Okurka setá – pěstování a recepty

zelená plodová zelenina okurka setá - polní k nakládání
Okurky nakládačky, foto med

Okurka setá je dnes velmi populární zeleninou, která je součástí nejen každého vyváženého jídelníčku, ale i všech redukčních diet. Má nejméně kalorií,  vyznačuje se křupavou tvrdostí, chutným vzhledem a kořeněným arómatem, které jídlo dobře ochucuje. Po oloupání je vhodné okurku co nejdříve spotřebujeme, protože oxidací se snižuje podíl vitamínu B2 a K, které tato zelenina obsahuje.

Okurka setá, foto med

Okurka setá (Cucumis sativus) je teplomilná plodová zelenina z čeledi tykvovitých. Pochází z Indie, rostlina je rozvětvená, poléhavá i plazivá s tmavě zelenými obvejčitými listy. Květ je žluté barvy a velikosti až 4 cm, plodem je bobule. Podle druhu se pěstují buď na záhonu nebo ve skleníku a pařeništi. Podle způsobu zpracování dělíme okurky také na salátové a nakládačky.

Pěstování

Okurky ve skleníku, foto med

Okurky s ohledem ke slabšímu kořenovému systému jsou náročné na dostatek živin a vyrovnaný vláhový režim a vyžadují záhřevnou, středně těžkou půdu bohatou na humus. Vyséváme je od poloviny dubna do poloviny května, vysazujeme v druhé polovině května. Pro předpěstování je ideální skleník anebo fóliovník, okurky totiž musí mít stálou teplotu, jinak budou chřadnout. Okurka totiž vyžaduje pro zdárný vývoj teplotu minimálně 8 °C. Při nižších teplotách její pletiva tvrdnou a rostlina se špatně vyvíjí. Zaléváme je vlažnou vodou, studená voda by jim způsobila teplotní šok. Svěšené listy v době nejprudšího slunečního svitu neznamenají u okurek žádný problém, reagují tak na vysokou teplotu a chrání se před úbytkem tekutin.

Výživová hodnota

Okurka pnoucí se po opoře, foto med

Okurka setá obsahuje pouze 9,7 kcal což je 42 kJ,. To znamená, že patří ke kaloricky nejchudším zeleninám. Skládá se v 96 % z vody a zbývající 4 % tvoří bílkoviny, tuky, uhličitany, sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, fluor, jod, zinek, měď, železo, mangan, chrom, selen, vitamíny A, B (thiamin), C, E, F, K a stopové prvky. Významný je obsah draslíku, který pomáhá odvodňovat organismus.  

Menu

Překrm: Okurka plněná sýrovým krémem

Ingredience: 400 g dlouhé salátové okurky, 1 žervé, 80 g másla, lžíce mléka, sůl, kousek rajčete na ozdobu.

Příprava: Omytou osušenou okurku pokrájíme příčně na osm stejných špalíčků a nastříkáme je sýrem žervé dobře promíchaným se změklým máslem, mlékem a solí. Okurku ozdobíme dílky rajčete.

Polévka: Polský chlodnik

Polský chlodnik, foto med

Ingredience: 1¼ l kyselé smetany, ¼ l okurkového láku nebo šťávy naložené červené řepy, 150 g studené telecí pečeně, 150 g čerstvé červené řepy, 150 g řepové natě, 20 g kopru, lžička sekané pažitky, 6 natvrdo vařených vajec, 2 syrové a 1 naložená okurka.

Příprava: Červenou řepu uvaříme, měkkou vyjmeme z vody a prolisujeme sítem. Přidáme jemně nasekané řepové listy a zalijeme okurkovým lákem nebo šťávou z naložené červené řepy. Necháme asi hodinu stát v teple. Postupně za stálého míchání přidáme kyselou smetanu, na kostičky nakrájené telecí, sekaný kopr a pažitku, popřípadě račí masíčko, natvrdo uvařená rozčtvrcená vejce, vše osolíme a popepříme. Polévku necháme dobře vychladit.

Hlavní jídlo: Plněné okurky

Plněné okurky, foto med

Ingredience: 8 menších okurek, 300 g různých druhů hub, stroužek česneku, 1 cibule, pepř, sůl, 40 g slaniny, 1 kulička jalovce (rozdrcená), tymián, 6 lžic strouhanky, 60 g tuku, 1/8 l vývaru, citronová šťáva, 1 dl kysané smetany.

Příprava: Oloupané okurky podélně rozpůlíme a zbavíme semen. Očištěné houby pokrájíme na drobné kousky. Pokud máme žampiony, zakapeme je citronovou šťávou, aby zůstaly bílé. Nadrobno nakrájenou cibuli společně se slaninou nakrájenou na kostičky osmahneme, přidáme houby a čtyři minuty společně dusíme. Osolíme, opepříme, ochutíme česnekem, jalovcem a bylinkami. Naplníme touto směsí okurky. Povrch posypeme strouhankou a poklademe kousíčky másla. Naplněné okurky vložíme do vymazaného pekáčku, krátce osmahneme, podlijeme vývarem a ve středně horké troubě zapékáme asi 20 minut. Hotové jídlo zahustíme kysanou smetanou a dle chuti dokořeníme.

Salát: Okurkový salát se zakysanou smetanou

Okurkový salát, foto med

Ingredience: 6 středních okurek, půl sklenice zakysané smetany (lze použít i kefír), několik ořechů, malá lžička vinného octa, sůl, pepř, cukr.

Příprava: Oloupané a omyté okurky nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky, osolíme a necháme stát tak čtvrt hodiny. Smetanu smícháme s octem a dochutíme cukrem a pepřem. Přidáme nasekané nadrobno ořechy, zalijeme okurky a podáváme. Také si můžeme připravit jednoduchý salát jen s octovou nebo citronovou zálivkou s špetkou soli a pepře. Další recepty ZDE a TADY.