Pórek – pěstování a recepty

zralý pórek na záhonu
Pórek, foto med

Uplatnění póru je širší než u cibule, ale přesto je ještě jeho kuchyňské využití méně časté. Velmi dobře se dá zužitkovat přímo v různých čerstvých pokrmech, protože nemá tak silně štiplavou chuť, zelené části nakrájené příčně jsou dekorativní a bohaté na vitaminy. Dobrý pórek by neměl mít cibulovou příchuť.

Pór byl oblíbenou zeleninou již ve starém Egyptě. Je z rodu liliovitých, příbuzný cibuli, ale na rozdíl od ní nevytváří pravou cibuli, nýbrž jen tlustou nožku, která je asi 7 cm vybělená. Dorůstá až 60 cm výšky.

Pěstování

Pór na záhonu, foto med

Póru se nedaří všude. Vyžaduje velmi výživnou, dobře prokypřenou půdu. Letní pór se vysévá na výsevný záhon a sazenice pak, jakmile dosáhnou tloušťky brčka. Sklízíme ho od října až do prosince. Zimní pór vyséváme v květnu až červnu a vysazujeme o měsíc později. Sklízet ho pak můžeme po celou zimu, pokud ovšem půda nezamrzne tak, že ho nelze vyrýt, proto je dobré zakrýt záhon s pórem slámou nebo spadaným listím.
pór.

Druhy a odrůdy

Pěstování pórku, foto med

U nás můžeme setkat s více než dvaceti odrůdami, z nich známé jsou například Elefant, Jolant, Merlin nebo již téměř historický Starozagorski Kamuš. Prakticky každoročně se však objevují nějaké novinky v sortimentu. Winner je odrůda doporučená pro podzimní sklizeň, ale i k přezimování a postupnou sklizeň až do jarních měsíců. Snáší dobře mráz až do -15 °C. Přímý výsev provádíme od března do dubna, pro přípravu sadbového materiálu sejeme již od druhé poloviny února. Délka konzumní části je 20 – 25 cm. Odrůda Apollo je poloraná odrůda určená k sklizni brzy na podzim. Rostliny jsou nižší až středně vysoké, se splývavými listy barvy tmavě zelené. Lodyhy jsou střední, cibule je jen nepatrně rozšířená, její délka obvykle nepřesahuje 25 cm. Julian je polopozdní hybridní odrůda určená pro podzimní sklizeň. Výška rostliny je střední, olistění horizontální, barva listů tmavě modrozelená. Lodyha je spíše kratší, do 20 cm, přitom cibule není na bázi rozšířená. Tato odrůda je vhodná ke skladování.

Výživová hodnota

Pórek obsahuje méně cukru a více bílkovin než cibule. Obsahuje ve větším množství vitamin C a PP. Z minerálních látek draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síru a chlór. Železa obsahuje více než špenát. Význam mají i éterické oleje póru, které podporují vyměšování žaludečních šťáv a povzbuzují chuť k jídlu. Pórek čistí krev, a proto je vhodný proti revmatickým bolestem i při dně.

Menu

Překrm: Smažený pórek

Ingredience: 1 kg pórku, 200 g hladké mouky, 150 ml mléka, 2 vejce, cukr, sůl, olej.

Příprava: Očištěný pórek nakrájíme na 10cm kousky, vhodíme do osolené vřící vody a 5 minut vaříme. Slijeme, osušíme a obalíme v mouce. Ze zbylé mouku, vajec, mléka, soli a cukru vyšleháme těstíčko a odložíme na čtvrt hodiny. Pórek namáčíme v těstíčku a smažíme dozlatova na rozpáleném oleji.

Polévka: Čínská pórková

Ingredience: 1 a ¼ l vývaru, 100 až 200 g libové vepřové kýty, špetka zázvoru, 1 lžička škrobové moučky (Solamyl), 200 g pórku (bílé části), sůl, špetka cukru, wei-su nebo glutasol, 1 lžíce bílého vína.

Pórková polévka, foto med

Příprava: kýtu pokrájíme přes vlákna na velmi jemné plátky, přidáme sůl, zázvor, cukr, wei-su nebo glutasol, víno a půl lžičky solamylu. Promícháme a dáme odležet do chladničky. Očištěný pórek nakrájíme na velmi tenké nudličky a vložíme ho do vroucího vývaru, povaříme 2 minuty, vmícháme masovou směs a vaříme 5–6 minut. Zbylou škrobovou moučku rozmícháme ve lžíci vody, vlijeme do polévky a za stálého míchání povaříme ještě minutu. Hned podáváme.

Hlavní jídlo: Kuře v pórku

Ingredience: kuřecí stehna podle počtu strávníků, sůl, steakové pepře nebo grilovací koření, pórek, česnek, máslo.

Kuře v pórku , foto med

Příprava: Kuřecí stehna osolíme a okořeníme steakovými pepři nebo grilovacím kořením, vložíme do zapékací misky, přidáme máslo, trochu podlijeme a pečeme asi půl hodiny. Pak stehna obrátíme, přidáme jemně nasekaný česnek podle chuti a bohatě zasypeme na kolečka nakrájeným pórkem. Pečeme doměkka a dozlatova.

Dezert/salát: Pórkový salát

Ingredience: 2 svazky pórku, 5 lžic olivového (slunečnicového) oleje, citron, cibule, sůl, mletý pepř.

Příprava: Zelené konce a kořínky pórků odřežeme a omytý pórek uvaříme ve slané vodě do poloměkka. Připravíme zálivku z oleje šťávy z citronu, soli, pepře a cibulky pokrájené nadrobno. Okapané pórky necháme v salátové míse vychladnout a přidáme zálivku. Salát podáváme vychlazený. Další recepty na www.vareniapeceni www.kucharka-recepty