Brambory – pěstování a recepty

sklizené brambory na záhonu
Brambory – pěstování a recepty, foto med

Málokdo si dnes umí představit jídelníček, kde by brambory zcela chyběly. Receptů na jejich úpravu jsou stovky. A k tomu, abychom si dobré brambory vypěstovali, potřebujeme jen záhon a oblíbenou odrůdu jako sadbu. Určitě si na nich pochutnáme líp, než na těch zčernalých, které se v poslední době objevují v obchodech.

Podzemní hlízy jednoleté byliny z čeledi lilkovitých obsahují velké množství škrobu. Domovinou brambor jsou jihoamerické země. V Evropě se poprvé objevily v druhé polovině šestnáctého století, ale jejich široké využití spadá až do století osmnáctého.

Pěstování brambor

Brambořiště, foto med

Brambory lze pěstovat takřka na libovolném stanovišti kromě těžkých a extrémně zamokřených půd. Upřednostňují vlhčí, na humus bohatou půdu, kvalitně zoranou do hloubky 20 cm. Hlízy vysazujeme v hnízdech do sponu 60×30 cm od března do května, teplota musí dosáhnout alespoň 7 °C. Vegetační doba brambor je 90 až 110 dní. Během vegetace okopáváme a k rostlinám přihrnujeme zeminu, aby hlízy nezelenaly. Zavlažujeme jen v době tvorby hlíz.

Odrůdy brambor

U nás pěstované druhy: velmi rané odrůdy Impala (varný typ B), Rosara (varný typ BA); rané odrůdy Adora (varný typ B – BC), Marabel (varný typ BA-B); polorané odrůdy Agria (varný typ B), Laura (varný typ B-BC) a dalších asi dvacet druhů odrůd.

Brambory v kuchyni a výživová hodnota

Vaření brambor, foto med

Syrové brambory obsahují vysoké množství alkaloidů, proto je jejich tepelná úprava před konzumací nezbytná. Ze syrových bychom mohli mít zažívací potíže. Zcela se vyhneme zeleným hlízám, které obsahují nadměrné množství zdraví nebezpečných látek. brambory vaříme, pečeme, smažíme, dusíme Hlízy brambor vynikají zejména vysokým obsahem škrobu. Obsahují vitamíny B1, B2, B3, B6, C a minerální látky vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a sodík, které se v podstatném množství vyskytují ve slupce.

Ukázkové menu

Překrm: Švédské pečené brambory

Ingredience: brambory, máslo, olej (olivový), hrubá mořská sůl

Švédské pečené brambory, foto Jun

Příprava: Každý umytý brambor nařízneme napříč po celé délce v 3mm odstupech do takové hloubky, aby zůstaly držet v celku. Vhodnou pomůckou je lžíce, která spodní část hlízy ochrání před doříznutím. Do olejem vymazaného pekáče přidáme máslo a na rozpálené vložíme řezem dolů brambory, po chvíli otočíme a polijeme horkým tukem, solíme a vložíme do rozpálené trouby (220 °C), kde je upečeme doměkka. Podáváme se zakysanou smetanou nebo s tzatziky, nebo jako přílohu k masu.

Polévka: Chorvatská bramboračka

Ingredience: 700 g brambor, 1 cibule, 50 g omastku, 50 g uzeného bůčku, 2 stroužky česneku, 200 ml zakysané smetany, zelená petrželka, 1 lžíce octa, 1 lžíce sladké papriky, bobkový list, majoránka, sůl, pepř, 1 lžíce mouky

Příprava: Oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Bůček a cibulku nakrájíme nadrobno a osmažíme. Přidáme brambory, papriku a ostatní koření. Zalijeme asi litrem vody a moukou rozkvedlanou v troše vody. Uvaříme, zalijeme smetanou, posypeme petrželkou a dochutíme česnekem a octem.

Hlavní jídlo: Zapečené francouzské brambory

Ingredience: 1 kg brambor vařených ve slupce, 3 vejce natvrdo, 2 vejce syrová, 200 i více gramů uzeniny, konzerva sterilovaného hrášku nebo půl sáčku mrazeného, asi 100 gramů eidamu nebo jiného žlutého sýra, šálek mléka, hrstka kudrnky, sůl, pepř, olej nebo máslo nebo sádlo.

Zapečené francouzské brambory, foto med

Příprava: Uvaříme brambory ve slupce a tři vejce natvrdo. Oloupeme a na kostičky nakrájíme uzeninu, nastrouháme sýr, posekáme kudrnku. Vychladlé oloupeme a krájíme na plátky a klademe je vedle sebe v jedné vrstvě na dno vymaštěného pekáče. Osolíme, opepříme. Druhou vrstvu tvoří polovina z uzenin i pokrájených vařených vajec a hrášek. Pravidelně je rozprostřeme. Opět poklademe vrstvou plátků brambor, posolíme, opepříme. Na ně nasypeme druhou polovinu uzenin, vajec a hrášku. Poslední vrstvou jsou brambory, osolíme, opepříme a poklademe plátky másla nebo jiného omastku. Pekáč vložíme do rozpálené trouby a pečeme. Nastrouhaný sýr smícháme s kudrnkou, vejci a mlékem a ke konci pečení nalijeme a rovnoměrně rozetřeme na brambory. Dále pečeme, dokud se na povrchu nevytvoří zlatohnědá krusta.

Dezert: Bramborové knížky

Ingredience: 250 g brambor, 250 g hladké mouky, 1 lžíce másla, špetka soli, 4 lžíce cukru, marmeláda

Příprava: Uvařené a zchladlé brambory nastrouháme, přidáme mouku, cukr, máslo a sůl a vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále rozválíme na dva stejné obdélníky, které potřeme marmeládou a přeložíme na půl. Okraje pečlivě přimáčkneme, aby marmeláda nevytekla. Bramborové knížky poté upečeme dozlatova v rozpálené troubě. Podáváme posypané moučkovým cukrem.