Skočec obecný, ricinový

Vysoká okrasná rostlina z rodu pryšcovitých, Semena jsou prudce jedovatá.
Skočec obecný, foto med

Skočec obecný, ricinový je vysoká okrasná rostlina z rodu pryšcovitých, která ozvláštní zahradu. Zároveň je však velmi jedovatá a podle toho s ní zacházíme. Máme-li malé děti, raději s pěstováním Skočce počkáme až do doby, kdy už si nestrčí semena podobná fazolím do pusy. Teprve pak se v klidu můžeme kochat krásou neobvyklé rostliny.

Skočec obecný – plody, foto med

Skočec obecný, ricinový (Ricinus comunis) z čeledi pryšcovitých (Euphorbiaceae) ve své domovině – v Africe roste jako vytrvalá dřevina dosahující výšky více než pěti metrů. U nás se pěstuje jako asi dvoumetrová okrasná jednoletá bylina, která v našem podnebí zimu nepřežije. Na silném stonku zbarveném do fialova rostou nádherné vykrajované listy. Skočec kvete od července do září třiceti centimetrovou latou. Samičí květy jsou světlé až do zelena, samčí do červeno-hněda. Plodem je ostnatá tobolka se semeny podobnými fazoli. A právě semena obsahují jedovatý ricin. Na podzim zralé plody praskají a semena vyskočí (proto skočec).

Obsahové látky jedovatých semen Skočce

Skočec obecný – plody, foto med

Skočec obsahuje prudce jedovatou bílkovinu ricin. Ricinový jed se využíval k odstranění protivníků a nepohodlných osob od pradávna až do současnosti. Ricin způsobuje pomalou a bolestivou smrt a protijed se teprve vyvíjí. Kromě jedovatých semen z poraněné rostliny vytéká mléko, které brání rostlinu proti predátorům a je značně agresivní. Může nám způsobit velmi nepříjemné vyrážky. Bezprostřední pomoc při požití semen skočce co nejdříve vyvoláme zvracení a poté podáváme větší množství živočišného uhlí. Užitek nám přináší využití Skočce ve farmacii a kosmetice. Semena se lisují a 90 % vylisovaného oleje obsahuje ricinolejovou mastnou kyselinu – ricinový olej. Ten dále obsahuje minerální látky – vápník, fosfor, lecitin či tanin, množství kyselin – olejovou, palmitovou, linolovou…

Ricinový olej a jeho využití

Ricinový olej, foto med

Ze semen Skočce výrobci lisují vysoce viskózní ricinový olej. Aby se dobře vstřebával, ředí se jiným olejem. Na pleť ho nanášíme na asi 30 minut, poté ho opláchneme. Působí takřka zázračně: navrací suché pleti i suchým rozpraskaným rtům vláčnost a pružnost, zjemňuje zrohovatělou kůži, mozoly, jizvy, vrásky, strie. Léčí různé plísně, ekzémy i lupenku. Snižuje tvorbu lupů, zpevňuje řasy a obočí a podporuje jejich růst. Odstraňuje jaterní a pigmentové skvrny.

Stanoviště

Skočec upřednostňuje slunné a závětrné stanoviště, které ho ochrání před vyvrácením. Pěstuje se zpravidla jako solitér, aby lépe vynikl její zajímavý vzhled.

Pěstování

Skočec obecný – nezralé plody, foto med

Skočec můžeme předpěstovat v dubnu v bytě či skleníku, nebo semena vysít v květnu přímo na záhon. Před samotným výsevem semínka namočíme na dva dny do vody. Pěstovat ho lze také v přenosné nádobě. Zeminu potřebuje k správnému vývoji výživnou a humózní, ale odlehčenou, do nádoby dáváme na dno drenáž. Také zálivka by měla být alespoň zpočátku hojná, přísušky skočec nesnáší. Za dobrých podmínek roste velmi rychle. Jakmile na podzim začnou tobolky pukat, a dřív, než semena vyskakují, posbíráme je v rukavicích a uložíme do papírové krabičky na suché místo z dosahu dětí.

Použití a přínos

Skočec obecný – květy a plody, foto med

Skočec obecný je dekorativní solitérní rostlina, která ozvláštní zahradu, a v přenosných nádobách i terasu. Semena skočce využívají mnohá průmyslová odvětví. V kosmetice se olej přidává do krémů, masek, regeneračních prostředků na vlasy a řasy apod. Ve farmacii se používá například k výrobě projímadel. Ze skočce se vyrábějí insekticidy i jedy na potkany, štěnice a další škůdce.