Jitrocel kopinatý a jitrocel větší

jitrocel patří stále mezi nejznámější léčivé byliny.
Jitrocel kopinatý, foto med

Jitrocel patří stále mezi nejznámější léčivé byliny. O jeho úžasných schopnostech neměli pochybnosti už naši předkové. Čerstvé lístky přikládáme na rány, léčíme s nimi lišej, v kosmetice se používá na přípravu pleťové vody. Před túrou si listy jitrocele můžeme, po způsobu praotců, vyložit proti otlakům boty. Jitrocel větší se používá jako první pomoc při ošetření včelích žihadel, zatímco jitrocel kopinatý je účinným lékem na zažívání a respirační choroby, které se projevují katarem.

Bylina Jitrocel, foto med

Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) je jednou z našich nejběžnějších vytrvalých bylin. Jitrocel větší (Plantago major) byl jednou z posvátných anglosaských bylin. Američtí Indiáni ho nazývali „noha bílého muže“, protože doprovázel osadníky. Tato vytrvalá rostlina je téměř bez pachu a má mírně hořkou a poněkud svíravou chuť, vytváří přízemní růžici úzce kopinatých až širokých listů, které mají většinou celokrajnou čepel. Začátkem léta se objevují 15 – 20 cm vysoké rovné květní stonky nesoucí květenství. Samotná kvítka jsou drobná a nevýrazná. Plodem je tobolka obsahující jemná semena.

Výskyt a sběr jitrocele

Jitrocel kopinatý, foto med

Jitrocel najdeme prakticky všude – na okrajích cest, na loukách, různých stráních, okolo polí, a to z nížin až do kopců. Sklízí se list v průběhu celé sezony, tedy od května do konce srpna. Mohou se také využívat nerozvinutá květenství, ovšem jejich sběr je časově náročný. Použít lze celou rostlinu – kořeny, listy, květy i semena. Jitrocelový list je poměrně náročný na správné sušení. Sušíme ho v tenkých vrstvách do 5 cm, nejprve na slunci a dosušíme ve stínu na vzdušném místě. Při umělém sušení nemá teplota překročit 40 °C. Správně usušené listy jsou lámavé, olivově až hnědavě zelené. Pomačkané, za vlhka sbírané nebo zapařené listy rychle černají a jako droga jsou pak bezcenné.

Složení

Jitrocel je bohatý na slizovité látky, třísloviny, pektiny, enzymy, saponiny, hořčiny, glykosid aukubin, flavonoidy, vitamín C a provitamín A, enzymy, hořčiny, kyselinu křemičitou, draselné soli a vápník.

Kuchyňské využití jitrocele

Jitrocel větší, foto med

Mladé a svěží zelené lístky jitrocele můžeme přidávat jemně nasekané do salátů. Když je omyté a osušené obalíme v těstíčku z vejce, dvou lžic mléka, tří lžic polohrubé mouky, špetky soli a špetky prášku do pečiva, usmažíme je a posypeme skořicovým cukrem, získáme tak zajímavý a chutný teplý moučník. Můžeme pak děti nebo i návštěvu nechat, co to chroupou.

Choroby a neduhy, které jitrocel léčí:

  • Jitrocelový sirup, a také jitrocelový čaj pomáhají při všech onemocněních dýchacích orgánů, zvláště při silném zahlenění, kašli, bronchitidě a podobných chorobách, kde pomáhají zvláště při nachlazení a zmírňují odkašlávání.
  • Sirup z jitrocele také čistí krev od všech nečistot a chorobných látek.
  • Rozmačkané čerstvé listy pomáhají při řezných i tržných ranách, při bodnutí vosy, při nepříliš vážném pokousání psem či jiným zvířetem.
  • Rozmačkané listy jitrocele vložené do obuvi pomáhají odstraňovat puchýře a otlaky z dlouhé chůze. Vhodný je Jitrocel kopinatý a jitrocel větší.
  • Čerstvá jitrocelová šťáva zmírňuje obtíže při různých zánětech žaludku nebo střev – reguluje peristaltiku střev a snižuje problémy se zácpou. Také tlumí a zlepšuje hojení ran.

Příprava léku z jitrocele

Čajová směs: V 250 ml šálku studené vody svaříme kolečko oloupeného citronu s vrchovatou lžičku přírodního cukru a do již nevařícího se roztoku dáme na půl minuty vyluhovat vrchovatou lžičku sušeného jitrocele napůl smíchaného se sušenou mateřídouškou. Pijeme po doušcích co nejvíce horký.

Nálev: Vrchovatou čajovou lžičku sušeného jitrocele spaříme 250 ml vroucí vody a krátce necháme vyluhovat.

Obklady z listů: Čerstvé listy jitrocele kopinatého nebo většího umyjeme, na desce válečkem na nudle rozválíme na kaši a přiložíme na nemocné místo.

Dva druhy jitrocelového sirupu

Jitrocelový sirup, foto med
  • Jitrocelový sirup – 1. způsob: Dva vrchovaté šálky čerstvých listů jitrocele rozmixujeme na kaši, přidáme trochu vody, 300 g cukru a 250 g včelího medu. Za stálého míchání všechno vaříme na mírném ohni, až sirup zhoustne. Horký plníme do vypařených sklenic a zavíčkujeme.
  • Jitrocelový sirup – 2. způsob: Do sklenice postupně ukládáme umyté listy, které prosypáváme cukrem a řádně stlačíme. Můžeme tak z každé procházky přinést něco jitrocele a postupně ho přidávat a prosypávat cukrem. Hmota se postupně usazuje. Když je sklenice plná, zavíčkujeme ji a postavíme na teplém místě na slunci tak dlouho, až se sirup usadí u dna. Získaný sirup dobře převaříme, naplníme do skleniček a dobře uzavřeme.