Cuketa – pěstování a recepty

různé odrůdy cuket, neboli cukín
Cukety, cukíny, foto med

Tykev obecná (Cucurbita pepo) původem ze Střední Ameriky v Evropě zmutovala v jednoletou zeleninu s názvem cuketa nebo také cukína. Oba názvy mají původ v italském slově zucca (tykev). Cukety patří do stejného rodu jako patisony, kabanky a okrasné tykve. Výhodou pěstování cuket oproti tykvím je, že nejsou tak invazivní a neobsadí zeleninové záhony ve svém sousedství.

Cukety, foto med

Cuketa – jednoletá plodová zelenina z druhu Tykev obecná (Cucurbita pepo) . Má keřovitý růst, dřípené tmavozelené listy na dlouhých řapících mají bělavé skvrny. Sytě žluté květy cukety mají pět lístků. Tvar podlouhlý nebo kulatý, povrch hladký, lesklý, dužina světle zelená či žlutá, měkká a vodnatá s množstvím semen. Cuketa, lidově cukína je úžasně plodná – platí pravidlo, že čím více plodů sklízíme, tím víc jich rostlina nasazuje. Nejchutnější Cukety do velikosti 20 cm.

Druhy a odrůdy

Žluté cukety, foto med

Mezi nejchutnější odrůdy patří: Jigonal (kratší tmavě zelené plody) hybrid Stargreen F1, či Ambassador F1 (štíhlé a delší plody), Black beauty (tmavě zelené, téměř černé), Goldline F1 (žluté plody, sbírají se výhradně mladé), Bětka F1 (smetanově bílá barva plodu). Tondo di piacenza (kulovité, tmavě zelené plody). Běžná odrůda cukety – například Cucurbita pepo Nefertiti.

Pěstování

Cuketa na záhonu, foto med

Na jaře v polovině května, po „ledových mužích“ vysejeme 2–3 semínka přímo na záhon do hnízd vzdálených 1–1,5 metru. Nebo sazenice předpěstujeme. Protože cukety vytváří velké množství organické hmoty, měli bychom jim dopřát bohatou zálivku i výživu. Tykvovité jsou rostliny první trati. Hnojíme je chlévskou mrvou nebo kvalitním kompostem. Plody zásadně neodřezáváme nožem, abychom nepřenášeli choroby. Stopky ukroutíme u lodyhy.

Výživová hodnota

Cuketa má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny i trávicí ústrojí a pomáhá při léčbě cukrovky, revmatismu i dny. Má prý i protirakovinné účinky. Žluté cukety mají vyšší obsah beta karotenu a údajně jsou křehčí a chutnější.

Cukety v kuchyni

Kulatá a podlouhlá cuketa, foto med

Cukety jsou zcela univerzální potravinou. Lze je smažit, péct, grilovat, můžeme z nich udělat buchty, nebo je naložit jako okurky.

Cuketové menu

Překrm: Smažené cuketové květy

Ingredience: květy cukety nebo dýně, mozzarella, vejce, sůl, hladká mouka, olej na smažení.

Květy cuket, foto med

Příprava: Opláchnuté a osušené květy cuket opatrně naplníme nakrájenou mozzarelou. Z vajec, mouky, trocha mléka a soli ušleháme hladké těstíčko, ve kterém naplněný květ obalujeme a ihned vkládáme do rozpáleného omastku. Smažíme po obou stranách. Usmažené dozlatova pokládáme na ubrousky, aby odsály přebytečný tuk. Podáváme s pečivem nebo brambory.

Polévka: Cuketková

Ingredience: 3 menší cukety, 3 střední brambory, pór, 1 lžíce másla, 1,4 l vody, sůl, pepř, ocet, kopr, zakysaná smetana.

Příprava: Cuketu a brambory nakrájíme na kostky, pór na kolečka. Na másle osmahneme cukety (hrst necháme stranou), přidáme pór a brambory, osmahneme a zalijeme vroucí vodou. Osolíme, okořeníme a vaříme do změknutí. Rozmixujeme a nakonec přidáme zakysanou smetanu, popř. kapku octa a sekaný kopr. Dochutíme octem, koprem. Zbytek cuket osmažíme na másle a ozdobíme jimi polévku.

Hlavní jídlo: Grilované cukety s brusinkami

Ingredience: 4 cukety, 30 g vlašských ořechů, 80 g brusinek, 1 cibule, hrst sekané petrželové natě, hrst sekané kudrnky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce vinného octa, 1 lžička citronové kůry, 1 lžička drceného pepře, sůl.

Grilovaná cuketa, foto med

Příprava: Omyté cukety podélně nakrájíme na silné plátky, potřeme je olejem smíchaným s citrónovou kůrou a pepřem a odložíme na asi 20 minut. Nasekané ořechy nasucho opražíme, dáme do mísy, přidáme zelené koření, tenké kroužky cibule, ocet, olej, osolíme, opepříme a vše smícháme a nakonec přidáme brusinky (popř. kompotované). Cukety grilujeme asi 3 minuty a ihned podáváme s brusinkovým salátem a pečivem.

Dezert: Cuketové řezy

Ingredience: 420 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 500 g nastrouhané cukety, 200 g cukru, 3 balíčky vanilkového cukru, 3 vejce, 250 ml oleje, 100 g sekaných ořechů, podle chuti kakao, kokos nebo skořice.

Zelená cuketa, foto med

Příprava: Cukr rozšleháme s celými vejci a postupně přiléváme olej. Přidáme ostatní suroviny a vše vymícháme do pěny. Pečeme na vymaštěném a moukou vysypaném plechu. Hotové nakrájíme na kostky a můžeme ozdobit čokoládovou nebo citrónovou polevou. Další recepty na Vaření a pečení a Kuchařka-recepty.com