Čočka jedlá

hnědá čočka jedlá a červená čočka
Čočka jedlá, foto med

Čočka patří mezi nejoblíbenější luštěniny. U nás se v současnosti pěstuje jen minimálně, dovážíme ji především z Kanady. Přesto se čočka jedlá pěstovala již několik tisíc let před naším letopočtem a dá se říci, že je jednou z nejstarších kulturních plodin. Obsahuje mnoho živin, vitamínů a minerálů.

Čočka jedlá , foto med

Čočka jedlá, kuchyňská (Lens esculenta Moench) byla vyšlechtěna křížením čtyř planých druhů – Lens nigricans, Lens orientalis, Lens lenticela a Lens motschycena. Pochází z Blízkého Východu a patří mezi jednoleté rostliny z čeledi bobovitých. Stonek má poléhavý, dorůstá délky 30 – 40 cm. Listy jsou sudozpeřené, zakončené úponem. Plodem je lusk se dvěma semeny, pro kterou se tato užitková rostlina pěstuje.

Druhy a odrůdy

Různé odrůdy čočky se nazývají podle barvy. Všechny druhy mají plochý diskovitý tvar, který se liší velikostí. Zelená čočka je používá ponejvíce v Evropě, také tmavá francouzská čočka, která se nerozvařuje; žlutá (dal) a hnědá (masoor dal) pochází z Indie a obě se rozvařují na kaši, červená čočka se vyskytuje nejvíce na Středním východě.

Stanoviště

Vzhledem k tomu, že je čočka teplomilná rostlina, dává přednost tomu odpovídajícímu prostředí – tedy sušší a teplé oblasti. Čočce se bude dařit všude tam, kde se daří i kukuřici, řepě a bramborám. Na stejné stanoviště ji můžeme vysít až po čtyřech letech.

Pěstování

Čočka, kresba archiv

Problémem pěstování čočky je její mimořádná citlivost k povětrnostním podmínkám a malá odolnost k chorobám. Živit se pěstováním čočky je sázka do loterie, ale není důvod, abychom to nezkusili v malém na zahradě. Půda by měla být lehčí, vzdušná, hlinitopísčitá a vápněná. Jako osivo můžeme použít běžně kupovanou čočku, která není loupaná ani nijak předem upravována pro kuchyňské použití. Čočku vysejeme na jaře do rýhy 3 – 4 cm hluboké, řádky by od sebe měly být asi 20 cm. Zpočátku roste pomalu. Protože čočka nesnáší zaplevelení, je nutné ji podle potřeby okopávat. Když ji vysadíme na záhon, kde předtím byly brambory, budeme mít méně práce, neboť na záhoně brambor se plevely téměř nevyskytují. Na přihnojování není čočka nijak náročná, vyžaduje jen dostatek vápníku. Lusky na rostlinách dozrávají postupně, sklízíme je tedy podle stupně zralosti a čerstvé můžeme ihned využíváme v kuchyni.

Výživová hodnota

Naklíčená čočka, foto med

Čočka je zvlášť bohatá na bílkoviny, má vysoký obsah vitaminů skupiny B a z minerálů hlavně fosforu, hořčíku a vápníku, také železo a měď pro správnou krvetvorbu, síru, zinek, draslík, sodík, selen a nikl. Obsahuje enzymy, organické kyseliny a lecitin. Naklíčená čočka navíc obsahuje důležitý vitamín E a C vitamín a velké množství exogenních enzymů. Čočka snižuje obsah cukru v krvi, snižuje i cholesterol a protože má schopnost rychle zasytit bez nadbytečných kalorií, je velmi vhodná pro redukční diety. Naklíčená čočka významně podporuje úbytek váhy.

Čočka v kuchyni

Čočka je jedinou luštěninou, kterou nemusíme před vařením namáčet. Používáme ji jako přílohu i samostatné jídlo, přidáváme do salátů, pomazánek a polévek. Lidé se sklony k nadýmání a problémy se zažíváním by měli upřednostňovat čočku syrovou – naklíčenou.

Naklíčená čočka

Naklíčená čočka, foto med

Do vyšší misky nebo zavařovací sklenice nasypeme šálek proprané čočky a zalijeme ji dvěma šálky vlažné vody. Necháme stát asi 12 hodin. Poté čočku scedíme a důkladně propláchneme. Vrátíme zpět do nádoby a zakryjeme gázou nebo kusem řidší látky, kterou můžeme připevnit gumičkou. Necháme nejlépe na okenním parapetu na teple a světle klíčit, přičemž ji 2 – 3 x denně propláchneme, ale opatrně, abychom nepolámali klíčky. Po dvou až třech dnech klíčky budou dostatečně dlouhé a naklíčená čočka je připravená ke konzumaci. Můžeme ji přidávat do zeleninového salátu nebo pomazánky, do polévky, nebo ji zapéct.

Menu

Překrm: Zapečená naklíčená čočka

Zapečená naklíčená čočka, foto med

Ingredience: naklíčená čočka, olivový olej, 4 stroužky česneku, sůl, pepř.

Postup: Naklíčenou čočku (postup viz výše) promícháme s olivovým nebo jiným dobrým olejem, solí, pepřem a utřeným česnekem v množství podle chuti. Vložíme do pekáčku, vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme tak, aby byla čočka lehce křupavá a klíčky mírně nahnědlé.

Polévka: Čočková

Ingredience: šálek čočky, lžíce oleje, lžíce hladké mouky, cibule, česnek, majoránka, mletý pepř, sůl

Postup: Čočku vložíme do hrnce se studenou vodou a uvaříme. Na pánvi osmahneme cibulku, poté i moukou a světlou zásmažku přidáme do polévky. Polévku osolíme, okořeníme utřeným česnekem a majoránkou a krátce povaříme.

Hlavní jídlo:: Čočka na kyselo s uzeným masem

Ingredience: 200 g čočky, bobkový list, nové koření, 2 větší cibule, 2 lžíce octa, omastek, sůl, petrželka, pažitka nebo nať cibule, uzené maso.

Čočka s uzeným, foto med

Postup: Uvaříme čočku s bobkovým listem a novým kořením, ke konci varu ji osolíme. Na oleji nebo na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Část cibule přidáme do čočky, vmícháme také ocet a dochutíme petrželkou. Na pánvi na másle opečeme plátky uzeného je-li tuhé. Na talíři na porce čočky rozdělíme zbývající osmaženou cibuli i s omastkem.

Dezert/salát: Salát z naklíčené čočky a zeleniny

Ingredience: naklíčená čočka, stejné díly celeru, mrkve, bílé ředkve nebo ředkviček, hlávkového zelí, šťáva z půlky citronu, sůl, pepř, sáček majolky (nebo jogurt a olivový olej).

Salát z naklíčené čočky, foto med

Postup: Jemně nastrouháme zeleninu, přidáme naklíčenou čočku, majolku, citron, sůl a pepř a dobře promícháme. Další recepty na Kuchařka-recepty a Vaření a pečení