Žaludeční nevolnost je nepříjemný neduh, který čas od času potrápí téměř každého. Může nastat například po užívání antibiotik nebo jiných léků, po bouřlivém večírku s přemírou alkoholu a cigaret, také když to přeženeme s jídlem. O kocovině více ZDE. Žaludeční nevolnost je i doprovodný jev střevních infekcí, špatné práci slinivky břišní, nízké produkce enzymů, zácpě a nadýmání a dalších nejrůznějších příčin. A na každý takový problém vyrostla nějaká léčivá bylinka.
Prastarou magickou bylinou, která přímo zázračně uzdravuje téměř všechny problémy s žaludkem, je Zeměžluč lékařská (nebo také hořká či okolíkatá), která obsahuje velké množství žaludku prospěšných hořčinů, ale jejíž chuť je příšerně hořká. Asi proto se říkává, že co není dobré, je zdravé. Zeměžluč pomáhá při žaludečních problémech, výrazně povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv a zlepšuje trávení. Používá se také při chorobách žlučníku a žlučových cest. O zeměžluči více ZDE.
Další bylinky proti žaludeční nevolnosti
Kromě natě zeměžluče žaludku prospívá také heřmánek lékařský, který má výrazné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Také uvolňuje křeče, působí proti nadýmání, podporuje pocení, má i mírně uklidňující a žlučotvorné účinky. |Uplatňuje se hlavně proti nadýmání a žaludečním poruchám. Pomoc při bolestech žaludku poskytne i jahodník. Rozbouřený žaludek utiší i máta, maliník, jitrocel, a také například pýr plazivý, třezalka, netík, mateřídouška, anýz apod.
Léčba bylinami
Byliny si můžeme nasbírat v čistém prostředí, a to nejlépe v době, kdy je jejich léčivá síla nejúčinnější (např. zeměžluč v červenci až srpnu), a pak je také musíme správně usušit a skladovat. Ne zcela zdarma, zato bezpracně a se zárukou, koupíme sušené bylinky v lékárně nebo obchodu s bylinami a kořením. Ceny jsou poměrně příznivé.
Léčivé čaje
- Léčivý čaj se zeměžlučí
Smícháme 1 díl máty, 1 díl skořice a 2 díly zeměžluče. Na šálek hořkého čaje pak použijeme čajovou lžičku směsi, kterou zalijeme vroucí vodou. Můžeme přisladit medem. Pijeme nejvýše třikrát denně. - Léčivý heřmánkový čaj
Dobrý a účinný čaj přichystáme i z jedné až dvou lžiček heřmánkových květů, které přelijeme šálkem horké vody a po deseti minutách scedíme. Čaj pijeme teplý. - Léčivý čaj z listí
- 1 díl sušených jahodníkových listů smísíme s 1 dílem listů maliníku a 1 dílem listů ostružiníku. Lžíci této směsi přelijeme čtvrtlitrem vroucí vody. Po dvacetiminutovém vyluhování v uzavřené nádobě za občasného promíchání přefiltrujeme a vypijeme.
- Léčivý čaj se semínky lnu
Poměrně chutný je odvar ze směsi 50 g semena lnu, 150 g květu heřmánku, 150 g listu máty peprné a 80 g natě jitrocele. Do 600 ml vřelé vody nasypeme dvě lžíce této směsi. Tři minuty povaříme, pak necháme půl hodiny vyluhovat a nakonec scedíme. Nápoj užíváme šestkrát denně v množství půl šálku asi 15 minut před jídlem a ještě jednou 30 minut po hlavním jídle. - Léčivý čaj z pýru
Při žaludečních a střevních onemocněních si připravíme odvar z pýru plazivého. Dvě polévkové lžíce drogy zalijeme 600 ml vřelé vody, vaříme 10 minut, necháme vyluhovat 30 minut a užíváme třikrát denně 150 ml před jídlem. - Léčivý čaj z třezalky
Smícháme 100 g natě třezalky a netíku a po 60 g listu máty peprné a meduňky a semena kopru. Do 600 ml vřelé vody dáme dvě lžíce směsi a 3 minuty povaříme. Nálev necháme půl hodiny vyluhovat, scedíme a šestkrát denně vypijeme 80 ml 15 minut před jídlem a stejné množství asi 30 minut po jídle.
Další léčba
- Léčivé víno
Při žaludečním kataru, žaludečních křečích, kataru průdušek, nervové slabosti, migréně, závratích a plynatosti pomohou dvě lžičky řezané sušené natě mateřídoušky obecné a půl lžičky semena anýzu zalité čtvrt litrem vína. Necháme přejít varem a 15 minut ustát, nápoj osladíme medem a pijeme teplý. - Žaludeční sirup
Žaludeční sirup připravíme ze 100 g sušených bobulí jalovce obecného, které vaříme ve 400 g vody tak dlouho, až změknou. Potom scedíme a necháme na sporáku ještě s cukrem odpařit do sirupového stavu. Podobně účinné je, když smícháme stejné díly natě zeměžluče, květu řebříčku a listu máty peprné. Jednu lžičku směsi spaříme čtvrt litrem vařící vody a necháme vyluhovat dvě hodiny. Pijeme dvakrát denně před jídlem při špatném trávení. - Hustý odvar z ovesných vloček
Propláchneme tři hrsti vloček, povaříme půl hodiny v litru vody a prolisujeme přes síto. Odvar můžeme lehce ochutit, avšak při přísné dietě ho pijeme bez přísad. Uleví při žaludečním a střevním kataru, onemocnění žlučníku a ledvin a je dobrým prostředkem při odtučňovací kúře.