skleníku, kam jste ho zasel.

Komentáře jsou uzavřeny.