Houby jako zdravá pochoutka: Hlíva ústřičná, shiitake a enoki

Subsistence farming cultivation of shiitake mushrooms. Image close-up of mushrooms
Shiitake Mushrooms, foto archiv

Představa udělat něco pro své zdraví a zároveň si pochutnat. Připadá vám, že to nejde dohromady, protože když je něco dobrého, zpravidla to není příliš zdravé a naopak – je-li něco zdravé, nebývá to zrovna chutné? O některých potravinách to možná platí, ale houby jako zdravá pochoutka: Hlíva ústřičná, shiitake a enoku jsou v tomto směru výjimkou. Představíme vám tři druhy hub, které jsou skvělou pochoutkou v kuchyni a zároveň nabízejí celou řadu zdravotních benefitů. 

Hlíva ústřičná: Třetí nejoblíbenější houba na světě

Fresh oyster mushroom on the board horizontal front view. Healthy oyster mushroom. Basket with mushrooms.
Hlíva ústřičná, foto archiv

První pochoutkou je hlíva ústřičná. Dnes ji bez potíží dostanete i v supermarketu, takže pokud jste nad ní dosud nedůvěřivě kroutili hlavou, je na čase to změnit. Jméno dostala podle svého tvaru, který asociuje ústřici. Dnes už si ji můžete na substrátu klidně vypěstovat i sami doma, pokud vás její chuť a uplatnění v kuchyni natolik okouzlí, že se bez ní nedokážete obejít. Ve světě už získala velmi dobrou pověst, o čemž svědčí í skutečnost, že po žampionech a houbě shiitake, o které si něco povíme níže, se pěstuje nejvíce – je třetí neoblíbenější a v kuchyni nejzpracovávanější houbou. Dá se s ní totiž pracovat velice univerzálně. Ve studené kuchyni patří mezi oblíbenou součást salátů. V teplé kuchyni si z ní můžete připravit třeba vynikající guláš, nasekanou na kousky ji použít do omelety nebo si ji usmažit jako řízek. Asi málokterá potravina má tak všestranné využití a navíc tolik pozitivních účinků na zdraví.

Zpomaluje stárnutí a účinkuje i na kožní problémy

V čem tkví ty největší přínosy hlívy ústřičné pro vaši kondici? Je to zejména vysoký obsah beta-glukanů, které mají blahodárný vliv na imunitu. Najdete v ní celé spektrum vitamínů včetně těch ze skupiny B, vitamínu C, D a K. Kromě toho i celou řadu minerálů včetně sodíku, fosforu, železa, selenu nebo zinku a jódu. Pomáhá snižovat krevní tlak a cholesterol. Účinkuje protizánětlivě a antibakteriálně. Kromě toho pomáhá i peristaltice střev, zrychluje metabolismus, tlumí příznaky stárnutí. Uplatňuje se třeba i proti bradavicím nebo ekzémům.

Shiitake: skvost, který snižuje hladinu cholesterolu

Perlou asijské kuchyně je shiitake čili houževnatec jedlý. I ten má spoustu přínosů pro vaše zdraví. Tyto houby umí velmi účinně povzbudit imunitu. Kromě toho pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, poradí si také s léčbou artritidy a alergií. Podporuje organismus také při léčbě rakoviny.

Výborná součást polévek i příloha k masu

enoki a shiitake
Shiitake a Enoki, foto archiv

V kuchyni se uplatňuje velice univerzálně. Skvěle se hodí do polévek. Japonci houbu používají do své polévky miso. Můžete si z ní připravit výbornou smaženici, pokud ji máte rádi. A konečně se dobře uplatní i jako příloha k masu. Stačí shiitake nasekat na kousky a osmahnout na cibulce a česneku. Výborně doplní chuť masa. Pro ty, kteří doma rádi experimentují s asijskou kuchyní, se jistě stane důležitou surovinou pro jídla připravovaná v pánvi wok. Dobře chutná i osmažená v těstíčku.

Enoki: ovocno-ořechová chuť ve vašem salátu

enoki v asijske polevce
Enoki, oto archiv firmy

Možná jste se ještě nesetkali s houbou enoki, která se vyznačuje tenkými stonky, na kterých rostou malé bílé hlavičky. V našich krajích se s ní můžete seznámit také pod názvem penízovka sametonohá. Jde o velice křehkou houbu, je typická vůní po ovoci. Příjemně křupe a na jazyku vám vykouzlí ořechovo-ovocnou chuť.  A právě to jí dává zajímavé uplatnění ve studené kuchyni. Stává se vítanou a vynikající součástí salátů, jejichž chuť ozvláštní. Na druhou stranu v teplé kuchyni s ní musíte pracovat velice opatrně. Není vhodné ji dlouho vařit, protože jinak ztuhne. Proto se přidává například do polévek, ale až na poslední chvíli. V případě, že ji vložíte do polévky příliš brzy, ztratí chuť a ztvrdne.

Bojovník proti rakovině i posilovač imunity

Příznivci zdravé výživy nedají na houby enoki dopustit. Kromě lahodné chuti totiž má silný pozitivní vliv na zdraví. Nenápadná bělavá houba posiluje imunitu a blahodárné působení se jí připisuje i v souvislosti s prevencí rakoviny. Významný je obsah proteinů a antioxidantů v jejích plodnicích. V českých supermarketech bohužel enoki zatím není tak široce dostupná, jako výše zmiňované houby hlíva a shiitake. Pokud byste ale přeci jen chtěli využít zejména jejich pozitivních účinků na zdraví, můžete sáhnout třeba po extraktu z enoki  s obsahem všech prospěšných látek v koncentrované podobě.