Vitamín E je nejdůležitějším antioxidantem, který v těle máme. Chrání buňky před účinky volných radikálů, čímž pomáhá zpomalovat stárnutí a působí i jako prevence proti nádorovému bujení. Podílí se při získávání energie ze sacharidů, tuků a bílkovin a také je důležitý při tvorbě hormonů, enzymů a krvinek. V podstatě lze říct, že nám dodává energii i chuť do života.
Náš organismus si sám vitamín E (tokoferol) nedokáže vyrobit, je proto důležité zásobovat organismus potravou, která ho obsahuje. V těle se ukládá do tukových tkání a ve větším množství se vyskytuje v membránách buněk vystavených působení kyslíku, v membránách červených krvinek a v dýchacím systému. Je stejně jako vitaminy A, D a K rozpustný v tucích.
K čemu vitamín E potřebujeme:
- ochrana před působení volných radikálů
- pozitivně působí na pohlavní buňky, zvyšuje plodnost
- zlepšuje hojení ran a opařenin
- podporuje činnost nervového systému
- podporuje léčbu nemocí srdečního a svalového charakteru
- urychluje léčbu kožních chorob
- účinně zpomaluje rozvoj epilepsie a sklerózy
- snižuje nepříjemné účinky menopauzy
- odstraňuje křeče v lýtkách
- hojí a vyběluje jizvy
Zdroje vitamínu E
Vitamin E se vyskytuje v potravinách rostlinného a v menších dávkách i živočišného původu.
Rostlinný původ:
- oleje lisované za studena, např. slunečnicový, z kukuřičných klíčků, olivový aj.
- mandle, ořechy
- luštěniny, sójové boby
- kukuřice
- obilné klíčky
- celozrnné obiloviny
- maliny
- papriky, rajčata
- avokádo
- růžičková kapusta
- listová zelenina, špenát
Živočišný původ:
- máslo
- sýry
- vejce,
- játra
- jehněčí
Následky nedostatek vitamínu E:
- Poruchy zraku
- ochablá, suchá kůže
- oslabení koncentrace, pokles výkonnosti, únava
- poruchy vstřebávání nebo distribuce tuků
- neplodnost
- onemocnění srdce
- stařecké skvrny
- špatné hojení ran
- záněty v zažívacím traktu
Poznámky
Porovnáme-li éčko s jinými vitamíny rozpustnými v tucích, je nejméně pravděpodobné, že se jím předávkujeme. Dlouhodobé užívání vysokých dávek v tabletách může mát za důsledek zhoršení vstřebávání vitamínu K, který odpovídá za správnou srážlivost krve, růst buněk, pevnost cévní stěny aj.