Kardy, Artyčok kardový – pěstování a recepty

Nádherně fialově kvetoucí Artyčok kardový
Artyčok kardový, foto med

Vzácná lahůdková zelenina Kardy, Artyčok kardový je u nás poměrně málo známá, přestože se pěstovala již ve starověku. Vypadá tak trochu jako velký bodlák, je příbuzný s artyčokem, jen má daleko menší květy. Ke konzumaci se z rostliny používají především vybělené řapíky, které svou chutí připomínají chřest.

Artyčok kardový na záhonu s fenyklem, foto med

Kardy – Artyčok kardový nebo španělský (Cynara cardunculus) má lodyhu vysokou 150-200 centimetrů, dlouhé úzké peřenosečné, stříbřitě plstnaté listy, na špičkách ostnité. Jednotlivý list dosahuje délky přes jeden metr, a právě jeho dužnaté řapíky o šířce 3–6 cm a délce kolem 30-40 cm se používají v kuchyni. Řapíky těchto listů se asi tři týdny před sklizní obalují slámou, vybělují se a pak se olamují jako zelenina. Používat můžeme i dužnatý kořen. Květy Artyčoku jsou fialovo-modré, v průměru měří 5 centimetrů široké. Kardy mohou také vytvořit květní úbory jako artyčok, ale jsou mnohem menší.

Stanoviště

vykrajované šedozelené listy Artyčoku kardového
Kardy, Artyčok kardový, foto med

Kardy se pěstují v teplejších oblastech, například ve Středomoří, kde se pěstuje jako vytrvalá rostlina. Ale i u nás můžeme sklízet vyvinuté listy, ovšem zde kardy pěstujeme jako jednoletou rostlinu, neboť naše zimu nepřežijí. Upřednostňují slunné stanoviště.

Pěstování

Mladé Artyčoky, foto med

Na záhon kardy vysazujeme až v druhé polovině května, po ledových mužích, a to do sponu 1×1 m. Zabírají velkou plochu – 1 rostlina asi 1 m2, a tak mezi ně vysazujeme rychle rostoucí zeleninu, jako je salát nebo ředkvičky. Obvykle v druhé půli léta, když jsou řapíky dostatečně vyvinuté, ovazujeme vždy největší listy slámou – bělíme je. Listy svážeme, ale nesmíme jich najednou ovázat příliš mnoho najednou, protože pak hnijí. Ovázané listy zahrneme zeminou nebo je obalíme textilií, která nesmí být mokrá, aby rostliny neuhnívaly. V průběhu tří týdnů jsou řapíky vybělené a můžeme je sklízet ke konzumu. Odhrneme substrát a vylamujeme celé listy. Před příchodem mrazů přemístíme celou rostlinu i s kořeny do sklepa, kde ji založíme do písku. Poskytuje nám pak po celou zimu lahůdkovou zeleninu. Ve sklepě ji však samozřejmě nesvazujeme.

Množení

nafialovělé květy a šedozelené vykrajované listy Artyčoku kardového - lahůdkové zeleniny
Kardy, Artyčok kardový, foto med

Kardy rozmnožujeme semeny, a to buď přímým výsevem, nebo výsadbou předpěstované sadby. Semínka vysejeme do pěstebních nádob, např. bedýnky, již v únoru.

Použití a přínos

Kardy, foto med

Artyčok kardový, Kardy můžeme uplatnit ve větších zahradách kromě pěstování zajímavé zeleniny i jako sezonní živý plot nebo zajímavou solitéru. K přínosným obsahovým látkám této lahůdkové zeleniny patří vitamín C, karoteny, vitaminy skupiny B, z minerálů draslík, vápník, fosfor, hořčík, dále hořčiny, třísloviny, flavonoidy, inulin, slizy, enzymy. Nevyhazujeme ani listy – ty, které zbydou po odstranění řapíku, můžeme sušit a použít jako léčivý čaj při problémech žlučníku, slinivky a jaterních nemocí.

Artyčok kardový v kuchyni

Konzumují se dužnaté masité řapíky, někdy i dužnatý kořen. Po vybělení, změknou a poskytují velmi chutnou zeleninu, kterou připravujeme podobně jako artyčoky anebo chřest. Tato zelenina je velmi vhodná pro diabetiky, i pro lidi, kteří mají problémy se žlučníkem, revma a ateroskleróze.

Recepty na přípravu Artyčoků kardových

Artyčok kardový, foto med

Kardy můžeme například povařit, posypat opraženou strouhanou houskou nebo sýrem a polít rozpuštěným máslem.

Kardy dušené

Ingredience: 1 kg řapíků, 50 g másla nebo oleje, 1 cibule, sůl, muškátový oříšek, 1 lžíce mouky, lžička jemně sekané petrželky, 60 ml vody nebo vývaru.
Postup: Očištěné květní úbory zbavíme dužnatých středních listových nervů a ostrých trnů a nakrájíme je na čtyřcentimetrové až pěticentimetrové kousky. Namočíme je do okyselené vody, aby zůstaly bílé. Na tuku osmažíme drobně krájenou cibuli, přidáme zeleninu, trochu podlijeme a dusíme. Když je zelenina poloměkká, zaprášíme ji moukou, podlijeme a dusíme, až změkne. Než ji podáváme, posypeme ji drobně sekanou zelenou petrželkou nebo ji můžeme obložit dušenými rajčaty.

Kardy na cibulce

Ingredience: 1 kg řapíků, 1 cibule, 80 g másla, sůl, šálek hovězího vývaru, 30 g parmazánu, 1/2 citronu.
Postup: Kardy očistíme, oloupeme, nakrájíme na menší kousky, vložíme do vařící osolené vody a krátce povaříme. Jemně nakrájenou cibulku osmažíme na polovině tuku, přidáme ovařenou zeleninu, podlijeme ji vývarem a dusíme. Když zelenina vsákne vývar, přidáme zbytek másla, strouhaný parmazán a zakapeme ji citronovou šťávou.

Kardy s vajíčky

Ingredience: 1/2 kg řapíků, sůl, 50 g másla, lžíce mouky, 4 vejce, sekaná zelená petrželka.
Postup: Očištěné kardy nakrájíme na kousky dlouhé 8—10 cm, které vložíme do osolené vody a krátce povaříme. Odcedíme je, osušíme, obalíme v mouce a opečeme na másle. Když se dozlatova opečou, zalijeme je rozkvedlanými vejci, a nakonec posypeme petrželkou.

Kardy zapékané

Ingredience: 1 kg řapíků, 5 dkg másla, 3 dkg mouky, 1/4 1 vývaru, sůl, 1/2 1 mléka, sekaná zelená petrželka, lžíce strouhaného sýra.
Postup: Zeleninu upravíme k dušeni, mírně podlijeme vodou a dusíme do měkká. Pak ji narovnáme do vymaštěné ohnivzdorné misky a zalijeme bešamelem, který připravíme ze 3 dkg másla a 3 dkg mouky. Jíšku rozředíme vývarem a mlékem, dobře rozšleháme, povaříme a přelijeme na zeleninu. Povrch pokrmu posypeme sýrem a petrželkou. Zeleninu zapékáme 30 minut v troubě.