Lékořici, aneb sladké dřevo, známe v podobě černých pendreků nebo bonbónů obalených různobarevnou cukrovou polevou. Cukroví i léky se vyrábějí z extraktu kořene lékořice, což je poměrně jednoduchý proces snadno zvládnutelný i v domácích podmínkách. Také si snadno vyrobíme léčivý odvar na různé záněty, mast na kožní problémy i tinkturu na další neduhy.
Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra L.) je vytrvalá rostlina z čeledi bobovitých. Dorůstá do výšky jednoho metru, kvete v červnu a v červenci modrými až bledě fialovými květy a plodem je lusk se třemi až čtyřmi semeny. Listy vypadají tak trochu jako listy akátu. Léčivé látky obsahuje kořen, který bývá dlouhý až jeden a půl metru. Lékořice pochází ze Středomoří a u nás se pěstuje od 16. století.
Druhy a odrůdy
Lékořice se vyskytuje v několika druzích. Nejrozšířenější je Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra), dále jsou to L. uralská (G. uralensis), L. ježatá (G. Echinata), G. Lepidota, G. Michajloviana, G. Foetida, G. Adlera, G. Korshinskyi a další.
Stanoviště a výskyt
Lékořici můžeme najít ve volné přírodě, kde zplaněla, například na jižní Moravě. Můžeme ji s úspěchem pěstovat na zahradě, pokud jí poskytneme slunné a teplé místo, půdu písčitou obohacenou humusem a dostatečně vlahou.
Sběr a sušení
Kořeny lékořice lysé sbíráme nejlépe na podzim z více než tři roky starých rostlin (čím starší rostliny, tím je výtažek z nich účinnější). Kořeny pečlivě omyjeme, vydrhneme kartáčkem a osušíme. Pak je sušíme v pokojové teplotě nebo v sušičce při teplotě do 35 °C. Dobře usušený kořen je žlutý a má výraznou vůni i chuť.
Účinné látky
Kořen lékořice lysé obsahuje velké množství glycyrrhizinu, dále monosacharidy, glykosidy, dále flavonoidy, škrob, hořčiny, vitamín E, vitamíny skupiny B, lecitin, biotin, niacin, kyselinu pantothenovou, z minerálů např. zinek, fosfor, mangan, jód… Semena jsou jedovatá – obsahují toxický kanavanin. Hlavní složka lékořice je výrazně sladký Glycyrrhizin (Glyglycyrrhiziová kyselina), který dokáže účinně léčit poškozené jaterní buňky zvláště při hepatitidě C a cirhóze jater. Také stimuluje tvorbu hormonů a ovlivňuje tak zánětlivé reakce Současně má ale nežádoucí vedlejší účinky jako otoky, bolest hlavy, hypertenze, nepříznivě působí na nemocné s ledvinami, a proto se Glycyrrhizin před výrobou cukroví a léků upravuje.
Léčení lékořicí
Lékořice je odpradávna považovaná za elixír života. Má protizánětlivé a antibakteriální účinky a užívá se zejména při těchto chorobách:
- nachlazení, rýma, kašel (rozpouští hleny), bolestech v krku (odvar)
- bronchitida, záněty dýchacích cest, astma (odvar)
- hepatitida – žloutenka (extrakt, tinktura)
- problémy s trávením, záněty střev a další zánětlivá onemocnění (tinktura)
- žaludeční a dvanáctníkové vředy (odvar)
- urychluje hojení ran a ekzému (lékořicová mast)
Posiluje a zlepšuje:
- paměť
- imunitu
- kvalitu pokožky
Používala se též jako afrodisiakum (lékořicové mléko)
Příprava léků ze slaského dřeva
Ze sušeného kořene lékořice, který lze zakoupit i v některých lékárnách nebo v prodejnách s bylinkami, vyrábíme:
- Odvar: 1 čajovou lžičku drceného kořene povaříme v 250 ml vody a necháme vylouhovat.
- Lékořicové mléko: 250 ml mléka svaříme s 1 čajovou lžičku extraktu, špetkou chilli, špetkou skořice a osladíme medem.
- Extrakt: usušený kořen oloupeme, nasekáme a umeleme nebo rozmixujeme. Vaříme v malém množství vody, dokud hmota nebude asfaltově černá a hustá.
- Tinktura: 50 g extraktu smícháme s půl litrem vodky. Necháme stát při pokojové teplotě, občas protřepeme. Nakonec přecedíme přes plátno do lahve, uzavřeme a uchováváme v chladnu.
- Mast: Střevní sádlo vyškvaříme, přecedíme a v teplém rozmícháme lékořicový extrakt. Necháme ztuhnout, poté ještě jednou rozehřejeme a plníme do kelímků, které uchováváme v ledničce.
- Pendrek jako cukrovinka: Stejně jako extrakt, po zhoustnutí směs odlijeme do formy a necháme ztuhnout. Vznikne tvrdá masa surové lékořice s vysokým obsahem glycirizinu, kterou lze sekat. Tu pak ředíme horkou vodou a odléváme do formiček.
Upozornění
Lékořici, ani pendrek, neužíváme dlouhodobě. Obvyklá denní dávka je 1-2 šálky odvaru, nebo lžička tinktury. Cukrovinek nekonzumujeme více než 40 g týdně. Nadměrné nebo dlouhodobé užívání výtažků z této byliny může způsobit zdravotní problémy, např. hypertenzi, otoky, problémy s ledvinami, játry, s kardiovaskulárním systémem apod.
Pěstování

Lékořici můžeme úspěšně pěstovat i na zahradě za předpokladu, že vyhovíme jejím požadavkům. Upřednostňuje lehké půdy obohacené humusem, které budeme udržovat bez plevelů a dostatečně je zavlažovat. Kořeny sladkého dřeva sázíme na jaře do hloubky asi 10 centimetrů, svisle, s půlmetrovými rozestupy od sebe. Také si můžeme předpěstovat sadbu ze semínek. Na zimu rostliny sestříháme. Sklízíme na podzim až do zámrazu. Odnožuje, a tak ji můžeme snadno namnožit.
Použití a přínos
Kromě využití v domácí léčbě i farmaceutickém a kosmetickém průmyslu se z lékořice vyrábějí cukrovinky a likéry, přidává se do tabáku i do piva, dříve též do barev a inkoustů, i do leštících přípravků.