Cukrovka je stále častější onemocnění – jedná se o nevyrovnanou hladinou cukru v krvi. Zjednodušeně řečeno diabetes II. typu vzniká, když slinivka břišní není schopna produkovat dostatečné množství hormonu inzulínu. Hladina krevního cukru je zvýšená, protože organismu chybí mechanismus vstupu glukózy do buněk, který zajišťuje právě inzulín. Cukrovka II. typu úzce souvisí s nadváhou, nedostatkem pohybu a se špatnými stravovacími návyky.
Cukrovka nevzniká z pojídání sladkostí, jak se mnoho lidí mylně domnívá. Mluvíme-li o II. typu, jde o celkové přejídání a minimální fyzickou aktivitou. (Diabetes I. typu má odlišný původ.) Sladké při onemocnění musíme ze svého jídelníčku vyškrtnout, protože příliš zatěžuje již tak špatně fungující slinivku a v našem organismu již není nic, co by si se sacharózou dokázalo poradit. Důležité je snížit příjem tuků a konzumaci příloh (těstovin, knedlíků, brambor, rýže) stejně jako chleba a všech druhů pečiva omezit na sotva poloviční dávku. Sladké ovoce se také musí jíst s mírou. Neomezeně můžeme jíst zeleninu – některá dokonce snižuje hladinu cukru v krvi.
Česnek udržuje rovnováhu hladiny cukru
Ve starém Egyptě se prý přísahalo na cibuli a česnek. Není divu, dnes již víme, že Česnek kuchyňský (Allium sativum) je jednou z nejzdravějších bylin. Při pravidelném užívání posiluje celý organismus a brání tělo před cévními a srdečními nemocemi. Česnek dále snižuje obsah cholesterolu v krvi a zlepšuje prokrvení tkání a cév. Při zevním použití zbavuje akné. A navíc patří mezi ty účinné drogy, které lze užívat neomezeně. Velkým darem je i pro diabetiky, neboť udržuje hladinu cukru v rovnováze.
Zelenina proti cukrovce
Hladinu cukru snižuje také pór, celer, fazolové lusky, ačokča (paprikookurka) a další.
- Léčivé pórkové víno: Nápoj výborné chuti připravíme z 500 g póru, který nakrájíme nadrobno, zalijeme 0,7 litru suchého bílého vína a zakryté necháme do druhého dne odstát. Pak nálev scedíme do láhve a pijeme vždy ráno a večer po jednom doušku.
- Fazolkový čaj: Účinný je odvar ze lžíce fazolových lusků, které povaříme asi 15 minut v litru vody, pak přisypeme lžíci kopřivy, dvě lžíce borůvčí (listí), dvě lžíce natě Jestřabiny lékařské a necháme vylouhovat. Pijeme průběžně během dne, nejlépe před jídlem.
Houby proti diabetu
Pro houbaře je jistě dobrou zprávou, že Čirůvka májová (calocyba gambosa) obsahuje látku snižující hladinu krevního cukru. Její hypoglykemizující účinek objevil náhodou v roce 1956 M. Porton, francouzský lékař, který trpěl cukrovkou. Za několik dnů po požití asi 250 g májovek pocítil stejnou úlevu, jakou do té doby zažíval jen po inzulínu. Pominuly mu průvodní příznaky cukrovky, jako jsou polyurie, suchost jazyka, nespavost, bolesti hlavy a končetin a zmizel cukr v moči. Tato houba, jak už její název napovídá, roste na jaře. Další houbu s téměř zázračnými účinky si můžeme kdykoliv koupit na trhu. Je to Hlíva ústřičná, jejíž jednou ze schopností je aktivace slinivky břišní.
Marmelády a rosoly
Z plodů černého bezu, brusinek nebo borůvek si diabetici mohou připravit zdravé marmelády a rosoly. Zralé borůvky a brusinky jsou však nejúčinnější syrové.
- Bezinkový rosol – vyzrálé plody Bezu černého rozvaříme, prolisujeme, do šťávy přidáme umělé sladidlo, Pethosu a vše asi půl hodiny vaříme. Šťávu pak uzavřeme do skleniček a uložíme v chladné místnosti.
Léčivé byliny k přípravě čajů
Sušené léčivé byliny dostaneme v lékárně, také si je samozřejmě můžeme v sezoně nasbírat a nasušit. Čaj připravíme z jednoho druhu nebo ze směsi – polévkovou lžící zalijeme čtvrt litrem vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat. Pijeme šálek třikrát denně před jídlem. Při cukrovce účinně pomáhá: borůvkové lístky, nať jestřabiny, list kopřivy, šalvěje nebo černého bezu, pýr, kořen pampelišky, kořen lopuchu většího, semeno pískavice řeckého sena, lněné semínko, oddenek kozlíku lékařského.