Léčivá síla lesní jahody

Lesní jahody na dlani, jsou dobré a mají i léčivé účinky
Lesní jahody, foto med

Drobné červené plody nacházíme v létě v lese a na pasekách. Jahodník obecný, který známe spíše pod názvem lesní jahody, má lahodné plody a jeho listy i kořeny mají léčivé účinky, což je známé od pradávna. Lesní jahody by měli jíst všichni, ale především diabetici a těhotné ženy. Rozmačkané plody jsou skvělé i jako pleťová maska. A čaj z listí jahodníku nám pročistí krev i střeva. A to není zdaleka vše, co lesní jahody dokážou.

Jahodník obecný, foto med

Jahodník obecný (Fragaria vesca), jinak lesní jahoda roste planě na slunných pasekách, podél lesních cest, na loukách i v lese. Její příbuzní se stejně lahodnými plody jsou jahodník truskavec (Fragaria moschata) a jahodník trávnice (Fragaria viridis). Všechny lesní jahody průběžně kvetou a plodí od května do září. Jahodník upřednostňuje humózní, mírně vlhkou půdu a světlejší stanoviště.

Sběr a sušení drogy

Sběr jahodníku, foto med

Zralé plody sbíráme nejlépe dopoledne nebo podvečer, kdy mají nejvíce aroma. Konzumujeme je nejlépe čerstvé, ale můžeme je i konzervovat v podobě kompotů, marmelád a sirupů, mrazit je i sušit. Listy i s řapíkem, případně i květ, sbíráme šetrně v době květu tak, abychom nepoškodili celou rostlinu. Sušíme je v tenké vrstvě na větraném místě chráněném před přímými slunečními paprsky, případně v sušičce s teplotou nastavenou do 50 °C. Správně usušená droga má zůstat zelená, chuť má mírně trpce nahořklou, vůně chybí. Kořeny vyhrabáváme jen na přehuštěných místech, dobře je propláchneme a sušíme stejně jako listy. Uchováváme v uzavřených nádobách chráněných před vlhkem a světlem.

Obsah účinných látek

Jahodník i jahody obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, karoten (provitamin A), silice, fruktózu a glukózu, třísloviny, flavonoidy, pektiny, kyseliny citronovou a jablečnou, polyfenoly, z minerálů pak fosfor, železo, měď, chrom a mangan.

Léčivé účinky lesních jahod

Lesní jahody, foto med

Lesní jahody a listy jahodníku patří k nejvýznamnějším antioxidantům. Také jsou lékem, u kterého nejsou známy žádné vedlejší účinky. Mají protizánětlivý a antibakteriální účinek, v organismu regulují výměnu solí, podporují růst buněk, odvodňují, posilují kosti, vlasy, kůži a celý imunitní systém. Dále mají příznivý vliv na krvetvorbu, správné fungování metabolismu a tvorbu hormonu štítné žlázy, zvyšují libido. Jahody podáváme při onemocnění diabetem (cukrovkou), dobré jsou i na překyselení žaludku, zlepšují funkci jater a žlučníku. snižují vznik infekcí

Choroby a neduhy, které jahodník léčí

Jahodník kvete, foto med
  • zlepšuje krátkodobou paměť (antioxidanty v jahodách)
  • rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak (plody a čaj)
  • snižují důsledky revmatismu, artritidy a aterosklerózy (obklady)
  • pomáhají při poruchách trávení, plynatosti, odbourávají škodlivé látky ve střevech, staví průjmy (čaj)
  • regulují tvorbu žluče, působí močopudně, léčí dnu (čaj)
  • omezují tvorbu ledvinových, žlučníkových a močových kamenů
  • dezinfikují rány, odřeniny, ekzémy, hemeroidy (obklady)
  • léčí migrény a jiné bolesti hlavy (čaj) 
  • pomáhá pří léčbě gynekologických onemocněních
  • zesiluje stahy děložního svalstva

Využití v domácí kosmetice

  • Pleťová maska z jahodové dřeně zmírňuje tvorbu vrásek, zpevňuje pleť.
  • Odvar z listů odstraňuje zápach z úst.
  • Odvar z listů i z kořenů zlepšuje kvalitu vlasů.
  • Plody i čaj jsou účinné při redukční dietě.

Příprava léku z jahodníku

Lesní jahody, foto med
  • Čaj pro běžné pití: 1 čajovou lžičku sušených listů zalijeme velkým šálkem vroucí vody. 15 minut vylouhujeme. Pijeme podle chuti. Můžeme osladit medem, ochutit citronem.
  • Léčivý čaj (odvar): 3 polévkové lžíce nadrobno pokrájeného čerstvého jahodníku nebo 2 polévkové lžíce sušeného listu vhodíme do půl litru vroucí vody, spaříme a necháme 20 minut vylouhovat. Pijeme 2x denně velký šálek.
  • Směs čistící krev: 1 díl sušeného listu jahodníku, 1 díl sušeného kořene (nemáme-li, tak 2 díly listu), 1 díl listu maliníku. 1 díl borůvčí a 1 díl listu ostružiníku spaříme vroucí vodou a 15 minut louhujeme. Můžeme přidat i sušené lesní plody. Pijeme před spaním.
  • Kloktadlo: do 250 ml vroucí vody vhodíme 2 polévkové lžíce sušeného jahodníku, vaříme asi 10 minut a necháme vychladnout. Scedíme a vlažným odvarem vyplachujeme ústa při zápachu, nebo kloktáme při bolestech v krku.
  • Obklady: Obklady na zanícené či mokvající rány nebo na krvácející hemeroidy připravíme stejně jako kloktadlo. Do čistého vlažného odvaru namáčíme kousek plátna nebo gázu a přikládáme.
  • Jahodová kúra: tři dny jíme pouze lesní jahody (okolo 2 kg denně) a pijeme čistou vodu. Pročistíme si tak nejen střeva, ale i játra a cévy.