Cibule kuchyňská je dvouletá vytrvalá rostlina s jednoduchými listy z čeledi česnekovitých. Neměla by chybět v žádné kuchyni, neboť je všestranně využitelná a obsahuje i množství vitamínů a minerálů. Snadno se pěstuje a k jídlu si z ní můžeme sestavit celé menu. Druhů cibule je velké množství, k jednotlivým odrůdám se budeme vracet.
Cibule kuchyňská ( Allium cepa ) je dvouletá nebo vytrvalá zelenina na bázi s velkou cibulí. Stonek má dutý, listy přisedlé. Její původ není znám, předpokládá se, že na naše území přišla odněkud z Asie, kde rostla planě. Cibule vznikla přeměnou dolní části stonku a přeměnou listů či jejich bází. Cibulí je více typů, některé jsou jednoduché, jiné složené. Cibule kuchyňská se pěstuje v mnoha různých odrůdách, lišících se tvarem i barvou.
Pěstování
Cibule kuchyňská se vysévá brzy na jaře, a to dvěma možnými způsoby. První způsob je ze semínek: sklízíme ji zelenou s natí, nebo malé zralé cibulky vhodné k nakládání do octa. V druhém případě sázíme malé cibulky získané předchozím způsobem a sklizené koncem léta po zaschnutí natě nebo koupené (sazečku). Pro pěstování cibule z přímého výsevu jsou nejvhodnější středně těžké hlinitopísčité půdy v záhřevných polohách. Vyséváme ji do řádků 30 – 35 cm vzdálených, do hloubky 2 – 3 cm a vyjednotíme na 4 – 5 cm. Zaléváme pouze do poloviny července. Sklízíme, když je nať poloviny rostlin polehlá a cibule mají žlutohnědou slupku. Dosoušíme na záhonech nebo na roštech. Sazečku vysazujeme na záhon do sponu 20 x 8 – 10 cm tak, aby konec krčku mírně vyčníval nad povrch záhonu. Z ozimé odrůdy dosahujeme ranější sklizně. Osivo vyséváme od poloviny srpna do začátku září. Zaléváme, aby rostliny začaly rychle růst a do zámrazu dosáhly tloušťky minimálně 5 mm. Cibule má několik škůdců, před nimiž ji můžeme úspěšně chránit.
Výživová hodnota
Cibule obsahuje mnoho důležitých vitamínů, minerálů a jejich solí např. síru, fosfor, vápník, železo, zinek, mangan, jód, sodík, draslík, magnesium, vápník, provitamín A, dále vitamíny B1, B2, B3, vitamín C a cukry. Je výživná, všeobecně stimuluje, vyvažuje činnost žláz a napomáhá odbourávání tuků. Má léčivé účinky – pomáhá léčit revma, stimuluje činnost srdce a smíchaná s medem úspěšně léčí kašel a nachlazení.
Menu
Překrm: Cibulové kroužky
Ingredience: 1 velká cibule nakrájená na 1/2cm plátky, 150 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, sůl, asi 250 ml mléka, 1 vejce, strouhanka, olej na fritování a oblíbené koření.
Příprava: Cibulové kroužky (Onion Rings) jsou velmi populární ve fast foodech severní Americe a Kanadě. V podstatě se jedná o fritované kroužky cibule obalené buď v trojobalu, nebo v těstíčku. – Plátky cibule rozdělíme na kroužky. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl a oblíbené koření. Přidáme kroužky a promícháme, až budou dokonale obaleny směsí. Dále je obalíme v rozšlehaném vejci s mlékem a nakonec ve strouhance. Obalené kroužky vložíme do fritézy zahřáté na 180 °C a smažíme dozlatova. Odkládáme na ubrousek, abychom je zbavili přebytečného tuku.
Polévka: Francouzská cibulová polévka
Ingredience: 750 g nakrájené cibule, 1 l hovězího vývaru, 50 g nastrouhaného sýra (ideální je gruyer), 1/2 bagety nakrájené na plátky, 2 lžičky hladké mouky, 2 lžičky cukru, 50 g másla, pepř, sůl.
Příprava: V hrnci na másle osmahneme na malém plameni cibuli s cukrem do zlatohněda. Přidáme mouku a vzniklou cibulovou jíšku zalijeme hovězím vývarem, podle chuti osolíme a opepříme a vaříme ještě 15 minut. Krajíček bagety opečené po obou stranách vložíme do talíře, zasypeme sýrem a zalijeme horkou cibulovou polévkou.
Hlavní jídlo: Plněná cibule
Ingredience: 20 cibulí, 300 g telecího plecka, 200 g vepřového plecka (nebo ½ kg mletého masa) 200 g uvařené rýže, 100 g dušených hub, olej, sůl, mletý pepř, vývar.
Příprava: Oloupané cibule povaříme 6–8 minut v osolené vodě a scedíme. Střed cibulí opatrně vyjmeme. Vybranou část nasekáme, promícháme s umletým masem, rýží a dušenými houbami, osolíme a opepříme. Hmotou poté naplníme cibule, vložíme je do tukem vymazaného pekáče a zapečeme v troubě. Navrch můžeme přidat strouhaný sýr.
Dezert: Cibulový koláč Quiche
Ingredience: 500 g mouky, 30 g droždí, 1/2 sklenice mléka, 100 g másla, 1 kg cibule, 200 g uzeného bůčku, 3/4 sklenice zakysané smetany, 4 vejce, 1 lžíce kmínu, sůl, tuk na vymazání.
Příprava: Z mouky, másla a kvásku uděláme těsto a necháme kynout asi půl hodiny. Na pánvi osmahneme bůček nakrájený na kostičky, přidáme kolečka cibule a necháme zesklovatět. Rozváleným těstem vyložíme vymazanou formu na velký koláč nebo pekáč a odložíme na 15 minut. Zakysanou smetanu promícháme s vejci, kmínem a solí, přidáme cibuli s bůčkem a promícháme. Cibulovou hmotou poklademe těsto a 30 až 40 minut pečeme. Cibulový koláč podáváme horký.
Recepty poskytly servery Kuchařka-recepty a Vaření a pečení