Brukev, kedluben, kedlubna získává rok od roku na své popularitě a již patří mezi oblíbené zeleniny. Tuto typickou domácí zeleninu je snadné vypěstovat takřka na jakékoli zahradě, její kvalita však závisí od kvality půdy, zálivky a období, kdy ji pěstujeme. Křehká křupavá zelenina je vhodná k přímému konzumu, do salátů i k tepelné úpravě.
Kedlubny můžeme přirychlovat a pěstovat od konce zimy až do počátku léta, samozřejmě i v podzimním období. Pouze teplé léto není pro jejich pěstování vhodné, protože za dlouhého dne vykvétají a nevytvářejí konzumní části – bulvy.
Pěstování
Kedlubny pěstujeme obvykle ze sadby, kterou si buď nakoupíme na trhu nebo vypěstujeme v předjaří ze semínek. Doba růstu sazeniček je asi měsíc. Důležité je dodržet podmínku nízké teploty v době od vzejití po vytvoření pravých listů, neboť přesáhne-li teplota 12 °C, budou se stonky nadměrně vytahovat a bulvy se budou špatně vyvíjet. Po výsadbě do sponu asi 25 x 25 cm (ranější) až 50 x 50 cm (odrůda Gigant), nakryjeme venkovní záhony netkanou textilií, která ochrání mladé listy škůdci, např. dřepčíky. Můžeme si koupit semínka odrůd, které jsou odolnější vůči vybíhání do květu, dřevnatí či praskání bulv při nepříznivých podmínkách. Např. Troja, Kartago, Indigo nebo Korfu, bývají také sladší a křehčí.
Výživová hodnota
Kedlubna obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamín C a provitamín A, draslík, vápník, fosfor, hořčík, sodík, síru, chlór a bioflavonoidy.
Kedlubny v kuchyni
Kedlubny patří mezi velmi chutnou zeleninu. Konzumujeme je buď syrové, případně z nich vyrábíme různé smíšené zeleninové saláty. Také je můžeme tepelně upravovat různými způsoby: jsou vhodné jako příloha k masům ve formě kedlubnového zelí či, dušené kedlubny nebo jako samostatný zeleninový pokrm. Lze ji vařit, dusit, zapékat, grilovat i smažit v trojobalu.
Menu
Překrm: Plněné kedlubny
Ingredience: 4 větší kedlubny, 1 cibule, 500 g mletého masa, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, pepř, tymián, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 50 g strouhaného sýra, olej, trochu vývaru.
Příprava: Očištěné kedlubny uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Necháme zchladnou a pak je opatrně vydlabeme. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, sůl, koření a vejce a upečeme. Touto směsí pak naplníme vydlabané kedlubny. Vydlabané vnitřky jemně nasekáme a osmažíme. Pak je podlijeme vývarem, osolíme a vložíme naplněné kedlubny a pod pokličkou dusíme do změknutí. Poté kedlubny vyjmeme. Omáčku zahustíme jíškou z mouky a oleje, poté ji přecedíme a vmícháme rajský protlak. Do omáčky vrátíme kedlubny, zasypeme je sýrem a pod pokličkou necháme roztavit. Podáváme s bramborem nebo s rýží.
Polévka: Brukvová zimní
Ingredience: 2 kedlubny, ½ menší kapusty, kůže ze slaniny nebo kosti z uzeného masa, tuk a 2 lžíce hladké mouky na jíšku, sůl, kmín, pepř, petrželka.
Příprava: Očištěné kedlubny a půlku menší kapustu nakrouháme. Poté je uvaříme v osolené vodě s kmínem, kostmi nebo kůží ze slaniny (případně s masoxem) asi hodinu. Poté vyjmeme a odstraníme kosti či kůži, zahustíme jíškou, kterou připravíme z mouky osmažené na másle nebo jiném ruku. Nakonec celou polévku rozmixujeme. Podáváme s osmaženými kostičkami housky.
Hlavní jídlo: Kedlubny na smetaně
Ingredience: 1 kg kedluben, 60 g másla, sůl, 20 g cukru, 50 g krupice, pepř, 1/4 litru zakysané smetany, 1 lžíce citrónové šťávy, zelená petrželka.
Příprava: Oloupané kedlubny nakrájíme na kostky, dáme na rozehřáté máslo a dusíme asi 4 minuty. Poté je zalijeme osolenou vodou a udusíme doměkka. Z másla, cukru a mouky si připravíme žlutou máslovou jíšku, zředíme ji vodou z kedlubnů, přidáme sůl, kedluben, zelenou petržel a pepř. Hustou kyselou smetanu umícháme s citrónovou šťávou, ohřejeme ji kedlubnovou omáčkou a dolijeme do ostatních kedlubnů a vše dobře prohřejeme. Podáváme s vařeným bramborem.
Dezert/salát: Kedlubnové zelí
Ingredience: 3 kedlubny, 1 cibule, olej, 100 ml bílého vína, cukr, sůl, kmín, ocet.
Příprava: Oloupané kedlubny nakrouháme. Osmažíme dorůžova nakrájenou cibuli a na ni dáme nakrouhané kedlubny. Přidáme sůl, špetku kmínu, podlijeme vínem a trochou vody a dusíme do změknutí a odpaření tekutiny. Pak podle chuti osladíme a okyselíme, necháme přejít varem a podáváme samotné nebo lépe jako přílohu k pečenému masu.