Červená řepa – pěstování a recepty

Vínově červené bulvy mladé červené řepy se zelenou natí
Červená řepa, foto med

Tato rostlina pochází ze Středomoří. Staří Římané ale konzumovali jen její listy a stonky, neboť bulvu považovali za lék a jako takovou ji i požívali. Červená řepa totiž obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a dalších významných látek a dokáže dokonale detoxikovat organismus.

Červená řepa (Beta vulgaris var. cicla) patří mezi dvouletou kořenovou zeleninu z čeledi Laskavcovité. Konzumuje se podzemní část, u mladé řepy lze i nať. Jedná se o mimořádně zdravou zeleninu, která má mnohé blahodárné účinky na náš organismus.

Pěstování

Červená řepa na záhonu, foto med

Semena vyséváme od poloviny dubna do konce května do řádků 35 cm od sebe. Vzrostlé vyjednotíme na vzdálenost 8 cm. Chceme-li pěstovat malé lahůdkové bulvičky, které se nakládají vcelku, můžeme semena vysít až v červnu, nebo sklízet dříve. Červená řepa má poměrně malé nároky na půdu – nesnáší jen kyselou a dobře neroste ve štěrku. V mělkých půdách pěstujeme odrůdy kulaté, v hlubokých zase odrůdy s podlouhlým tvarem.

Výživová hodnota

Červená řepa obsahuje draslík, hořčík, křemík, železo, jód, mangan, zinek, kyselinu listovou, vitamín C, dále vlákninu, cukry a dusíkaté sloučeniny. Obsahuje vzácné stopové prvky –  cesium a rubidium. Léčivé účinky červené řepy jsou opravdu široké:

Červená řepa, foto med
  • zesiluje imunitní systém a regeneruje organismus
  • odstraňuje jedovaté látky, mozek zbavuje jedovatých kovů
  • aktivuje tvorbu červených krvinek
  • napomáhá při léčbě rakoviny, různých alergiích
  • pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém
  • snižuje krevní tlak a léčí arteriosklerózu
  • posiluje kosti, cévy i kůži, vytváří vazivové tkáně
  • potlačuje viry, bakterie i mykózy
  • podporuje peristaltiku střeva a činnost žaludku a žlučníku.

Červená řepa v kuchyni

Bulvy červené řepy, foto med

Z červené řepy v syrovém stavu lisujeme zásaditou šťávu, kterou mícháme s mrkvovou šťávou a ředíme vodou, aby její detoxikační účinek nebyl příliš razantní. Nemocní lidé by ji měli užívat po menších dávkách, které postupně zvyšují. Syrová je vhodná i do smíšených salátů. Většinou ale tuto zeleninu konzumujeme vařenou. Přidáváme ji i s mladou natí do polévek (nejen do boršče). Na jiné úpravy bulvy vaříme vcelku nebo pečeme v troubě. Měkké oloupeme a dále zpracujeme. Listy samotné můžeme upravovat jako špenát. Obsahují beta-karoten, vápník a železo.

Menu

Překrm: Litevský chlodnik s bramborem

Ingredience: 1 l kefíru, 6 lžic smetany, 3 uvařené a oloupané červené řepy, 4 vejce natvrdo, 1 okurka, 100 g uzeného bůčku, hrstka pažitky, 5 uvařených brambor, sůl, pepř.

Příprava: Oddělíme žloutky od bílků a utřeme je se solí. Řepu nastrouháme na struhadle s většími oky. K ní přidáme žloutky, nasekanou pažitku, nastrouhanou okurku a smetanu. Promícháme a vmícháme i nasekané bílky a kefír, vše ochutíme solí a pepřem. Hodinu chladíme v lednici. Na talíř rozložíme brambory a posypeme je kostičkami osmaženého bůčku. Chlodnik v miskách podáváme jako přílohu.

Polévka: Ukrajinský boršč

Boršč, foto med

Ingredience: 1 l vody, 250 g hovězího masa, mrkev, celer, petržel, 2–3 červené řepy, 30 g másla, 5 lžic rajčatového protlaku, 1 cibule, 10 g hladké mouky, 200 g brambor, 200 g bílého zelí, bobkový list, 2 rajčata, 2 dl kysané smetany, ocet, pažitka, sůl, pepř.

Příprava: Maso uvaříme v osolené vodě doměkka. Kořenovou zeleninu a červenou řepu nakrájíme na nudličky. Řepu, rajčatový protlak a ocet podusíme na polovině dávky másla s trochou vývaru. Kořenovou zeleninu s nakrájenou cibulí osmažíme na zbytku másla, poprášíme moukou, zalijeme vývarem z masa, přidáme kostičky brambor, nahrubo nakrájené zelí, bobkový list, pepř a uvaříme doměkka. Nakonec přidáme červenou řepu s protlakem, maso nakrájené na kostičky a oloupaná rajčata a vše povaříme. Na každou porci polévky dáme lžíci zakysané smetany a posypeme ji drobně nakrájenou pažitkou.

Hlavní jídlo: Řepa s uzenými kuřecími stehny

Dušená řepa, foto med

Ingredience: uzená kuřecí stehna, 500 g červené řepy, 4 lžíce strouhanky, olej nebo jiný omastek, šťávu z 1/2 citronu, sůl, 1/4 l smetany.

Příprava: Jednu až dvě bulvy červené řepy omyjeme a ve slupce uvaříme doměkka. Vodu slijeme a vychladlou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Na omastku usmažíme dozlatova strouhanku. Přidáme nastrouhanou řepu a podle chuti osolíme a zakapeme citronem. Nakonec vlijeme čtvrt litru smetany, zamícháme a necháme krátce přejít varem.

Dezert: Řepo-čokoládový koláč

Ingredience: 250 g jemně nastrouhané červené řepy, 250 g hořké čokolády, 170 g cukru, 100 g mouky, 3 vejce, 100 ml oleje, 50 g mletých mandlí, 1 lžička vanilkové tresti, 1/2 lžičky sody, 1/2 lžičky prášku do pečiva.

poleva: 100 g hořké čokolády, 100 ml zakysané smetany, 100 g cukru.

Příprava: Vejce utřeme s cukrem a olejem do krémové hmoty. Spojíme ji s moukou, vanilkovou trestí, mletými mandlemi, sodou a práškem do pečiva. Čokoládu nalámeme na menší kousky a rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme ji s nastrouhanou řepou, ze které jsme slili šťávu do těsta a zamícháme. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v troubě rozpálené na 180 stupňů asi 40 minut. Čokoládu na polevu rozpustíme ve vodní lázni a poté ji rozmixujeme s cukrem a zakysanou smetanou a potřeme jí vychladlý koláč.  Další recepty na www.vareniapeceni